Monday, January 18, 2016

Cinecronica: The Revenant, in regia lui Alejandro González Iñárritu, din 22 ianuarie in cinematografe!

Regia: Alejandro González Iñárritu
 Cu: Will Poulter, Tom Hardy, Paul Anderson, Leonardo DiCaprio, Domhnall Gleeson

Descriere Cinamagia:
The Revenant este inspirat de romanul lui Michael Punke, bazat pe fapte reale. Acţiunea se petrece în America de Nord, în 1823, iar în centrul ei se află Hugh Glass (DiCaprio), membru al unei expediţii în Munţii Stâncoşi, unde este prins de un urs grizzly şi sfârtecat. Căpitanul grupului lasă în urmă trei oameni pentru a-i ţine companie în ultimele clipe de viaţă şi pentru a-i săpa mormântul, dar, de frică să nu fie prinşi de indieni, cei trei îi iau lui Glass armele şi echipamentul şi fug. Însă eroul îngrozitoarei confruntări cu ursul grizzly nu moare: se târăşte, deşi mutilat, mai bine de 300 de kilometri prin sălbăticie, animat de sumbre planuri de răzbunare împotriva celor care l-au părăsit.

Cronica

Dupa Babel, Biutiful sau Birdman, Alejandro González Iñárritu regizeaza o alta poveste cu impact major asupra conditiei umane: The Revenant. Aici, accentul se pune pe lupta pentru supravietuire, fie ca este vorba de perspectiva unui membru al garnizoanei americane ce muncea in cele mai aprige conditii pentru a-si castiga existenta, a unui francez din fosta colonie Louisiana, vanduta de Napoleon americanilor, ce vindea pieile animalelor pentru profit, sau a unui indigen ce se lupta sa isi pastreze modul de viata ancestral si sa tina piept “civilizatiei”.

Ca in orice exemplu de ciocnire a natiunilor, au loc pierderi majore, in special de vieti omenesti, iar partea cea mai interesanta, pentru mine, este modul in care fiecare parte vede in ceilalti inamici cruzi si monstruosi. Fiecare are dreptate, fiecare are un strop de umanitate si vulnerabilitate emotionala, chiar si un temut sef de trib amerindian.

DiCaprio a reusit o interpretare demna de Oscar, pe care daca nu il castiga nici pentru acest rol, nu stiu pentru care altul din viata lui ar putea sa-l obtina. Tom Hardy nu se lasa mai prejos, dand viata si veridicitate unui personaj complex. Dar, daca pe DiCaprio (idolul copilariei mele, care mi-a decorat peretii camerei in zeci de postere) il admir de multi ani, lui Tom Hardy nu i-am acordat atentie pana acum, dar in acest rol m-a surprins foarte placut.
Totul, incepand cu minica fetei si tarminand cu accentul, a facut din interpretarea lui una remarcabila.

Efectele vizuale, daca le putem numi asa, pentru ca actorii au stat acolo timp de noua luni si repetau toata ziua doar ca sa filmeze intr-o ora, atunci cand era lumina cea mai potrivita, dezvaluie imagini impunatoare ale peisajelor colosale din salbaticie, redate in cel mai natural mod posibil. Coloana sonora este emotionanta si se imbina perfect cu atmosfera, iar elementul socantului iti taie respiratia, tocmai datorita realismului cu care sunt redate cruzimea si duritatea scenelor.

The Revenant este, fara doar si poate, o capodopera cinematografica, dar una atat de intensa, incat va trebui sa ma pregatesc emotional inainte de a-l revedea. Tocmai din acest motiv, recomand tuturor sa mearga la cinema si sa se bucure la maximum de fiecare detaliu. Din 22 ianuarie il veti putea vedea in toate cinematografele din tara.



Multumesc Odeon Film pentru invitatia la avanpremiera.


Follow on Bloglovin

No comments:

Si soarele e o stea

Bloguri, Bloggeri si Cititori