Thursday, March 29, 2012

Recenzie: Nascuta la miezul noptii - Shadow Falls 01 de C. C. Hunter

Nu rataţi această nouă serie impresionantă, care vă va bântui visele şi vă va cuceri. Bine aţi venit în tabăra Shadow Falls, cuibărită în adâncul pădurii din preajma unui orăşel pe nume Fallen…
Într-o seară, Kylie Galen ia parte la o petrecere unde lucrurile nu decurg deloc cum ar trebui, iar asta îi va schimba viaţa pentru totdeauna. Mama ei o trimite la Shadow Falls – o tabără pentru adolescenţi cu probleme. Însă la doar câteva ore după sosire, devine evident că toţi colegii ei au mai mult decât nişte simple „probleme”. Aici, în Shadow Falls, vampirii, vârcolacii, metamorfii, vrăjitoarele şi zânele se antrenează umăr la umăr – învaţă să-şi stăpânească puterile, să-şi controleze magia şi să trăiască în lumea normală.
Kylie nu a simţit niciodată că aparţine acelei lumi, dar, cu siguranţă, locul ei nu este nici aici, alături de o grămadă de ciudaţi paranormali. Sau este oare? Aceştia insistă că face parte dintre ei şi că a fost adusă în tabără dintr-un motiv anume.
Deşi pentru Kylie aproape nimic nu e limpede, un lucru devine dureros de clar – locul ei e în Shadow Falls…

Părerea mea: Cred ca nu este prima dată când menționez că, pentru mine, cea mai grea parte dintr-o recenzie este începutul. Oricat m-aș stradui nu reușesc să scriu o formulă de început interesantă. Acestea fiind spuse (din nou) continui prin a trece direct la subiect:
Născută la miezul nopții a fost printre primele carți pe care le-am trecut pe lista „to-read‟ - ca să folosesc o expresie tip Goodreads – pe vremea când abia descoperisem stilul „fata cea nouă din școală‟ și eram pe deplin fascinată de el. Dar apoi această listă a crescut într-un ritm demențial și continuă să crească în fiecare zi, deci nu e de mirare ca pe unele dintre ele nu am apucat să le citesc.
Acum, sincer, nu îmi pare rău că am mai amânat-o. Între timp volumul a fost publicat de editura LEDA, cărora le mulțumim că există și că îndeplinesc multe dintre dorințele noastre, iar în țara de origine a fost anunțat deja volumul patru. De aceea după terminarea primei cărți nu am rămas „în pom‟ - am rămas, în schimb, după a doua.
Din momentul în care am început-o, toată ziua și – spre disperarea lui Vali care doarme in aceeași cameră – toată noaptea nu am putut s-o las din mână. Nu știu ce m-a atras cel mai mult la ea: caracterul atât de uman, atat de realist al lui Kylie, modul extraordinar în care autoarea îi surprinde trăirile interioare, fascinația pe care o nutresc pentru restul personajelor, stropul de umor presărat pe ici și colo de-a lungul paginilor sau toate acestea la un loc plus alte câteva.
Relațiile dintre personaje pornesc de la zero și se dezvoltă natural pe parcursul poveștii. Kylie pare a fi o adolescentă normală și chiar dacă nu este chiar așa, cu siguranță se confruntă cu probleme normale. Despărțirea părinților ei, faptul că prietenul a părăsit-o, decepția pe care o suferă în momentul în care este trimisă la Shadow Falls, toate îi influențează reacțiile și sentimentele (ceea ce este foarte rău atunci când te afli într-un loc plin de persoane care ți le pot simți), ca să nu mai amintim de fantoma care o tot vizitează însă nu îi vorbește.
Cu toate că îi este greu să accepte, tabăra reprezintă un nou început. Asta nu înseamna că ea nu poate adăposti și cunoștințe mai vechi, așa cum este Lucas. Deși nu l-a mai văzut de zece ani, băiatul – devenit între timp un tânăr foarte „hot” – îi trezește aceleași emoții. Păcat că are o prietenă care este mereu lipită de el.
Și apoi este și Derek, la fel de atragător, dar care îi amintește uimitor de mult de Trey, fostul ei prieten. Cu siguranță Kylie nu și-ar dori o relație cu un asemelea tip, sau poate că da?
Tulburată de situația părinților ei, de intrarea într-o lume plină de supranatural despre care nu știa nimic, dar mai ales de faptul că este singura din tabăra asta plină de ciudați care nu știe ce este de fapt – lucru care, în mod ironic, o face să se simtă o ciudățenie chiar și printre ei, Kylie se apropie de Holliday, una dintre administratorele taberei și pare a nu da atentie incercărilor colegelor de cabană – Della și Miranda - de a-i deveni prietene.
Aventurile personajelor secundare, ca și relațiile pe care acestea le clădesc sunt adorabile. Vă vor impresiona cu siguranță și pe voi.
M-a încântat la maxim lectura acestui volum pe care l-am continuat cu al doilea, iar acum aștept cu nerăbdare să mai treacă două sâptămâni pentru a putea intra in posesia celui de-al treilea – deși, după ce am descoperit lumea în limba română, engleza parcă nu mai are același farmec. 

Citat preferat: "E o pupăcioasă de n-are pereche. Cred că părinții ei sunt francezi.(Derek)"


Photobucket

12 comments:

Simona said...

Foarte simpatica recenzia ta, Cristina! Inca nu am citit cartea dar o voi citi la momentul potrivit :D Ma bucur ca sunt mai multe carti in serie si sunt curioasa daca in primavara apare cel de-al doilea volum la noi.
Din cate am inteles cartea are tot felul de "supranatural" inauntrul ei :D Sunt curioasa cine ce este :D Voi afla numai citind, desigur ^^. Succes la asteptarea celui de-al 3-lea volum :D

Bonnie Ithil said...

Desi ai zis ca nu te pricepi la formula de inceput chiar ai scris una destul de interesanta (cum ai descoperit tu cartea). Eu personal cred ca e super cartea asta de cand i-am citit descrierea iar acum cand am citit si recenzia dabea astept sa pun si eu manutzele pe ea si acum imi dau palme pt ca azi am fost in diverta si in loc sa o cumpar pe asta am luat Divergent si Setea... dar in fine o sa o cumpar eu si pe asta pana la urma...
Imi place citatul de la sfarsit, ma facut sa rad si observ ca are si 4 stele jumate cartea deci e foarte buna :D

Mirela said...

ador recenzia desi nu prea ne-ai dezvaluit multe, despre continutul carti....abia astept sa mi-o cumpar si eu

Unknown said...

Si eu am citit-o si mie mi-a placut.
Cand a gandesc ca a plecat Lucas...:((

Geo. said...

Ithil, citeste Divergent ca o sa te lase cu boticul pe labe! E o carte extrem de buna.

Crisule, ma pui pe ganduri. Cred ca urmeaza sa citesc Nascuta la miezul noptii. Am vazut ca ai zis de "aventurile personajelor secundare". E la persoana a IIIa cartea? :D

CCAM said...

Da, e la pers a III-a

-D- said...

Frumoasa cartea , nu am citit.o dar cand voi prinde ocazia o voi face cu siguranta.
Lasa Cristina trec repede saptamanile^^

Geo. said...

Danke, Mona!:*

andra lavander said...

cartea pare sa aiba tot ce-i trebuie pentru a fi cititta cu sufletul la gura

Andreea said...

Felicitari pentru recenzie.Chiar pare ca merita citita.Citatul de la sfarsit este genial=))

andra lavander said...

si eu sunt de acord citatul de la sfarsit este genial

Maria said...

Mie nu prea m-a atras cartea,am tot amnat-o si nici acum nu am terminat-o.Nu este o cartea rea dar nu prea mi-a placut.

Si soarele e o stea

Bloguri, Bloggeri si Cititori