Sunday, April 22, 2012

Radacini, dincolo de fictiune

Raspunzand la un comentariu mi-a venit ideea ca ar fi interesant, placut sau binevenit sa stim ceva ceva si despre mitologia poporului roman. Asa ca prima carte care o voi prezenta este:

Reunind pentru prima data la un loc cele opt lucrari de mitologie propriu-zisa ale lui Todor Pamfile, incercam să dam contur preiectului pe care autorul n-a mai apucat sa-l rotunjeasca, din cauza mortii sale premature. In perspectiva intregirii acestei importante opere, capata, evident, alte dimensiuni insasi personalitatea etnologului, ce isi releva deabia acum, prin unele deschideri, aproprierea de viziunea noastra actuala asupra mitologiei si a spiritualitatii nationale in genere. 

Veti descoperi destule lucruri si probabil va va zgandari interesul sa aflati si mai multe.
Cele 8 lucrari amintite in prezentarea cartii acopera cam totul; acestea sunt:
 I Povestea lumii de demult (Zidirea lumii, Zidirea omului, Caderea Diavolilor s.a)
II Pamantul
III Cerul si Podoabele lui
IV Vazduhul
V Diavolul. Invrajbitor al lumii
VI Dusmani si Prieteni ai Omului
VII Comorile
VIII Sfarsitul Lumii
Personal consider ca folclorul romanesc este poate cel mai bogat si diversificat in ceea ce priveste supranaturalul.

O alta carte deosebit de interesanta si, dupa parerea mea, documentata este:
"Este asadar vorba de o abordare curajoasa a unui domeniu major, de incontestabil interes stiintific, filozofic, cultural, de vreme ce acesta vizeaza insusi nucleul psihicului uman, insetat de cunoasterea si convietuirea pasnica cu Divinitatea, bantuit de spaima Mortii. Invariantele gandirii colective sunt cercetate cu mijloace originale, specifice autoarei".

6 comments:

Geo. said...

Sincer, aia cu Mitologia suna bine! :-?

andra lavander said...

poporul roman est cu adevarat un popor cu multe mituri, majoritatea au fost uitate sau pastrate doar in sate parasite si de catre batrani. insa mitologia romaneasca ar putea furniza idei pentru multe povest fantasy, cum este si AV, a carei sursa de inspiratie este mitologia poporului roman despre vampiri

ioana alexandra said...

poate ar trebui sa citim si astfel de carti. cred cu adevarat ca avem multe noutati de aflat din ele

Crina|| booktwist_ said...

Nu ma prea atrage genul, insa recunosc c-ar fi totusi interesant sa auzim si astfel de povesti, mai ales ca apartin poporului nostru.

Cristinab said...

mitologia poporului roman e vasta si bogata si merita mentinuta prin cititori si viitori scriitori.
multumim pentru postare, chiar imi voi face timp sa caut si sa citesc macar una din cele opt.

app. bunica mea care are 90 de ani (si se mentine suuper bine, si vede mai bine ca mine [motivul operatie la ochi: s-a saturat de ochelari!])stie multa mitologie, si crede in ea, nu a citit. tot ce stie a fost transmis prin viu grai.
ah, si cand eram mica mi-a zis ca in noptile cu luna plina deavolul se transforma in lup negru. am plans pana la febra cand am auzit asta si pe urma a invartit-o, a zis ca m-a mintit. ;))

mayabijoux said...

in zilele noastre, putini mai sunt acei ce dau interes folclorului romanesc. e pacat, pentru ca, asa cum spunea si andralavander, mitologia romaneasca chiar ar fi o bogata sursa pentru scrierea cartilor, fie ele fantasy sau alt gen.

Si soarele e o stea

Bloguri, Bloggeri si Cititori