Thursday, March 1, 2018

Recenzie! Unul dintre noi minte de Karen M. McManus


Traducere de Cristina Nemerovschi
New York Times Bestseller

“Unul dintre noi minte” e povestea a ceea ce se întâmplă când cinci străini ajung în clasa de detenție a școlii, iar numai patru ies de acolo în viață. Fiecare este suspect, fiecare are ceva de ascuns.

Fii atent la toate detaliile și poate vei fi tu cel care va rezolva enigma:

Într-o după-amiază de luni, cinci elevi de la Liceul Bayview intră în camera de detenție.

Bronwyn, tocilara, va merge la Yale și niciodată nu încalcă vreo regulă.

Addy, prințesa, este frumoasa populară a liceului.

Nate, delincventul, este deja eliberat condiționat după ce a fost prins vânzând droguri.

Cooper, atletul, este starul echipei de baseball.

Și Simon, proscrisul, este creatorul unei faimoase aplicații de mobil care lansează bârfele fierbinți ale liceului.

Atâta doar că Simon nu mai iese de la detenție. La finalul orei în care cei cinci trebuie să-și ispășească pedeapsa, Simon moare. Potrivit anchetei, decesul nu este un accident. Luni moare, iar marți apar dezvăluiri senzaționale programate de el despre cei patru colegi care i-au fost alături în clipa morții, ceea ce îi transformă rapid în suspecți. Dacă nu cumva criminalul este altcineva și se află în libertate…

Toată lumea are secrete, nu? Ceea ce contează e cât de departe ai merge ca să le protejezi.


Parerea mea:

Unul dintre noi minte este genul de carte pe care nu prea te lasa inima sa o lasi din mana. Am fost foarte nerabdatoare sa o citesc atunci cand am aflat ca apare la editura Herg Benet. Desi am citit-o acum mai bine de 2 luni, abia acum am reusit sa imi pun ordine in ganduri in ceea ce o priveste, pentru a va putea inpartasi cateva ganduri despre ea. 

Romanul mi-a adus aminte pe alocuri de serialele “Gossip Girl” si “Micutele mincinoase”. Motivul este simplu: cinci adolescent fara nimic in comun, in afara de o ora de detentie, dupa care mai raman in viata doar patru. Cartea este impartita pe capitole, iar acestea sunt pe rand din perspectiva celor 4 personaje ramase, care devin suspecte de moartea lui Simon Keheller. 

Simon este versiunea masculita a lui “Gossip Girl”, asta ca sa intelegeti de ce am facut comparatia de mai sus, doar ca el posteaza barfele din liceul lui fara a se ascunde de ceilalti studenti, de aceea nu este foarte popular si simpatizat in randul lor. Iar atunci cand isi gaseste sfarsitul la ora de detentie, principalii suspecti sunt cei care erau de fata. Bronwyn, Nate, Cooper si Addy sunt genul de elevi care la prima vedere par un cliseu: tocilara, rebelul, sportivul si fata populara. Dar oare sunt ei vinovati? Si, daca nu,vor reusi sa puna cap la cap indiciile si sa gaseasca adevaratul criminal? 

„Crimă în grup. E o teorie interesantă. Bănuiesc că ar trebui să fiu recunoscător că poliţiştii nu au încercat să arunce chiar totul încapul meu. Să-I roage pe ăilalţi trei să confirme din cap că eu sunt vinovatul şi apoi ei să fie lăsaţi să se ducă întreabalor. Sunt convins că fata blondă şi Cooper ar fi fost mai mult decât încântaţi să mă arunce pe mine în gura lupilor.

Poate totuşi Bronwyn n-ar fi făcut-o, zic.”

Sincer, fiecare in parte la un moment dat pare vinovat, mai ales ca toti au secrete pentru care ar face orice sa nu iasa la lumina zilei. Totusi, de fiecare data cand se mai afla ceva despre ei speri sa nu fie acela motivul crimei, pentru ca ajungi sa ii indragesti si sa iti doresti ca totul sa se termine cu bine pentru ei. 

"— Bronwyn, ma bucur sa te cunosc. Hai sa vorbim despre ce s-ar putea intampla azi si despre cum ar trebui sa faci fata evenimentelor la scoala.

Bineinteles. Pentru ca asta e viata mea acum. Scoala e ceva careia trebuie sa-I faci fata.

Isi impreuneaza mainile.

— Nu sunt convinsa ca politia chiar crede ca voi patru ati planuit asta, dar banuiesc ca au vrut sa puna presiune si sa socheze pe vreunul dintre voi, ca sa le dezvaluie informatii pe care le sa foloseasca mai departe. Asta arata ca nu prea au dovezi. Daca nici unul dintre voi patru nu arata cu degetul spre celalalt si povestile voastre se sustin reciproc, nu au de unde sa apuce mai departe investigatia, iar convingerea mea e ca in cele din urma cercetarile vor fi inchise, iar concluzia va fi o moarte cauzata de un accident.

Gheara care mi-a strans pieptul toata dimineata slabeste putin si ma lasa sa respir.

— Chiar daca Simon se pregatea sa posteze chestiile alea oribile despre noi? Chiar si cu tampenia aia de Tumblr care acum pune paie pe foc?"

Finalul este unul cum nu ma asteptam, construit in asa fel incat sa ne tina in tensiune, si cu o intorsatura de situatie la care clar nu ma asteptam si sunt sigura ca si pe voi va va surprinde. 

Unul dintre noi minte, este un roman pe care il recomand cu caldura iubitorilor de mister si suspans.



Lectura placuta!



Follow on Bloglovin

No comments:

Si soarele e o stea

Bloguri, Bloggeri si Cititori