Tuesday, January 6, 2015

Recenzie! Diamantul de la miezul noptii de Sarah J. Maas


Doi bărbaţi o iubesc.
O lume întreagă se teme de ea.
Dar numai ea poate să salveze lumea.

Celaena Sardothien, asasină, este arma cea mai ucigătoare a Regelui din Adarlan. Ea trebuie să-şi câştige libertatea prin sângele duşmanilor ei - dar nu suportă să ucidă pentru rege. Iar cu fiecare moarte pe care Celaena o înscenează, cu fiecare minciună pe care o rosteşte îi pune în pericol pe cei pe care îi iubeşte. Atrasă de cei doi protectori ai ei, un căpitan şi un prinţ, şi luptând împotriva unor forţe întunecate mult mai puternice decât regele însuşi, Celaena trebuie să se hotărască pentru ce să se zbată: libertatea ei, inima ei ori destinul regatului...

Părerea mea

În primul rând, mulțumesc librăriei online Libris pentru această carte. pe site-ul lor puteți găsi atât cărți în română, cât și cărți în engleză.

Diamantul de la miezul nopții este un volum complex, cu note mult mai întunecate și cu mai multă acțiune decât Tronul de Cleștar. Nu pot decât să o felicit pe Sarah pentru această performanță.

Celaena Sardothien este, în continuare eroina cu care ne-am obișnuit: frumoasă, deșteaptă, neînfricată, arogantă și misterioasă. De asemenea, o regăsim tot în slujba regelui Andarlanului, lucru de care nu este tocmai încântată, fiind nevoită să ucidă persoane cu ale căror acțiuni regele nu mai este de acord. Însă, atunci când acesta amenință viața prietenilor ei, ea face tot posibilul să îndeplinească cerințele celui mai puternic om din regat sau... măcar să lase impresia că le-a îndeplinit.
   Plecase în prima misiune cu intenția de a executa rapid ținta. Se pregătise pentru crimp, își spusese în sinea ei că Sir Carlin nu era altceva decât un străin și că viața lui nu însemna nimic pentru ea. Dar când ajunsese pe proprietatea lui și fu martoră a blândeții neobișnuite cu care el își trata servitorii, [...] nu putu să o facă. [...]
   Totuși, trebuia să aducă dovezi ale locului crimei... și un cadavru.
Asta funcționează până când regele îi solicită să îl omoare pe Archer Finn, un fost iubit și prieten al ei, de pe vremea când Celaena făcuse parte din Breasla Asasinilor. Ordinul de asasinare a lui Archer complica situația, el fiind un personaj binecunoscut nobilimii din Rifthold și, totodată, un potențial pion important în mișcările rebelilor. Credeți că va reuși Celaena să îi însceneze și lui moartea și să îl păcălească din nou pe rege?
- Laena?
Ea plănuise să zâmbească oricum, dar când auzi vechiul lui nume de alint pentru ea...
- Archer!
Îl simți pe Chaol încordându-se ușor, dar nu se deranjă să îl privească. Era greu să își ia privirea de pe Archer, care fusese și încă era cel mai frumos bărbat pe care îl văzuse vreodată.
Spuneam la început că această carte este întunecată, ba chiar violentă uneori, dar asta nu înseamnă că îi lipsesc scenele romantice și triunghiul amoros, elemente aproape de nelipsit în poveștile pentru adolescenți. Dacă în Tronul de Cleștar atenția Celaenei a fost îndreptată către prințul Dorian, Diamantul de la miezul nopții a adus-o mai aproape de Chaol, căpitanul gărzilor palatului, lucru care chiar m-a bucurat.
Ghemuită pe canapea lângă Chaol, Celaena luă o gură de ceai și se încruntă.
- Nu poți angaja o servitoare ca Philippa, care să ne aducă bunătăți?

Chaol ridică o sprânceană.

- Tu nu mai stai în apartamentul tău? [...]

Îl lovi pe Chaol în coaste cu piciorul acoperit de șosetă.
- Tot ce spun e că mi-ar plăcea câte un tort de ciocolată din când în când.
Chaol închise ochii.
- Și o tartă cu mere, și o franzelă de pâine, și o oală cu tocană, un munte de prăjituri și o... Chaol chicoti când ea își puse piciorul pe fața lui și împinse. Îi prinse piciorul și nu îi dădu drumul când Celaena încercă să și-l retragă. Este adevărat, și știi asta, Laena.
Pe parcursul acestui nou volum, fiecare personaj cu rol important se dezvoltă, descoperindu-și abilități și moșteniri de nebănuit. Ajungi și îi urăști sau îndrăgești din toată inima, semn că această serie este foarte bine scrisă. Odată cu evoluția lor, începem să descoperim detalii noi despre trecutul lor și despre acel ținut pe care regele dorește să îl stăpânească folosind magia întunecată, iar ei vor să îl salveze din robia lui.

Finalul mi-a adus zâmbetul pe buze. Nu mă așteptam la răsturnările de situație de care am avut parte și cu atât mai puțin la secretele pe care Caelena, într-un final, decide să le împartă cu Dorian și Chaol. Sunt convinsă că aceste evenimente neașteptate vor aduce schimbări majore la nivelul acțiunii și al personajelor. Ard de nerăbdare să citesc volumul trei.

Mi-a plăcut foarte mult primul volum din această serie, încă și mai mult cel de-al doilea și sunt sigură că următoarele vor fi din ce în ce mai fascinante. Recomand tuturor această serie.

Lectură plăcută!





Follow on Bloglovin

5 comments:

Unknown said...

E interesant ca autoarea a reusit sa combine actiunea cu scenele romantice. E interesanta cartea dar nu e pentru mine :)

Iasmy-Literaturapetocuri said...

Mi-a placut ,,Tronul de clestar", si cred ca si acest al doilea volum o sa fie pe placul meu, mai ales daca se exista o apropiere din partea eroinei de Chol, preferatul meu. :-) Si daca are si rasturnari de situatie spre final este si mai bine, ne pregateste pentru ceea ce va urma. Am cartea, inca nu i-a venit randul dar sper cat de curand. Frumoasa prezentarea!

Adela C. said...

Gata! Nu ma mai tentati! Am zis ca nu mai cumpar carti. :))

Alexandra Ioana said...

Am auzit multe despre serie...dar nu am apucat sa o citesc.

Unknown said...

Minunat! Seria Tronul de cleştar are mereu parte de cele mai bune recenzii!

Si soarele e o stea

Bloguri, Bloggeri si Cititori