Wednesday, September 16, 2015

Recenzie! Anna si sarutul frantuzesc de Stephanie Perkins

BESTSELLER INTERNAȚIONAL

De la primul la ultimul rând, cartea este pur şi simplu cuceritoare. E amuzantă, plină de suspans, de neprevăzut şi, bineînţeles – în Paris, cel mai romantic oraş al lumii – de dragoste.
Anna abia aşteaptă ultimul an de liceu în Atlanta, unde are o slujbă ideală, o prietenă credincioasă şi un băiat de care-i place şi de care e pe cale să se îndrăgostească. Se înţelege de ce nu e deloc încântată când e expediată la un internat în Paris – asta până-l întâlneşte pe Étienne St. Clair. Inteligent, cuceritor, frumos, Étienne le are pe toate… inclusiv o relaţie serioasă cu o fată. Dar, în Oraşul Luminilor, dorinţele obişnuiesc să se împlinească. Oare un an de apropiere sentimentală, cu suişurile şi coborâşurile ei, va sfârşi cu mult aşteptatul sărut franţuzesc? Stephanie Perkins ţine tensiunea romantică şi atracţia la intensitate maximă, într-un roman care cu siguranţă o să topească inimi.

„De la străzile magice ale Parisului, la fermecătoarea poveste, Anna şi sărutul franţuzesc le are pe toate. O carte cuceritoare şi minunată!” – ROBIN BENWAY, autorul romanelor Audrey, Wait! şi The Extraordinary Secrets of April, May & June

„Nimeni nu surprinde mai bine decât Stephanie Perkins întrebarea care-ţi dă şi aripi, dar te şi epuizează: oare-mă-place?! O lectură excelentă.” – JUSTINA CHEN HEADLEY, autoarea romanului North of Beautiful

„Foarte deşteaptă. Foarte amuzantă. Foarte romantică. Ar trebui să vă daţi întâlnire cu această carte.” – MAUREEN JOHNSON, autoarea romanelor 13 Plicuri albastre şi Scarlet Fever, bestselleruri New York Times

„Inteligentă şi senzuală, Anna şi sărutul franţuzesc este exact ce vă râvnea inima. O să vă doriţi să trăiţi în povestea asta pentru totdeauna. Mai vrem, s’il vous plaît!” – LISA MCMANN, autoarea romanelor din Wake Trilogy, bestselleruri New York Times

„Imaginaţi-vă o cană plină cu ciocolată savuroasă, cremoasă, fierbinte. Acum adăugaţi un şpriţ de frişcă. Delicios? Oui. Ei bine, Anna şi sărutul franţuzesc este mai copioasă, mai dulce şi – da – chiar mai fierbinte. Garantat o să-ţi placă trataţia aceasta foarte specială.” – LAUREN MYRACLE

În primul rând, vreau să mulțumesc librăriei online Librex pentru această superbă carte.

Parerea Mea:

Pentru cei care au avut prea multe pe cap şi nu au apucat să citească Anna şi sărutul franţuzesc, trebuie neapărat să o facă! 

Să o luăm pe rând. 

Tatăl Annei, devenit noua senzaţie a romanelor siropoase pentru femei ecranizate şi transformate în mari succese la Hollywood, o trimite pe Anna la o şcoală de fiţe cu internat din Paris. Dar mutarea într-un loc în care nu cunoaşte pe nimeni şi despre care nu ştie aproape nimic nu o face prea fericită, mai ales când trebuie să-şi lase în urmă pe fratele mai mic, mama, cea mai bună prietenă şi aproape iubitul. Prima noapte la SAPA se încheie cu o porţie zdravănă de plâns, cu o posibilă nouă prietenă şi cu lovirea de cel mai drăguţ băiat pe care l-a văzut vreodată. Poate că ultimul an de liceu nu o să fie aşa dezastruos, până la urmă. 

Ceea ce urmează este descoperirea oraşului luminii, noi prieteni, trădări şi o relaţie complicată cu noul ei cel mai bun prieten. 

Etienne St. Clair este tot ce îşi doreşte Anna şi nu poate avea. Carismatic, cu un accent englezesc fermecător şi un păr absolut superb, îţi ia o vreme până să descoperi că toată această fascinaţie este împrăştiată de la un metru şi şaizeci şi cinci de centimetri înălţime. St. Clair este primul care reuşeşte să o scoată din cameră, care o ajută să descopere oraşul luminii, o duce să vadă toate filmele posibile pentru a-şi îndeplini visul de a deveni cel mai mare critic de film, dar, cel mai important, îi devine cel mai bun prieten. Cei doi se susţin de fiecare dată şi prietenia lor nu poate fi zdruncinată decât de acele momente de slăbiciune, de acele gesturi care ascund sentimente mai mult decât prieteneşti şi de întrebări nerostite de frica răspunsurilor. 

Una dintre condiţiile esenţiale pentru a fi admis la SAPA pare a fi un tata nemernic, condiţie care e îndeplinită cu succes de tatăl Annei, al lui Josh şi mai ales al lui St. Clair. Domul St. Clair este întruchiparea părintelui denaturat şi chiar are nevoie de puţină manipulare sau de câteva tigăi în cap. Mă bucur că a primit măcar una din cele două. Şi, mai ales, mă încântă faptul că Etienne a reuşit să scape din acea cuşcă din care mama lui nu a avut niciodată curajul să iasă. Dar nici tatăl Annei nu este cu mult mai bun. 

Anna şi sărutul franţuzesc împleteşte un cadru frumos cu umor şi cu o frumoasă poveste de dragoste, adaugă cantitatea necesară de complicaţii şi rezultatul este un roman care te poartă pe aripi de basm contemporan. Este cu siguranţa volumul meu preferat al seriei. 

Lectură plăcută! 


Citate preferate:

Iată ce ştiu eu despre Franţa: Madeleine, Amelie şi Moulin Rouge. Turnul Eiffel şi Arcul de Triumf, deşi habar n-am la ce foloseşte de fapt vreunul dintre ele. Napoleon, Maria Antoaneta şi o mulţime de regi numiţi Ludovic. Nu sunt sigură ce au făcut ăştia, dar cred că ceva în legătură cu Revoluţia franceză, care are o legătură cu Ziua Bastiliei. Muzeul de artă se numeşte Luvru şi are forma unei piramide, iar în el sălăsluieşte Mona Lisa, împreună cu o femeie căreia îi lipsesc braţele. Şi că sunt cafenele sau bistrouri sau cum le-or mai fi zicând la fiecare colţ de stradă. Şi mimi. Mâncarea se presupune a fi gustoasă, iat oamenii beau mult vin şi fumează multe ţigarete. Am auzit că nu le plac americani şi nu le plac adidaşii albi. 

Cam pe la vremea divorţului toate urmele de decenţă i-au dispărut, iar visul lui de a fi următorul mare scriitor sudist a fost înlocuit de dorinţa de a fi următorul scriitor publicat. Aşa că a început să scrie romanele alea cu acţiunea situată în Micul Orăşel din Georgia, despre oameni care îşi trăiesc viaţa în spiritul Bunelor Valori Americane, care se îndrăgostesc şi apoi contractează Boli Care Le Periclitează Viaţa Şi Mor. 

Singurul cuvânt franţuzesc pe care-l ştiu eu e qui care înseamnă da şi despre care n-am aflat de curând că se scrie q-u-i şi nu w-e-e.




AICI recenzia noastra la Isla si fericirea pana la adanci batraneti de Stephanie Perkins.

2 comments:

obat pelangsing wsc biolo said...

this article very nice

Unknown said...

Mi-a placut foarte mult cartea aceasta. Intreaga trilogie este frumoasa, chiar dacă la a doua cartea m-am blocat , dar pana la urma merita citită toata :). O trilogie reușită, dupa părerea mea.

Si soarele e o stea

Bloguri, Bloggeri si Cititori