Tuesday, February 7, 2017

Recezie! OMUL PICTAT de Petter V. Brett



Data aparitiei 30.10.2014
Titlu original The Painted Man
Colectia Nautilus
Autor Peter V. Brett
Traducator Ana-Veronica Mircea
Format Paperback
Dimensiuni 130 x 200 mm
Nr. pagini 640
Editura Nemira


Prima parte din seria Demon

Omenirea a ajuns prizoniera unor creaturi ivite din adancurile pamantului cand apune soarele, care distrug tot ce le iese in cale pana in zori. Atunci soarele le alunga in vagaunile din care au aparut.

Se intuneca si cei cativa supravietuitori se ascund in spatele unor simboluri magice, a caror putere se pierde in negura timpurilor. Anii trec, satele sunt din ce in ce mai departe unul de altul si demonii isi continua atacurile. Un mesager il invata pe Arlen ca frica e cel mai mare rau din lume. Leesha e distrusa din cauza unei minciuni. Destinul lui Rojer se schimba pentru totdeauna gratie unui drumet care poposeste in oras. Dar toti trei viseaza la o lume in care oamenii nu se vor mai ascunde in spatele zidurilor si simbolurilor magice.

Parerea mea:

Am inceput sa citesc “Omul pictat” in urma unor recenzii foarte positive postate de colegii mei bloggeri, pe care se intampla sa ii urmaresc zilnic si cu drag. Parerile acestora despre carte au fost atat de bune, incat nici nu am stat pe ganduri atunci cand am apelat la ajutorul editurii Nemira, carora le multumesc din suflet pentru exemplarul pe care mi l-au trimis. 

Vi s-a inamplat vreodata sa nu stiti ce anume vreti sa cititi? Sa deschideti un roman contemporan sau unul paranormal, iar apoi sa le inchideti de parca nu sunt de ajuns, ca si cum ati avea nevoie de ceva mai mult, de ceva care sa va stimuleze mintea, sa va acapareze cu totul si sa va rupa de realitate? Daca raspunsul este DA atunci romanul “Omul pictat” de Petter V. Brett, este povestea high-fantasy de care aveti nevoie. 

Actiunea cartii se petrece intr-o lume terorizata de demoni dupa caderea noptii. Demonii sau miezingii, cum mai sunt numiti, apar din miezul pamantului la caderea noptii si ataca asezarile oamenilor, ucigand tot ce le iese in cale. Singura bariera dintre omenire si demoni sunt glifele, simboluri magice care actioneaza ca o bariera la atacurile miezingilor, in spatele carora acestia se ascund ingroziti in fiecare noapte, asteptand ivirea zorilor, renuntand sa mai lupte impotriva creaturilor care le decimeaza rasa pe zi ce trece si sperand la sosirea Izbavitorului.

„Însă feţele lor erau identice; şiruri de dinţi articulaţi le ieşeau în afara fălcilor care formau un fel de bot, în timp ce nările se aflau cu mult mai aproape de ţeastă, chiar sub ochii mari, lipsiţi de pleoape. Oasele groase ale frunţii li se curbau în sus şi către spate, ieşind printre solzi sub forma unor coarne ascuţite. Sprâncenele le zvâcneau fără întrerupere, apăsându-se în jos şi îndepărtând nisipul suflat fără întrerupere de vânt.”

Daca sunteti reticenti din cauza numarului mare de pagini, va spun sincer ca nu aveti de ce, pentru ca romanul este scris intr-un stil cursiv, are actiune din plin si trei puncte de vedere a trei personaje superbe, de care nu aveti cum sa nu va atasati inca din primele capitole. 

Pe Arlen, Leesha si Rojer ii cunoastem cand sunt inca niste copii visatori si le urmam pasii prin adolescenta plina de intamplari nefericite, pana cand devin adulti puternici, supravietuitori si mai ales luptatori fara frica de intuneric. 

„Suntem ceea ce alegem să fim. Lasă-i pe alţii să-ţi hotărască valoarea, şi eşti deja pierdută, fiindcă nimeni nu vrea să-i ştie pe alţii mai valoroşi decât e el însuşi.”

Petter V. Brett ne ofera o lume complexa, plina de oameni interesanti, de situatii limita care ii imping pe protagonistii nostri la actiuni extreme. O carte careia i-am dat cu usurinta 5 stelute. 

Lectura placuta!




4 comments:

Clara G. said...

Multumim pentru recenzie! Ai citit si volumul 2?

Bonnie Ithil said...

Nu am reusit sa il citesc dar este pe lista scurta :)

Unknown said...

Buna! Am citit primele trei volume, două în română și al treilea în engleză. Mai este si volumul patru, tot în engleză. Din păcate nu stiu când vor apărea în română toate, dar pot să vă spun că merită fiecare rând.

Unknown said...

Buna! Am citit primele trei volume, două în română și al treilea în engleză. Mai este si volumul patru, tot în engleză. Din păcate nu stiu când vor apărea în română toate, dar pot să vă spun că merită fiecare rând.

Si soarele e o stea

Bloguri, Bloggeri si Cititori