Sunday, June 11, 2017

Recenzie! Si soarele e o stea de Nicola Yoon


Bestseller New York Times // Destine încrucişate & Poveste de dragoste irezistibilă

Publicată în martie 2017
Traducere din limba engleză şi note de Iulia Arsintescu
hardcover, 360 p, 140x205 mm
ISBN 978-606-8811-26-0
Bestseller, Recomandată
Autor: Nicola Yoon

Autoarea mult îndrăgitului roman Absolut tot (Everything, Everything) – de adaptarea căruia vă veţi putea bucura în curând pe marile ecrane – revine cu o nouă poveste de dragoste emoţionantă.

Natasha e o adolescentă cu o fire pragmatică. Nu crede în soartă, crede în fapte clare şi demonstrabile. Aceasta e o zi neagră pentru ea: urmează să fie deportată în Jamaica peste doisprezece ore.

Nici pentru Daniel, un visător incurabil, asta nu e o zi oarecare: are un interviu care îi va hotărî viitorul. O va lua pe calea care-i va mulţumi pe părinţii săi, sau se va dedica pasiunii sale, poezia?

Pentru niciunul dintre ei nu e tocmai momentul să li se aprindă călcâiele. Şi totuşi Natasha şi Daniel ajung să se îndrăgostească unul de altul în cele câteva ore pe care le petrec împreună, iar noi, la rândul nostru, nu putem decât să ne îndrăgostim iremediabil de ei.Parerea mea: 

Pe Natasha si Daniel i-am indragit imediat ce i-am cunoscut. A fost ca dragoste la prima vedere atunci cand am deschis romanul “Si soarele e o stea”, asa cum stiu ca a fost si pentru ei cand s-au intalnit pe stazile aglomerate din New York.

Despre Natasha stim inca de la inceput ca urmeaza sa fie deportata in Jamaica din cauza unei greseli pe care a facut-o tatal ei. Aceasta situatie o nemultumeste foarte mult si incearca sa faca tot posibilul pentra a ramane in singurul loc pe care l-a stiut ca fiind acasa.

Daniel este un coreean stabilit in America, poet si visator, insa familia lui are alta idée despre cum trebuie sa iti traiesti viata fara greutati, asa ca il impinge spre o cariera de doctor. 

"Conform oamenilor de ştiinţă, există trei etape ale dragostei: dorinţa sexuală, atracţia şi ataşamentul. Şi se dovedeşte
că fiecare etapă este controlată de substanţele chimice din creier – neurotransmiţătorii. Natasha cunoaşte toate aceste informaţii seci. Ea aşa ştie: că dragostea înseamnă doar substanţe chimice şi coincidenţă. Atunci, de ce Daniel pare ceva mai mult?"

Natasha si Daniel se intalnesc in ziua dinaintea plecarii ei in Jamaica, atunci cand ea are o intalnire cu un avocat iar el un interviu pentru a intra la Yale. Printr-o serie de evenimente care mai de care mai ciudate, cei doi ajung sa isi petreaca ziua impreuna si chiar sa se indragosteasca. Desi pare imposibil sa ajungi sa cunosti si sa iubesti pe cineva intr-un timp atat de scurt, pentru cei doi adolescenti totul pare simplu, atat de draguti sunt impreuna. 

Romanul este scris din perspectiva ambelor personaje, dar din cand in cand apar si capitole relatate de alte personaje pe care acestia le intalnesc in scurta lor aventura. Mi-au placut aceste scurte povesti care au intrerupt-o pe cea principala, pentru ca la un moment dat totul se leaga si prinde contur. 

"Când se spune că inima vrea ce vrea ea, este vorba despre inima poetică – inima din cântecele de dragoste şi din monoloagele interioare, cea care poate fi frântă de parcă ar fi un vreasc. Nu‑i vorba despre inima reală, cea căreia îi trebuie doar hrană sănătoasă şi exerciţii de aerobic. Dar în inima poetică nu‑i bine să ai încredere. Este capricioasă şi te va duce pe căi greşite. "

Va recomand cu cea mai mare caldura romanul “Si soarele e o stea”, nu doar pentru frumoasa poveste de dragoste dar si pentru mesajul pe care autoarea a reusit sa il transmita, acela ca totul se intampla cu un motiv si ca nimic nu este intamplator sau simplu noroc. Daca ceva este destinat sa ni se intample, se va intampla fie ca ne dorim sau nu, important este sa fim puternici si sa primim tot ce ne ofera viata cu bratele si mintea deschise.

"inimile nu se frâng

ele doar se opresc

din bătut."

Lectura placuta!

Follow on Bloglovin

No comments:

Si soarele e o stea

Bloguri, Bloggeri si Cititori