Thursday, October 27, 2011

Recenzie: Eve - de Anna Carey

Click pentru comanda
Aparuta de ceva timp la Editura Leda, careia ii multumim pentru ca ne-a oferit-o, poate ati citit-o deja. Oricum aici puteti vedea parerea mea si o astept pe a voastra (fara spoiler-e).

Parerea mea:
Am fost total deschisă când am început să citesc. Nu am luat în considerare nici părerile bune depre carte nici pe cele rele, nu am aşteptat să verific cine are dreptate.

La inceput mi s-a părut ca acţiunea se derulează un pic cam repede, un pic abrupt, parcă lipseşte ceva. Eve este îngrozită când descoperă ce îi era destinat în realitate şi, după o viaţă de obedienţă şi încredere totală, are puterea (cu un pic de ajutor) de a lua cea mai bună decizie în acele circumstanţe: evadarea.
Această decizie o duce pe un drum greu, plin de obstacole şi primejdii, un drum presărat de morţi, trădări, alegeri inspirate sau greşite, sacrificiu.
Dar tot acest drum o duce şi în întâmpinarea a ceea ce profesoarele ei spuneau că este „iluzia legăturii”.
Eve este puternică deşi nu ar părea la prima vedere. După ce ceea ce ştia s-a dovedit fals, acum reînvaţă totul pe calea cea grea. Ea luptă fugind şi fuge luptând cu ea însăşi şi cu alţii, şi aşa supravieţuieşte. Mi-a plăcut faptul că autoarea nu o transformă peste noapte într-o războinică. Eve înaintează cum poate, face greşeli cu ale căror urmări va trebui să trăiască.
Caleb e introdus ca un adevărat prinţ pe cal alb în armură sclipitoare şi e uşor să-l placi imediat.
Deşi plină de durere fizică şi sufletească, cartea nu duce lipsă de momente înduioşătoare, tandre şi care îţi înmoaie inima înainte de a fi trezit la realitate cu o găleată de apă rece; momentele tensionate, de acţiune alternează fericit cu cele liniştite dându-ţi ocazia să-ţi tragi sufletul.
Cartea este scrisă într-un asemenea stil încât ai senzaţia că urmăreşti un film - vezi totul: obiecte fizice şi senzaţii, trăiri, de la tufişul de pe marginea drumului până la „frica din oase” care însoţeşte fiecare pas.
Uneori mi s-a părut că unele acţiuni nu sunt suficient de motivate, argumentate, dar motivele sunt acolo, doar ca uneori nu te trag de mânecă.
Există şi destule aspecte „discutabile”, dar în final mi-a plăcut Eve.
Finalul ales este trist dar nu definitiv şi acesta nu e decât încă un motiv pentru a aştepta cu mai multă nerăbdare volumul următor în care sper să regăsesc ascunsă pe undeva o Arden teafără dar şi alte personaje secundare.

[...] dragostea era singurul adversar al morţii, singurul lucru îndeajuns de puternic să se lupte cu prinsoarea disperată a acesteia.”

14 comments:

andra lavander said...

imi place mai ales citatul de la sfarsit, stii ca iubesc citatele , recenzia imi place, probabil ca voi citi si eu caretea la un moment dat, prefer sa nu stiu nimic depre viitor, chiar daca e fictiune, ma cam ingrozeste perspectiva

ioana alexandra said...

vreau neaparat sa citesc si eu catea asta, mi- a atras atentia de prima data cand am auzit de ea

Christyna_BM said...

Nici eu nu prea sunt incantata de distopii, dar recenzia asta imi place. sigur am sa-mi fac timp s-o citesc

Bonnie Ithil said...

Si eu am citit-o si chiar mi-a placut, am fost atat de atrasa de ea incat am terminat-o intr-o seara :). Merita citita :D

Larisa said...

Ma bucur mult ca ai facut recenzia acestei carti, am pus ochii pe ea de cand am citit previewul si mi s-a parut o carte foarte interesanta.

Unknown said...

Si eu vreau sa citesc cartea asta! Pare de-a dreptul interesanta!

Larisa said...

Au avut o idee buna in privinta copertei, arata mai bine aceasta decat cea originala.

Georgiana Serban said...

Si eu am citit cartea cam dupa doua saptamani dupa ce am cumparet-o.
Am asteptet si am citit recenziile cartii facute pe diferite saituri.
Cand am avut"o fereastra" am citit-o,si da aveti dreptate ca sa citeste foarte usor si ca este o carte buna.Nu la fel de buna cum ma asteptam,dar este buna.
O distropie foarte realista.
Cam pt adolescenti,dar merge.

Andreea said...

Felicitari pentru recenzie.:D<Si eu imi doresc tare mult sa o pot citi

Cval Marina said...

Pare destul de interesanta...o sa mi-o cumpara si eu :)

Adryacola said...

Daca vrea cineva cartea asta o am eu de vanzare!
P.S: am citit-o si char merita!

Unknown said...

Alta carte pe care o am si nu o citesc. Aceasta este prima recenzie pe care o citesc despre Eve si imi place ca este o distopie. Revin cu o parere dupa ce o citesc.

Maria said...

Cartea aceasta am citit-o datorita copertii care m-a atrs foarte mult,nu stiu de ce...dar nu am regretat cand am cumparat-o.Imi plac mult distopiile.

Roxana Baciu said...

Mie mi-a plăcut la nebunie cartea, am intrat repede în pielea personajelor și n-am putut să o las din mâini până n-am terminat-o.

Si soarele e o stea

Bloguri, Bloggeri si Cititori