Saturday, October 14, 2017

Recenzie: "Origini" de Dan Brown


Colectia: RAO Class
Genul: Thriller
Fictiune Adulti
Nr. pagini: 600
Pret: 55.00 lei la precomanda


De unde venim? Unde ne ducem?
De această dată, profesorul Robert Langdon este invitat la Muzeul Guggenheim din Bilbao pentru a lua parte la ceremonia de dezvăluire a unei invenții care „va schimba fața științei pentru totdeauna". Gazda este milionarul Edmond Kirsch, fostul student al profesorului, ale cărui realizări high-tech l-au făcut celebru în toată lumea. El va prezenta pentru prima dată descoperirea care răspunde la două dintre întrebările fundamentale ale omenirii. Seara meticulos pregătită degenerează însă în haos, prețioasa descoperire a lui Kirsch riscă să fie pierdută pentru totdeauna, iar Langdon, însoțit de eleganta directoare a muzeului, Ambra Vidal, este nevoit să zboare la Barcelona pentru a localiza parola de decriptare a descoperirii lui Kirsch. Străbătând coridoarele întunecate ale istoriei secrete și xtremismului religios, cei doi trebuie să facă față unui inamic periculos, al cărui singur scop este să îl reducă la tăcere pe Edmond Kirsch. Într-o cursă contracronometru marcată de simboluri enigmatice și indicii oferite de arta modernă, Langdon și Vidal identifică, în cele din urmă, șocanta descoperire a lui Kirsch și adevărul extraordinar pe care ea îl conține.

Parerea mea:

Deși, în general, sunt un critic avid al ecranizărilor după romane celebre, deoarece de cele mai multe ori fimul nu reușește să suprindă esența cărții, de data aceasta voi vorbi despre o serie pe care am descoperit-o prin intermediul filmului, care nu m-a dezamăgit deloc. Am văzut Codul lui Da Vinci în urmă cu ceva ani și deși mi-a plăcut, nu pot spune că am mers imediat la bibliotecă sau librărie să fac rost de cărțile lui Dan Brown. S-a întâmplat la Gaudeamus, anul trecut, să găsesc întreaga serie Robert Langdon la reducere. Nu am regretat nici o secundă că le-am achiziționat. Universul creat de Dan Brown în jurul profesorului Robert Langdon este unul care te captivează imediat. Am terminat întreaga serie într-o săpătâmă și am așteptat nerăbdătoare următoarea aventură a lui Robert.

Așteptarea a luat sfârșit săptămâna aceasta. Deși editura Rao ne va încânta foarte curând cu traducerea romanului Origini (precomanda), nu am mai putut aștepta și am citit cartea în engleză.

Tonight, let us be like the early explorers  thosewho left everything behind and set out across vast oceans. The age of religion is drawing to a close, and the age of science is dawning. Just imagine what would happen if we miraculously learned the answers to life’s big questions.

Origini ne întâmpină cu două întrebări care au marcat omenirea încă de la începuturi: De unde venim? Unde ne ducem?. Cel care ne promite răspunul este un fost elev al profesorului Langdon. Edmond Kirsch este cunoscut pentru descoperirile sale high-tech și promite să răspundă la întrebările de căpătâi ale umanității în față a doua milioane de spectator aleși dintre cei mai erudiți și puternici oameni ai planetei. Aici intervine tiparul déjà cunoscut al cărților lui Dan Brown: întreaga cercetare a lui Edmund este pe punctul de a fi pierdută și singurul care poate salva situația este nimeni altul decat Robert Langdon. Și cum orice erou are nevoie de fiecare dată de o femeie alături, pentru a-l ajuta în încercările sale eroice, de data aceasta ajutorul lui Robert este Ambra Vidal, logodnica prințului moștenitor al Spaniei. Împreună trec prin numeroase peripeții și situații la limită, pentru a face cunoscută munca lui Edmund.

Robert, When you see me face-to-face, I’ll reveal the empty space. —Edmond

Deși Origini pare construită ca un protest la adresa Bisericii, aș asemăna-o mai degrebă cu Inferno decât cu Îngeri și demoni sau Codul lui Da Vinci. Mai mult decât o luptă împotriva idealurilor bisericesti, Origini creează o cale între biserică și știință.

“Well, science and religion are not competitors, they’re two different languages trying to tell the same story. There’s room in this world for both.”

Winston este un alt personaj cu un rol central în această poveste, un personaj captivant și care stă mărturie că viitorul prevazut de Edmund Kirsch este la îndemână. Dar, mai multe despre el vă las să descoperiți singuri și vă promit că nu veți fi deamăgiți. Pentru cei convinși că vor fi cel puțin cinci pagini dedicate ceasului cu Micky Mouse, veți fi dezamăgiți, 600 de pagini și o singură referire la celebrul ceas de care Robert nu se desparte niciodată.

Historically, the most dangerous men on earth were men of God … especially when their gods became threatened.

Dacă aveti impresiacă Dan Brown nu mai are cu ce sa ne surprindă, Origini este dovada clară că scriitorul mai are multe de spus. Din momentul in care am deschis cartea, nu am putut-o lăsa din mână până la ultima pagină, m-am pierdut imediat în lumea simbolurilor și conspirațiilor. A meritat din plin așteptarea, Origini este modul perfect de a-ți petrece după-amiaza și îți lasă destule semne de întrebare pentru câteva săptămâni.

Lectură plăcută!  

And I countered that religion had survived advances in science for millennia, and that it served an important purpose in society, and while religion might evolve, it would never die.Follow on BloglovinNo comments:

Si soarele e o stea

Bloguri, Bloggeri si Cititori