Saturday, April 28, 2012

CUPA CARTILOR - Etapa 1 - Runda 5 - Jocul Minciunii VS Chimie Perfecta


Jocul Minciunii de Sara Shepard

Număr volume: 2 (serie incompletă)
Volume apărute în Romania: 2
An apariție: 2011
Editura: LEDA

Plină de mister, suspans, si secrete murdare, această carte urmărește viața din interior a tinerilor bogați, jocurile lor sinistre și răutăcioase, superficialitatea lor, obișnuința de a trata totul ca pe o glumă sau ca pe o serie impresionantă de farse, indiferent cât de puternic sunt afectați cei din jur..
Haideți să facem un exercițiu de imaginație: să vă gândiți că după optsprezece ani, descoperiți că aveți o soră geamănă care a avut absolut tot ce și-ar dori oricine. O viață perfectă, popularitate, prietene bune, o familie iubitoare. În ziua în care se presupune că trebuie să o întâlnești, ea nu mai apare, iar mâna destinului (sau a unei persoane malefice) te împinge în locul ei, și practic devii o ”chiriașă” într-o viață care nu îți aparține, într-o lume complet schimbată de cea în care ai trăit până acum. Ce ați face dacă ați fi în locul Emmei ?
Aceasta visa și își dorea să își cunoască sora, pe Sutton, dar acum va avea posibilitatea să facă asta doar prin prisma lucrurilor, familiei, prietenilor acesteia, și în plus, trebuie să și rezolve misterul dispariției ei.. Obişnuită cu sărăcia şi o existenţă chinuită, Emma consideră viaţa pe care Sutton o avea minunată, ideală, dar i se va dovedi contrariul în curând. Lumea surorii ei bogate e ca un castel ce pare grandios, impresionant, de la distanță, dar când te apropii și intri în el, începi să îi descoperi crăpăturile și partea întunecată. Deoarece Sutton era răzgâiată, răutăcioasă, superficială, obișnuită să îi rănească pe cei din jur, fără să  îi pese sau să își dea seama, fapt care a adus-o unde este acum..moartă. Emma nu știe încă asta, dar va afla în curând, când va începe să pună cap al cap totul, și să descopere câți potențiali dușmani are sora ei, iar unii dintre ei e posibil să fi avut motive serioase pentru care ar fi putut-o ucide fără să clipească. În plus, Sutton, care acum e o fantomă, e acolo, ca o umbră pentru Emma, o urmează peste tot, vede prin ochii ei, simte ce simte aceasta, se descoperă pe sine.. cum era ea când trăia..Iar ce află despre ea nu e deloc plăcut, din contră.  
Când situația se schimbă dramatic, datorită secretelor, trădărilor și a crimei, noua întrebare devine: Ați supraviețui Jocurilor Minciunii, dacă ați fi Emma ?
Sara Shepard este regina suspansului. Începând cu acțiunea și până la personaje, ea dă noțiunii de mister o nouă semnificație, și reușește să țină cititorii pe jar, să facă inimi să bată mai repede din cauza necunoscutului și a pericolului conturat în cărțile ei. Stilul ei de a scrie este accelerat, direct la subiect, cu doar cantitatea necesară de detalii care să mențină curiozitatea și atenția cititorilor.
Este evident că deși personajele principale sunt identice ca înfățișare, sunt extreme de diferite ca personalitate. Emma e drăguță, amabilă, atentă cu cei din jur, pe când Sutton era o fată care vroia totul și obținea asta în modul ei, fără să aibă considerație și respect pentru nimeni. Ne arată cât de distincte pot fi chiar două surori gemene, și cât de mult contribuie și mediul în care au trăit la formarea caracterelor lor, a principiilor și regulilor după care se ghidează. Personajele secundare sunt și ele foarte bine conturate, cu personalități diferite, și fiecare având secrete murdare și intenții oricum altfel, numai nu inocente.
Nu e ușor să realizezi că nu mai trăiești, dar nici să descoperi că întreaga ta viață a fost o minciună, că cei apropiați doar îți săpau groapa..De asemenea, să preiei viața unei persoane pe care nu ai cunoscut-o niciodată, să încerci să te comporți cum crezi că respectiva o făcea, e foarte complex și dificil, deoarece nu mai poți fi tu însuți și te lovești la tot pasul de necunoscut.
O carte impresionantă datorită legăturii atât de puternice dintre două surori gemene, care a depășit chiar și bariera morții.
De ce să votați această carte? Deoarece e ca un rollercoaster de emoții, te va purta prin tot felul de stări, te va face să îți fie teamă, curiozitatea și suspansul te vor însoți constant, vei râde și te vei întrista alături de personajele principale. Merită, fiind o carte imprevizibilă, sinistră, glamuroasă și captivantă !
(”Walking on Letters”)


***

Chimie Perfectă de Simone Elkeles

Numar volume: 3 (serie completa)
Numar volume aparute la noi: 1
An aparitie: 2012
Editura: LEDA


Uneori festele pe care ți le joacă soarta duc la cele mai ne... fericite deznodăminte.
Seria prezintă poveştile de dragoste a trei frați care decid să-şi depăşească statutul la care societatea şi destinul i-a condamnat. Mai din proprie voință, mai împinşi de la spate, aceştia vor alege până la urmă calea cea mai bună pentru ei chiar dacă nu este cea mai uşoară. Dimpotrivă, este cea mai grea, pentru că este în joc nu doar viitorul lor ci însăşi libertatea şi viața.
Chimie perfectă este primul volum din serie şi este convingător. Provocare sau adevăr? Avem ambele: Chimie perfectă ne provoacă să aflăm adevărul ascuns sub imaginea publică pe care suntem obligați s-o afişăm. Adevăr care ne face mult mai asemănători decât am crede.
El nu este chiar cavalerul pe cal alb (dar probabil e cel în armură neagră), iar ea nu este tocmai domnița aflată la ananghie. Sunt personaje ale lumii moderne care se confruntă cu probleme moderne pe lângă care dragonii şi zmeii par lucruri minore.
Simone Elkeles reuşeşte să construiască unii dintre cei mai atrăgători „băieți răi” atât de atrăgători încât şi mamele şi tații adolescentelor ar putea să-i placă (şi o fac probabil în sinea lor, mai ales că fiicele le vor fi în siguranță când băieții răi se vor transforma în - foarte - buni).
Prinşi în propriile lumi ce par despărțite irevocabil, cei doi sunt prea preocupați să se înfrunte şi asta îi împiedică să vadă ce i-ar putea apropria. Îşi încep aventura încarcerați în prejudecățile şi „cerințele” societății, dar treptat ajung să-şi descopere unul altuia acele calități care merită apreciate şi tot treptat ajung să admire ceea ce descoperă şi să decidă că merită să lupte pentru ce pot avea. Totuşi nu este uşor. Viața din care încă fac parte luptă în cele mai aprige moduri pentru a nu-i scăpa din gheare. În plus, chiar alegerile pe care sunt nevoiți să le facă pentru a-şi apăra dragostea duc inevitabil la despărțirea lor şi la vulgarizarea relației... în ochii celorlați. Cine a spus că dragostea e bucurie nu a iubit niciodată!
Un plus al cărții este acela că povestea este spusă din perspectiva ambilor. Astfel putem cunoaşte în întregime trăirile şi transformările prin care trec cei doi şi modul în care iubirea lor se naşte şi evoluează.
Personajele secundare susțin povestea şi eroii. Ei au rolul de a sublinia efortul şi lupta dusă de aceştia. Confruntați şi implicați în situații asemănătoare povestea lor are un alt final decât al protagoniştilor principali.
De la Romeo şi Julieta la Poveste din Cartierul de Vest avem în sfârşit un deznodământ care aduce speranță.
De ce s-o votați? Mai întâi pentru faptul că, deşi este contemporany a intrat într-o competiție dominată de cărțile fantasy. În al doilea rând, pentru că este o carte pentru cei aflați la vârsta adolescenței la care se visează cu ochii deschişi, dar şi pentru adulții care ştiu să aprecieze şi să-şi aducă aminte de fiorii primei iubiri. Lacrimi, zâmbete, speranță şi iubire este ceea ce veți găsi în Chimie perfectă. Şi pentru că... întotdeauna puteți face ce trebuie.
(Bibliophile Mystery) 

Votul e deschis pana pe 30 aprilie, ora 24.00
Pentru a vedea rezultatele rundelor anterioare intrati AICI
 
*CUPA CARTILOR este parte a campaniei "Viata Cartilor - Sustineti piata de carte din Romania" 


8 comments:

Crina|| booktwist_ said...

A fost destul de usor sa ma decid pentru ca una din ele am citit-o si mi-a placut.

Cristinab said...

nu am citi Jocul Minciunii, insa am citit in doua zile Chimie perfecta si mi-a placut enorm!
votez, evident pentru Chimie Perfecta!

ioana alexandra said...

votul meu merge la....Jocul minciunii, pentru ca am citit-o si mi-a placut foarte mult:D

Bonnie Ithil said...

Usor de data asta pt ca am citit foar JM deci votul meu e pt JM :D

Unknown said...

Mai, dar faceti voi ce faceti ca sa imi fie mie foarte greu :((

andra lavander said...

un vot dificil, chiar foarte dificil

georgiana serban said...

Nu stiti ce ratati necitind Chimie perfecta!!!
Nici nu se compara cu Jocurile minciuni,care hai sa fim seriosi nu este o serie asa de stralucita(asta dupa parerea mea)
Si cum fiecare parere conteaza in aceasta competiti,eu votez Chimie perfecta,care este net superioara din multe puncte de vedere.
PS:am adrat aceasta serie cu mult timp inainte de a o citi.Cam de cand Adrian a prezentat-o pe blogil lui.

Unknown said...

Chimie perfecta mi s-a parut cartea destinata adolescentilor. Am mai citit ceva in genul, Cross my heart de Katie Klein si mi s-a parut la fel de interesanta

Si soarele e o stea

Bloguri, Bloggeri si Cititori