Thursday, February 6, 2014

Interviu cu Sylvain Reynard, autorul Gabriel's Inferno

Dupa cum probabil ati aflat, seria Gabriel's Inferno va fi publicata de editura TREI



AE: Buna SR! Societatea Dante a Americii sau alte institutii academice te-au contactat sau au comentat in legatura cu prelegerile tinute in Seria Gabriel? Daca da, ce au avut de spus?

SR: Buna! Vreau sa multumesc fiecaruia dintre voi pentru sprijinul acordat. Il apreciez foarte mult. Nu, nu am fost abordat de cei de la Societatea Dante. Dar cred ca autoritatile locale din Florenta sunt fericite din cauza numarului mare de vizitatori adusi de cartile mele.

AE: Ce le-ar spune Julia cititorilor dupa ce termina de citit seria?

SR: Cred ca le-ar spune ca povestea ei a inceput cu grija si compasiune. Cand l-a intalnit prima data pe Gabriel l-a compatimit, iar apoi, mai tarziu, a ales sa il ierte cand ar fi putut sa il respinga sau sa ii poarte ranchiuna. Cred ca viata ei este o dovada despre ceea ce se poate intampla atunci cand ierti.

AE: A fost ceva la care a trebuit sa renunti - o scena sau ganduri ale unui personaj - in seria Gabriel, care ar fi fost amuzant de scris, dar nu si-ar fi avut locul in carti?

SR: Mi-a facut placere sa scriu despre Katherine Picton. Orice o are pe ea ca protagonista ar fi fost grozav. Dar mi-a placut si sa scriu despre Gabriel certandu-se cu cineva. Cred ca un schimb de replici mai amplu intre el si Pacciani la o conferinta pe tema Dante ar fi fost foarte distractiv.

AE: Ai creat un personaj puternic in Gabriel. Este greu de inlocuit (desi va avea o apritie temporara in The Raven). Iti faci griji ca urmatorii protagonisti masculini nu vor mai avea acelasi factor “wow”?

SR: Sper ca daca noii si vechii cititori vor acorda seriei Florentine o sansa, vor indragi personajele. In mod sigur Printul Florentei are multe calitati de oferit …

AE: Ai in plan nuvele, romane secundare sau scene speciale pentru celelalte personaje din serie, cum ar fi Rachel?

SR: Multi cititori mi-au pus intrebarea asta, lucru care m-a surpins si incantat. Imi plac Rachel si Aaron si ar fi interesant sa explorez povestea lor. Ma bucur ca fanii vor sa stie mai multe despre ei.
 
AE: Stim ca Seria Gabriel are ca baza literara operele lui Dante. Ce ne poti spune despre noua serie? Va fi bazata pe o alta capodopera?

SR: Sunt cateva surse in fundalul seriei Florentine, inclusiv operele lui Edgar Allan Poe si Othello de Shakespeare. Opera lui Botticelli, “Primavera”, va avea si ea un rol important.

AE: De ce ai ales The Raven ca titlu pentru urmatorul roman?

SR: Ma tem ca nu pot raspunde acum la acesta intrebare, dar titlul are mai multe semnificatii care vor fi clarificate mai tarziu.

AE: Ce te-a determinat sa te avanti in lumea paranormalului?

SR: Trilogia Gabriel are ca teme iertarea, speranta si izbavirea. In noul roman, temele principale sunt dreptatea si mila. Desigur, ca si in lucrarile mele precedente, speranta si izbavirea vor fi prezente, dar am vrut sa abordez teme mai intunecate si era necesar sa fac asta intr-o lume ca aceea din seria Florentine.

AE: Actiunea din operele tale de pana acum (inclusiv seria Florentine), se desfasoara in Florenta. Te-ai gandit si la alte locatii pentru romanele urmatoare?

SR: Franta si Spania imi vin acum in minte. Am avut intotdeauna  o slabiciune pentru Paris si Barcelona.

AE: Cand incepi sa scrii o carte stii intotdeauna cum se va termina?

SR: Da. Cred ca acesta este un lucru esential. Trebuie sa ai un scop in minte.

AE: Romanele tale au o doza mare de senzualitate si erotism, dar si componente majore morale si religioase. Ai fost criticat pentru folosirea ambelor aspecte?

SR: Da. Zambesc in timp ce scriu asta deoarece scriitorii primesc critici pentru multe lucruri, iar majoritatea nu au nimic in comun cu scrisul.
Daca ar fi o linie pe care nu as trece-o, ar fi aceasta. Cultura noastra vrea sa imparta fiintele umane in doua parti: trup si suflet si sa priveasca aceste parti ca si cum una nu ar avea nicio legatura cu cealalta. In consecinta, oamenii vor erotism fara spiritualitate sau spiritualitate fara erotism.
Resping aceste alternative in favoarea unei viziuni unitare a fiintei umane, si anume ca trupul si sufletul sunt parti ale aceluiasi intreg si inseparabile. Deci, in romanele mele, sexualitatea si spiritualitatea se intrepatrund pentru ca amandoua exista in fiinta umana. Sanctitatea casatoriei este un exemplu bun. Extazul transcendental al unui orgasm este altul.
Trebuie sa mentionez ca, daca ascultati muzica celor de le Mumford and Sons, veti intalni cantece care imbratiseaza si erotismul si spiritualitatea. In mod sigur, daca cititi romanele lui Graham Greene, veti observa ca si el include ambele aspecte. Si iubirea lui Dante pentru Beatrice este legata in mod indisolubil de iubirea lui pentru Dumnezeu. Amintiti-va ca ea este cea care isi face griji pentru sufletul lui cand se apropie de varsta mijlocie, si il implora pe Virgil sa il ghideze prin Infern. In concluzie, asta este ceea ce scriu si nu cred ca ma voi schimba.


AE: Adaugi referintele literare si artistice dupa ce scrii dialogul/scena sau scrii dialogul/scena in asa fel incat sa faca referinta la acestea?

SR: Ambele, dar depinde si de scena. Uneori scena se preteaza unei anumite referinte artistice, alteori referinta apare dupa prima redactare.

AE: Ce subiect nu ai include in romanele tale?

SR: Stiinta actuariala si impozitele sunt subiecte pe care le-as evita.

AE: Muzica este un element esential in seria Gabriel, ne intrebam daca si tu esti muzician? Daca da, la ce instrumente canti?

SR: Obisnuiam sa cant din cand in cand, dar nu as vrea sa ma laud singur.

AE: Daca ai putea sa inviti la cina un autor care te-a inspirat si sa ai ocazia de a-i pune intrebari, pe cine ai invita si de ce?

SR: Dante si Virgil ar fi niste oaspeti excelenti, dar nicio cina nu ar fi perfecta fara Beatrice.

Ii multumim lui Sylvain Reynard pentru amabilitate. Acest interviu a fost organizat de Argyle Empire impreuna cu moderatorii conturilor GIFans din intreaga lume. Traducere de Mihaela si Cristina. Speram ca v-a placut!

Follow on Bloglovin

3 comments:

Anonymous said...

Foarte placut interviul, mi-a lasat un sentiment frumos raspunsurile autorului la intrebari.
Cel mai mult mi-a placut raspunsul la intrebarea "Romanele tale au o doza mare de senzualitate si erotism, dar si componente majore morale si religioase. Ai fost criticat pentru folosirea ambelor aspecte?" Se potriveste raspunsul cu ce simt eu despre acest 'subiect.
I enjoyed reading the interview and the author left me a good feeling.

bufnita pufoasa said...

Foarte interesant interviul,multumim pentru el. Acum abia astept sa citesc cartile.

Unknown said...

Perfect! ;)

Si soarele e o stea

Bloguri, Bloggeri si Cititori