Thursday, February 5, 2015

Recenzie! Cântecul păsărilor de Sebastian Faulks


Amiens, Franţa, 1910. Stephen Wraysford, un tânăr englez de douăzeci de ani, întâlneşte dragostea vieţii în persoana lui Isabelle Azaire, soţia unui proprietar de fabrici de textile cu care a fost trimis să stabilească relaţii de afaceri. Stephen îşi convinge iubita să părăsească împreună cu el atmosfera sufocantă a vieţii de familie provinciale, dar lucrurile iau o întorsătură neaşteptată. După ce rămâne însărcinată, Isabelle hotărăşte brusc să se întoarcă la părinţi, înainte să-i dea vestea că vor avea un copil. 

Profund marcat de această relaţie, şase ani mai târziu, Stephen o va duce cu el, îngropată în adâncul sufletului, în tranşeele marelui război care zguduie Europa. Experienţa radicală a celui mai cumplit conflict din istoria de până atunci a omenirii îl transformă lăuntric şi îi deschide perspectiva unei noi vieţi - paradoxal, prin întoarcerea la Amiens pentru a regăsi iubirea şi apoi prin salvarea lui, în urma unei explozii în subterane, de către un ofţer german cu care fraternizează.

Cu o galerie de personaje memorabile, de o mare complexitate psihologică, cu o scriitură de o intensitate şi o frusteţe tulburătoare, cu episoade capabile să răscolească sufletul oricărui cititor, romanul lui Sebastian Faulks este o emoţionantă meditaţie asupra naturii umane şi un omagiu adus soldaţilor britanici participanţi la Primul Război Mondial.

Părerea mea

Încă de când i-a fost anunțată apariția mi-am dorit să citesc această carte și, cu ajutorul librăriei online Libris, am reușit să mi-o îndeplinesc.

Şi cel mai grozav lucru e că la această librărie online pot găsi atât cărți în limba română cât și cărți în engleză.

Cântecul păsărilor, deși de mare întindere, reușește să te captiveze de la primele pagini. Este împărțit în două planuri narative: unul care se petrece înaintea și în timpul Primului Război Mondial, iar cel de-al doilea în Anglia anilor 70. Cu aceasta combinație de vremuri și situații, romanul impresionează cititorul atât prin frumoasa poveste de dragoste pe care o prezintă, dar şi prin scenele de război, elemente care se susțin reciproc.

Deși, până acum, nu am acordat o foarte mare importanță cărților despre război, nefiind fană a scenelor violente, tocmai aceste episoade in care sunt descrise luptele și tot ce se întâmplă cu oamenii din tranșee m-au făcut să continui lectura pe nerăsuflate, ba chiar să mă documentez mai mult despre Primul Război Mondial, atât de mare a fost impactul lor asupra mea.
“Ăsta nu e război, e un mod de a testa până unde se poate degrada ființa umană.”
Sebastian Faulks a descris excelent ororile din timpul războiului, dar povestea de dragoste nu e cu nimic mai prejos. Pe tot parcursul cărții nu ai niciodată certitudinea că finalul va fi unul fericit şi asta te va face să simți mai puternic toate trăirile personajelor: pasiunea, mila, curiozitatea sau ura. Ajungi să îi îndrăgești și să te atașezi de fiecare dintre ei.

Trebuie să recunosc că această carte mi-a deschis apetitul pentru romane istorice și sunt singură că nu o voi uita curând. V-o recomand cu mare drag.

Lectură Plăcută!






5 comments:

Unknown said...

Ce copertă! ♥
Cred că e minunată cartea şi mă bucur căa libris.ro ne oferă şansa de a o citi. Vreau şi eu să am cartea asta neapărat.

Christyna_BM said...

Da, romanele istorice au inceput sa fie la moda, ceea ce imi place. Lectura placuta! Te asteptam cu pareri.

Adela C. said...

Mie mi-au placut mereu romanele istorice. Asa mult m-am bucurat de seria aia cu Iubiri si destine de la ziare! Ce-i drept, nu am mai cumparat ultimele volume aparute, am aflat prea tarziu ca se continua. Asta e, o sa le cumpar cand termin ce am cumparat deja.

Unknown said...

inainte si dupa razoi, imi aduce aminte de "ultima noapre de dragoste, intaia noapte de razboi", povestile despre razboi nu prea se gasesc pe rafturile bibliotecii mele, dar am citit cateva povesti din timul razboiului care m-am impresionat, foarte frumoasa recenzia

Alexandra Ioana said...

Franta, 1910 hmmm :) razboaie....interesant

Si soarele e o stea

Bloguri, Bloggeri si Cititori