Saturday, July 4, 2015

Recenzie: Lumea de Gheata si Foc de George R. R. Martin


Daca trecutul poate fi considerat un prolog, atunci celebra serie Cantec de Gheata și Foc a lui George R.R. Martin, cea mai inventiva si cea mai fascinanta saga fantasy a timpurilor noastre, ce sta la baza serialului HBO Urzeala tronurilor, merita o introducere pe masura. Lumea de Gheata si Foc este un album cu ilustratii fantastice, care prezinta ampla istorie a celor Sapte Regate si a Westerosului. In el cititorii vor descoperi imagini vii ale luptelor legendare, ale rivalitatilor inversunate si ale revoltelor indraznete care au pus in miscare intamplari din Cantec de gheata si foc si din celebra ecranizare TV.

In aceasta carte s-au strans toate cunostintele, toate speculatiile carturarilor, precum si povesti ramase de la maesteri si septoni, vrajitori si menestreli, inclusiv:

  • ilustratii si harti color, cu peste 170 elemente originale;
  • genealogia caselor Stark, Lannister si Targaryen;
  • incursiune in istoria si cultura tinutului Westeros;
  • informatii noi despre trecutul personajelor din Urzeala Tronurilor.

Lumea de gheata si foc ne invita din nou in universul exceptional creat de George R.R. Martin si sta marturie pentru puterea literaturii, mai mare decat o furtuna de sabii.


PAREREA MEA

După părerea mea, Cântec de Gheață și Foc este o serie care, chiar și citită a cincea oară, tot mai ascunde informații pe care nu le-ai descoperit sau pe care nu le-ai reținut la primele patru citiri. De aceea, cred că Lumea de Gheață și Foc este binevenită, deși nu este volumul al șaselea. Eu o consider un album documentar.

Este cartonată, cu file din hârtie lucioasa de foarte buna calitate si decorată pe aproape fiecare din cele peste 300 de pagini cu schițe și peisaje deosebite. Și-ar fi meritat locul în biblioteca mea numai pentru aceste ilustrații nemaipomenite și pentru faptul că îmi prezintă o altă viziune asupra scenelor.

Deși am presupus că va conține repovestiri ale legendelor deja menționate în serie, am fost plăcut surprinsă când am descoperit că nu este deloc așa. Lumea de Gheață și Foc prezintă foarte multe informații noi, începând cu istoria antică a întregului Westeros și continuând cu descrieri detaliate ale evenimentelor străvechi din Westeros, care au condus la dezvoltarea lumii până la stadiul în care se află astăzi.

Cartea are mai multe părți. Mai întâi, aflăm despre Primii Oameni, despre Uriași si despre Copiii Pădurii. Descrierea lor și a modului în care au dispărut mi s-a părut foarte interesantă.

Urmează o povestire detaliată a cuceririlor și domniei lui Aegon Cuceritorul, după care ni se prezintă în amănunt perioada fiecărui rege din dinastia Targaryan, inclusiv Dansul Dragonilor, sfârșind cu căderea lor, atunci când Robert Baratheon a preluat tronul.

Apoi, aflăm istoria celor Șapte Regate, cum au fost afectate casele de evenimentele istorice și câteva realizări importante ale fiecăreia, iar la sfârșit, ne sunt prezentate orașele libere și alte ținuturi.

Ar mai fi foarte multe de spus, foarte multe informații care ne ajută să înțelegem mai bine cele cinci volume ale seriei (sau cele cinci sezoane) și să facem legături între trecut și prezent, dar ma rezum la a vă îndemna să o achizitionati. Mie mi-a placut foarte mult. Orice fan înfocat al cărților sau al serialului trebuie să-și completeze colecția cu acest volum. Nu veți fi dezamăgiți!

Lectură plăcută!

Mulțumesc editurii NEMIRA pentru acest volum!



Follow on Bloglovin

13 comments:

Unknown said...

Interesantă recenzia. Cartea ma tenteaza si pe mine, dar e destul de scumpicica!

Unknown said...

Aș vrea și eu să citesc seria, cred că e foarte bună.

Unknown said...

Pe elefant.ro este la reducere. (70 de lei)

Christyna_BM said...

Da, Geo, dar Nemira are des oferte de 50% reducere si ajunge la un pret acceptabil. Adica, ea merita! Este foarte mare, ca un album foto. Mai mare decat A4. Si are peste 300 de pagini color.

Viziru Georgiana said...

Arata atat de bine! Iubesc GOT si vara asta vreau sa citesc si cartile.

Unknown said...

Și eu aș vrea să citesc vara aceasta cărțile, poate la sfârșit, momentan strâng bani pentru a le cumpăra. Sper să reușesc pentru ca am auzit că e geniala seria. <3

Viziru Georgiana said...

Si eu strang bani. Am terminat serioalul si vreau sa le stiu in biblioteca mea. Pe toate! Din cate am auzit o sa mai apara 2 carti.

Unknown said...

Nu știam că o să mai apară încă doua, dar mă bucur. Mulțumesc de veste. :)

Maria said...

Trebuie neaparat sa fac rost de ea.GOT este una din seriile mele favorite <3

Viziru Georgiana said...

Eu asa am auzit de la booktuberii americani. De fapt cautam teorii legate de serial si spuneau ca o sa mai apara 2 carti. Le vreau neaparat pe toate! GOT e serialul meu preferat, apoi Teen.

Unknown said...

O carte ce merita sa fie in biblioteca oricarui fan GoT! E cam scumpa, dar dupa parerea mea, merita!

Cornelia Cornelia said...

Eu zic ca face toti banii cartea asta . Mai ales ca e ilustrata color

Unknown said...

@Cornelia Am vazut-o la targ si e minunata! Tot sa o citesti!

Si soarele e o stea

Bloguri, Bloggeri si Cititori