Thursday, October 19, 2017

Recenzie! Elias şi spioana Cărturarilor I. Focul din cenușă de Sabaa Tahir"Un roman la fel de curajos cum îi sunt şi personajele." - The New York Times Book Review

Publicată în septembrie 2015
Traducere din limba engleză de Iulia Arsintescu
hardcover, 562 p, 140x205 mm
ISBN 978-606-93962-1-6
Bestseller, Recomandată
Autor: Sabaa Tahir


Elias este cel mai bun soldat al Academiei militare a Imperiului – şi, în secret, cel care îşi doreşte cel mai puţin să se afle acolo. Aflat pe punctul de a dezerta, se vede obligat să participe la o competiţie nemiloasă al cărei câştigător va fi desemnat împărat. 

Laia face parte din clanul Cărturarilor, înrobit de mulţi ani de către Războinici. Când fratele ei este arestat sub acuzaţia de trădare, Laia ia legătura cu mişcarea de rezistenţă împotriva asupritorilor, în speranţa că îi vor elibera fratele. În schimbul ajutorului, rebelii îi cer să se strecoare în Academie şi să spioneze pentru ei.

Când Elias şi Laia se întâlnesc, îşi vor da seama că legătura dintre ei este mult mai puternică decât ar fi crezut vreodată şi că soarta Imperiului se află în mâinile lor. Destinele li se încrucişează într-o poveste care se citeşte cu sufletul la gură, despre curaj, iubire, loialitate şi libertate, într-o lume în care totul le este potrivnic.

„M-a dat gata… O carte întunecată, complexă, vie, romantică – aşteptaţi-vă să vă simţiţi complet transportaţi.“ - MTV.com

„Un lucru pot spune cu siguranţă: n-o poţi lăsa din mână. La un moment dat, pur şi simplu n-o mai poţi lăsa din mână. Sabaa Tahir este o scriitoare bună, dar mai ales este o povestitoare foarte bună.“ - The Huffington Post

Parerea mea:

In primul rand, tin sa precizez ca le multumesc celor de la editura Youngart pentru exemplar. Merita sa aveti acest roman in biblioteca, este fascinant. Il puteti comanda de AICI.

Elias şi spioana Cărturarilor I. Focul din cenușă te introduce intr-o lume a luptelor pentru libertate. Mai repede decat ti-ai putea imagina, esti prins in valtoarea bataliei dintre Imperiu si Rezistenta.

Crescuta de bunici alaturi de fratele ei, Darin, dupa ce parintii si sora ei mai mare au ales sa se alature Rezistentei si au fost nimiciti de Imperiu, Laia era fericita. Raidurile zilnice, cruzimea luptatorilor Impreiului si munca pentru a-si asigura hrana devenisera ceva obisnuit, neimpiedicand-o sa se bucure de lucrurile simple si sa zambeasca. Dar, intr-o singura noapte, pierde totul. Fara sa vrea, descopera ca fratele ei ascunde un secret care poate aduce tuturor moartea. Apoi, imediat, o Masca patrunde in casa lor si isi da seama ca sansele de a scapa sunt nule. Bunicii sunt ucisi chiar sub privirea ei, iar fratele intemnitat pentru tradare.

„Fratele meu încă se luptă şi ţipetele lui parcă mă străpung direct. Ştiu că le voi auzi iar şi iar, că-mi vor răsuna în minte ceas de ceas, zi de zi, până când voi muri, dacă nu fac ce trebuie. Ştiu prea bine.
Şi totuşi, fug.”

Marturisirea ascunzatorii marelui secret si fuga pentru a-si salva viata devin pentru Laia un semn al lasitatii, dar si al hotararii ei de a lupta pentru a-l elibera pe Darin, iar singura ei sansa de a realiza acest lucru este sa se alature Rezistentei.

Desi pretul cerut de membrii acestei miscari in schimbul ajutorului oferit este mult prea mare, ea hotaraste sa-l plateasca. Ajunsa sclava in casa Comandatului, Laia invata ca, pentru a descoperi informatiile de care are nevoie, trebuie, in primul rand, sa ramana in viata. Ceea ce este foarte greu.

Elias este considerat de toti studentul perfect. Primul in clasa lui, are toate sansele de a devein o Masca redutabila. Ca fiu al Comandantului, este privit de toti ca un adversar de temut. Dar ceea ce isi doreste Elias cel mai mult este libertatea. Libertatea de a scapa de chipurile care-i bantuie visele, a tuturor celor pe care i-a ucis. Libertatea de a se sustrage cruzimii Imperiului si de a trai o viata normala.

"Viața nu este întotdeauna așa cum credem noi că va fi, zice Cain. Ești un tăciune care mocnește în cenușă, Elias Veturius. Te vei aprinde și vei arde, vei face ravagii și vei distruge. Nu poți schimba asta. Nu poți opri asta. "

Singura pe care regreta ca o lasa in urma este Helen, cea mai buna prietena a lui si, probabil, cea care va deveni a doua Masca femeie dupa Comandant.

Dar toate planurile de a dezerta ii sunt date peste cap cand Profetii anunta ca a venit timpul sa se aleaga noul Imparat. Aceasta Alegere, o legenda in care nu a crezut niciodata, ii spulbera toate sansele de libertate. Alaturi de Helen, Marcus si Zak, Elias este ales sa treaca prin Incercari pentru sansa de a deveni Imparat. Noua sclava a mamei sale ii ramane in minte de la prima intalnire, desi dorinta de a o proteja l-ar putea costa insasi viata. Dar, poate ca asta i-ar putea aduce libertatea.

„Mă împiedic când pășesc peste un cadavru și cad la pământ. Impactul trezește ceva pierdut în mintea mea.”

Lumea creata de Sabaa Tahir este complicata si fascinanta. Parca te afli in Roma antica, desi nu esti acolo. E o lume plina de tradare, ura, cruzime, dar si o lume a luptei necontenite pentru libertate, a sperantei, a curajului de a te impotrivi si de a te elibera. Elias este o Masca in adevaratul sens al cuvantului, chiar daca aceasta nu i se uneste cu chipul asa cum ar trebui. Este cel mai bun luptator al Imperiului, dar asta si datorita faptului ca nu si-a pierdut constiinta si speranta intr-o viata mai buna. Afectiunea lui pentru Helen, relatia tumultoasa cu Comandantul si compasiunea pentru Laia il fac real, structurandu-i caracterul in nenumarate unghiuri, lumini si umbre.

Laia mi s-a parut slaba pentru un personaj principal feminin, mai ales la inceput. Face mereu alegerile nepotrivite, nu se opreste nicodata sa asculte sfaturile bune ale celor din jur si nu vede adevarul care se afla chiar in fata ei. Insa, pe parcurs, mi-am dat seama ca, daca ar fi ales diferit sau ar fi fost mai curajoasa in anumite situatii, asta n-ar fi schimbat cu nimic firul povestii si nu ar fi salvat viata nimanui. Acesta este un alt aspect inedit care m-a impresionat in aceasta carte.

"Ești complexă, Laia. Ești plină de viață, de întunecimi, de forță și de spirit. Ești așa cum visezi. Vei arde, pentru că ești un tăciune aprins ascuns în cenușă. Acesta este destinul tău. Faptul că spionezi pentru Rezistență nu-i decât un fleac. Nu înseamnă nimic din ce ești tu."

Dinamica dintre Elias si Laia este interesanta. El are nevoie de ceva pur pentru care sa lupte, iar ea are nevoie de protectie. Ma bucur ca autoarea a hotarat sa transforme povestea intr-o serie si abia astept sa citesc urmatorul volum, pentru a afla cat de puternici sunt cei doi impreuna. Totodata, vreau sa descopar mai mult despre Profetii si restul misterelor Imperiului.

Lectura placuta!
Follow on Bloglovin

No comments:

Si soarele e o stea

Bloguri, Bloggeri si Cititori