Wednesday, June 3, 2015

Recenzie! AN EMBER IN THE ASHES de Sabaa Tahir



In primul rand, tin sa precizez ca varianta cartonata a romanului arata impresionant. Merita sa aveti acest volum in biblioteca si merita sa strangeti bani in plus pentru aceasta editie. O puteti comanda de AICI.

An Emer in the Ashes te introduce intr-o lume a luptelor pentru libertate. Mai repede decat ti-ai putea imagina, esti prins in valtoarea bataliei dintre Imperiu si Rezistenta.

Crescuta de bunici alaturi de fratele ei, Darin, dupa ce parintii si sora ei mai mare au ales sa se alature Rezistentei si au fost nimiciti de Imperiu, Laia era fericita. Raidurile zilnice, cruzimea luptatorilor Impreiului si munca pentru a-si asigura hrana devenisera ceva obisnuit, neimpiedicand-o sa se bucure de lucrurile simple si sa zambeasca. Dar, intr-o singura noapte, pierde totul. Fara sa vrea, descopera ca fratele ei ascunde un secret care poate aduce tuturor moartea. Apoi, imediat, o masca patrunde in casa lor si isi da seama ca sansele de a scapa sunt nule. Bunicii sunt ucisi chiar sub privirea ei, iar fratele intemnitat pentru tradare.
Life is made of so many moments that mean nothing. Then one day, a single moment comes along to define every second that comes after. Such moments are tests of courage, of strength.
Marturisirea ascunzatorii marelui secret si fuga pentru a-si salva viata devin pentru Laia un semn al lasitatii, dar si al hotararii ei de a lupta pentru a-l elibera pe Darin, iar singura ei sansa de a realiza acest lucru este sa se alature Rezistentei.

Desi pretul cerut de membrii acestei miscari in schimbul ajutorului oferit este mult prea mare, ea hotaraste sa-l plateasca. Ajunsa sclava in casa Comandatului, Laia invata ca, pentru a descoperi informatiile de care are nevoie, trebuie, in primul rand, sa ramana in viata. Ceea ce este foarte greu.
There are two kinds of guilt, [...] The kind that’s a burden and the kind that gives you purpose. Let your guilt be your fuel. Let it remind you of who you want to be. Draw a line in your mind. Never cross it again.
Elias este considerat de toti studentul perfect. Primul in clasa lui, are toate sansele de a devein o masca redutabila. Ca fiu al Comandantului, este privit de toti ca un adversar de temut. Dar ceea ce isi doreste Elias cel mai mult este libertatea. Libertatea de a scapa de chipurile care-i bantuie visele, a tuturor celor pe care i-a ucis. Libertatea de a se sustrage cruzimii Imperiului si de a trai o viata normala.
You are an ember in the ashes, Elias Veturius. You will spark and burn, ravage and destroy. You cannot change it. You cannot stop it.
Singura pe care regreta ca o lasa in urma este Helen, cea mai buna prietena a lui si, probabil, cea care va deveni a doua masca femeie dupa Comandant.

Dar toate planurile de a dezerta ii sunt date peste cap cand Augurii anunta ca a venit timpul sa se aleaga noul Imparat. Aceasta Alegere, o legenda in care nu a crezut niciodata, ii spulbera toate sansele de libertate. Alaturi de Helen, Marcus si Zak, Elias este ales sa treaca prin Trial pentru sansa de a deveni Imparat. Noua sclava a mamei sale ii ramane in minte de la prima intalnire, desi dorinta de a o proteja l-ar putea costa insasi viata. Dar, poate ca asta i-ar putea aduce libertatea.
The field of battle is my temple. The swordpoint is my priest. The dance of death is my prayer. The killing blow is my release.
Lumea creata de Sabaa Tahir este complicata si fascinanta. Parca te afli in Roma antica, desi nu esti acolo. E o lume plina de tradare, ura, cruzime, dar si o lume a luptei necontenite pentru libertate, a sperantei, a curajului de a te impotrivi si de a te elibera. Elias este o masca in adevaratul sens al cuvantului, chiar daca aceasta nu i se uneste cu chipul asa cum ar trebui. Este cel mai bun luptator al Imperiului, dar asta si datorita faptului ca nu si-a pierdut constiinta si speranta intr-o viata mai buna. Afectiunea lui pentru Helen, relatia tumultoasa cu Comandantul si compasiunea pentru Laia il fac real, structurandu-i caracterul in nenumarate unghiuri, lumini si umbre.

Laia mi s-a parut slaba pentru un personaj principal feminin, mai ales la inceput. Face mereu alegerile nepotrivite, nu se opreste nicodata sa asculte sfaturile bune ale celor din jur si nu vede adevarul care se afla chiar in fata ei. Insa, pe parcurs, mi-am dat seama ca, daca ar fi ales diferit sau ar fi fost mai curajoasa in anumite situatii, asta n-ar fi schimbat cu nimic firul povestii si nu ar fi salvat viata nimanui. Acesta este un alt aspect inedit care m-a impresionat in aceasta carte.
You are full, Laia. Full of life and dark and strength and spirit. You are in our dreams. You will burn, for you are an ember in the ashes.
Dinamica dintre Elias si Laia este interesanta. El are nevoie de ceva pur pentru care sa lupte, iar ea are nevoie de protectie. Ma bucur ca autoarea a hotarat sa transforme povestea intr-o serie si abia astept urmatorul volum, pentru a afla cat de puternici sunt cei doi impreuna. Totodata, vreau sa descopar mai mult despre Auguri si restul misterelor Imperiului.
Fear is only your enemy if you allow it to be.
Lectura placuta!




8 comments:

Bonnie Ithil said...

Super recenzie! Vreau si eu sa citesc cartea asta, tare in urma sunt cu lectura :(

Unknown said...

suna super interesant! abia astept sa o achizitionez si eu <3

Romina Gianina said...

Arata superb, si ilustratiile sunt minunate

Unknown said...

Mulțumim pentru recenzie!
Cartea este foarte lăudată printre booktuberii americani. ♥

Unknown said...

Interesanta recenzia, te tine in suspans, ca si cum ai viziona un thriller captivant.

Unknown said...

Imi place recenzia! In cazul personajului feminin, Laia, cred ca trebuie ea singura sa se loveasca de probleme de aceea poate nu asculta de sfaturile celor din jur. Unele persoane sunt mai independente si au impresia ca nu au nevoie de ajutor.

Maria said...

Frumoasa recenzie!Sper sa citesc cartea cat de curand posibil ^^

Unknown said...

Momentul ăla când vezi că absolut fiecare booktuber american vorbeşte despre această carte şi spune că e genială şi tu chiar te întrebi ce poate avea cartea asta într-atât de special? Nu mă iau după ce citesc booktuberii americani, dar mi-au stârnit o curiozitate aparte cu cartea asta.
PS: Felicitări pentru recenzie! :)

Si soarele e o stea

Bloguri, Bloggeri si Cititori