Tuesday, September 6, 2016

Anul Roald Dahl! Cele mai minunate povesti pentru copii

Luna aceasta se implinesc 100 de ani de la nasterea unuia din cei mai indragiti autori, Roald Dahl! Drept urmare echipa Bibliophile Mystery il comemoreaza citindu-i intreaga serie de autor aparuta la Editura Arthur!

Marele Uriaș Prietenos
 (ediție tie-in)


Publicată în august 2016 
Ilustrații de Quentin Blake
 Traducere din engleză de Alexandra Columban
hardcover, 232 p, 170x230 


În toiul nopţii, micuţa Sophie este înşfăcată din pat de un uriaş care i se prezintă astfel: „Eu este singurul uriaş cumsecade şi zăpăcit din tot Tărâmul Uriaşilor. Eu este Marele Uriaş Prietenos. Eu este MUP.“ Ba mai mult, Sophie află că MUP are o îndeletnicire nobilă şi misterioasă: colecţionează vise pe care le suflă în urechile copiilor adormiţi.

În scurt timp, puterile lui MUP vor fi puse la încercare, iar Sophie şi noul ei prieten își propun să-i oprească pe uriaşii mâncători de oameni, într-o îndrăzneaţă misiune la care participă însăşi regina Angliei.

Acum într-o ecranizare de excepție de la omleții care au creat E.T. și de la autorul cărților Charlie și fabrica de ciocolată și Matilda.




Matilda


Publicată în mai 2015 
 Ilustrații de Quentin Blake
  Traducere din engleză și note de Christina Anghelina
paperback, 272 p


Roald Dahl, scriitor îndrăgit în toată lumea pentru personajele şi poveştile lui, a creat în Matilda copilul care a inspirat generaţii întregi de cititori.

Neînţeleasă de cei din jur, nici măcar de propriii părinţi, care îi reproşează că se uită prea puţin la televizor, Matilda nu e totuși deloc neajutorată: pune la cale tot felul de farse şi, cu ajutorul cărţilor preferate, călătoreşte în toate colţurile lumii.

Ambiţioasă şi amuzantă, Matilda este o fetiţă care reuşeşte să-şi schimbe viaţa şi ne învăţă să nu facem niciodată lucrurile pe jumătate.

Romanul a fost ecranizat in anul 1996. 


Vrăjitoarele


Publicată în aprilie 2014 
Ilustraţii de Quentin Blake
Traducere din limba engleză de Adrian Oţoiu
hardcover, 224 p, 145x185 


Roald Dahl ne spune povestea amuzantă a unui băieţel de şapte ani care dă nas în nas cu un grup de vrăjitoare.

În poveşti, ele poartă pălării negre caraghioase şi zboară pe mături. În viaţa reală, vrăjitoarele nu se deosebesc cu nimic de femeile obişnuite. Se îmbracă în haine obişnuite, locuiesc în case obişnuite şi au slujbe obișnuite. Și nu sunt niciodată prinse. 
Eroul nostru află însă că vrăjitoarele adevărate urăsc copiii şi complotul acestora pune în pericol viaţa puştilor din întreaga lume. Ajutat de bunica lui, personajul lui Roald Dahl porneşte la o vânătoare de vrăjitoare în toată regula, încercând să le demaşte, înainte să fie prea târziu.

Romanul a fost in anul 1990. 



Charlie şi fabrica de ciocolată



Publicată în noiembrie 2012 
 Traducere din limba engleză de Christina Anghelina
 Ilustraţii de Quentin Blake
hardcover, 200 p, 165x225 


Charlie Bucket este înnebunit după ciocolată. Iar dl Willy Wonka, cel mai iscusit inventator din lume, deschide porţile uimitoarei sale fabrici de ciocolată doar pentru cinci copii. Bomboane care nu se termină niciodată, caramele magice, acadele-lampadar şi un râu de ciocolată caldă, încântătoare - Charlie are nevoie de un singur Bilet de Aur şi aceste dulciuri minunate ar putea fi toate ale lui.

Cartea "Charlie si fabrica de ciocolata" a fost ecranizata de doua ori. In anul 1971 si in anul 2015.



Charlie şi marele ascensor de sticlă


Publicată în mai 2013 
Traducere din limba engleză de Christina Anghelina.
Ilustraţii de Quentin Blake.
hardcover, 200 p, 145x185


Charlie a câştigat fabrica de ciocolată a domnului Wonka, dar aventurile prin care trece alături de bizarul personaj şi de ciudata sa familie nu sunt nici pe departe încheiate.

Cu toţii sunt pasagerii Marelui Ascensor de Sticlă, maşinărie care-i va purta într-o fabuloasă călătorie prin spaţiul cosmic. Spre final, cei trei bunici ţintuiţi la pat vor suferi nişte trasformări deopotrivă uluitoare şi pline de haz.

James şi piersica uriaşă


Publicată în martie 2013 
 Traducere din limba engleză de Iulia Arsintescu
 Traducerea versurilor de Florin Bican
 Ilustraţii de Quentin Blake
hardcover, 176 p, 165x225


Un uriaş rinocer scăpat de la Grădina Zoologică i-a mâncat pe părinţii lui James într-o clipă. Şi cum o nenorocire nu vine niciodată singură, James este trimis să locuiască împreună cu îngrozitoarele sale mătuşi, Sponge şi Spiker...
Curând însă, în viaţa băiatului se va petrece un lucru minunat... Cu ajutorul câtorva limbuţe fermecate de crocodil, va porni în cea mai grozavă călătorie, cu cel mai neaşteptat mijloc de locomoţie şi în compania celor mai amuzanţi şi mai simpatici tovarăşi de drum!

Danny, campionul lumii


Publicată în martie 2016 
- Ilustrații de Quentin Blake
- Traducere din engleză de Adrian Oțoiu
- hardcover, 256 p, 145x185

Danny este un băiat norocos: tatăl lui îi spune povești în fiecare seară, îi construiește zmeie și lampioane, îl învață să repare mașini… Este cel mai minunat și mai aventuros tată pe care și l-ar putea dori un băiat, dar are un secret periculos, care le-ar putea aduce multe necazuri. Și, odată ce-i descoperă secretul, Danny pune și el umărul la sabotarea celui mai antipatic om din ținut.

Roald Dahl (1916 - 1990) a fost un scriitor britanic. Acesta avea un program zilnic strict. Îşi lua micul dejun în pat şi îşi citea corespondenţa. La 10.30 făcea o plimbare prin grădină până la căsuţa unde obişnuia să scrie şi lucra până la ora 12.00, când se întorcea pentru masa de prânz - un gin tonic, urmat de salată de creveţi norvegieni cu maioneză. La sfârşitul fiecărei mese, Roald şi familia sa mâncau un baton de ciocolată dintr-o cutie roşie de plastic. După un pui de somn, îşi lua un termos cu ceai şi se întorcea în căsuţă, unde lucra de la ora 16.00 până la ora 18.00. Apoi se ducea acasă la ora şase fix pentru cină. Scria întotdeauna numai cu un anumit tip de creion: galben cu gumă la capăt. Înainte să înceapă să scrie, Roald se asigura că are şase creioane ascuţite în apropiere. În două ore, acestea se toceau şi erau ascuţite din nou.


1 comment:

CLARA said...

Am vazut filmele si mi-au placut trebuie sa imi cumpar si carticelele acum :)

Si soarele e o stea

Bloguri, Bloggeri si Cititori