Thursday, October 15, 2015

Cinecronica: Macbeth in regia lui Justin Kurzel


Sinopsis:
 Macbeth este povestea unui războinic neînfricat şi conducător inspirat de ambiţie şi dorinţă. O interpretare palpitantă a realităţilor dramatice ale momentului şi o reimaginare a ceea ce trebuie să fi fost perioada de război pentru unul dintre cele mai faimoase şi convingătoare personaje ale lui Shakespeare, o poveste despre pasiune şi ambiţie ce distrug totul, fixată într-un peisaj scoţian afectat de război.

Cronica:
La invitația prietenilor noștri de la Odeon Film, marți am mers cu mari așteptări la vizionarea Macbeth, de unde am plecat pe deplin mulțumită de ceea ce am văzut.

Începând de mâine, 16 octombrie, filmul rulează în toate cinematografele din țară.

Justin Kurzel nu e tocmai un cineast obscur, el făcând dovada talentului său cu filmul de debut, The Snowtown Murders, multipremiat international, inclusiv la Cannes. El reușește să aducă o notă de coolness tragediei lui William Shakespeare, ecranizată anterior de nume sonore ale cinematografiei mondiale (Kurosawa, Orson Welles, Polanski, Béla Tarr), prin intermediul cromaticii și a încadraturii asemănătoare cu aceea executată de Refn în Valhala Rising, concentrându-se mai mult asupra psihologiei personajelor decât asupra poveștii.

Imaginea superbă a filmului, o adevărată poezie în mișcare, este opera lui Adam Arkapaw (directorul de imagine al lui True Detective), aceasta fiind în perfectă simbioză cu trăirile interioare ale lui Macbeth, obssesiile și anxietățile acestuia fiind dublate de atmosfera lugubă a filmului.

Protagoniștii, interpretați magistral de Marion Cotillard și Michael Fassbender, sunt foarte convingători, în ciuda teatralității interpretării partiturii greoaie. Chimia celor doi trece cu ușurință peste bariera ecranului.

Vă recomand filmul cu căldură, dar țin să menționez că trebuie revăzut măcar o dată, pentru a patrunde mai bine subtilitățile limbajului shakespearian.



Follow on Bloglovin

1 comment:

Maria said...

Mie nu prea imi place Shakespeare dar am sa-i dau o sansa filmului :D

Si soarele e o stea

Bloguri, Bloggeri si Cititori