Tuesday, May 17, 2016

Citeste un FRAGMENT din Sabia destinului (Seria Witcher #2) de ANDRZEJ SAPKOWSKI


Data aparitiei: 27.05.2016
Titlu original :Wiedzmin Miecz Przeznaczenia
Colectia: Nautilus
Autor: Andrzej Sapkowski
Traducator: Mihaela Fiscutean
Format: Paperback
Dimensiuni: 130 x 200 mm
Nr. pagini: 352


Cartea care a stat la baza celebrei serii de jocuri video THE WITCHER

A doua parte din seria WITCHER

Geralt este un vanator, un om ale carui puteri magice, obtinute prin antrenamente lungi si cu ajutorul unui elixir misterios, l-au transformat intr-un luptator genial si intr-un asasin fara mila. Dar nu este un ucigas ca oricare altul: tintele lui sunt monstrii intunecati care bantuie pamanturile si ii ataca pe cei inocenti. Asa ca el cutreiera tinutul in cautarea lor, pana cand isi da seama ca nu toti monstrii sunt la fel: unii sunt rai pana in maduva oaselor, grotesc de malefici, dar altii sunt doar victime ale pacatului, ale raului sau ale naivitatii.

„Seria WITCHER reprezinta o culme a genului fantasy din ultimele decenii. Imaginatia debordanta a autorului polonez cucereste orice cititor.“ - The Guardian

„Lumea lui Sapkowski, prin intinderea ei, ne aduce aminte de Pamantul de Mijloc al lui Tolkien. Dar desi ea include personaje si trasaturi traditionale ale cartilor fantasy, Sapkowski reuseste sa revitalizeze genul prin scrisul sau alert si captivant." - Fantasybookreview.com

Fragment:

“– Yennefer.

S-a întors părând surprinsă, deși vânătorul nu se îndoia că-i auzise pașii din depărtare. A pus pe pământ un castron de lemn, s-a ridicat în picioare, și-a dat la o parte de pe frunte șuviţele eliberate din fileul auriu. Buclele spiralate îi cădeau pe umeri.

– Geralt.

Ca de obicei, purta doar două culori. Culorile sale – negru și alb. Părul negru, genele lungi și negre te îmbiau să-i ghicești culoarea ascunsă a ochilor. Fusta neagră, jacheta neagră cu guler de blană albă. Cămașă albă din cel mai fin in. În jurul gâtului, o bentiţă de catifea împodobită cu diamante încrustate de o parte și de alta a unei steluţe de obsidian.

– Nu te-ai schimbat deloc.

– Nici tu, i-a replicat ea încreţindu-şi buzele. Și în ambele cazuri este deopotrivă de normal. Sau, dacă preferi, deopotrivă de anormal. În orice caz, aluziile la efectul vremurilor asupra aspectului nostru, deși pot fi o cale potrivită de a începe o conversaţie, sunt de prisos. Ce zici?

– Într-adevăr, a dat vânătorul din cap, căutând într-o parte, către cortul lui Niedamir și focurile arcașilor regali ascunse de siluetele întunecate ale carurilor. Dinspre focul cel mai îndepărtat răsuna vocea vibrantă a lui Jaskier cântând „Stele pe drum“, una dintre baladele sale de dragoste de mare succes.

– Ei bine, introducerea a fost făcută, a spus vrăjitoarea. Ascult mai departe.

– Vezi tu, Yennefer…

– Văd, l-a întrerupt brusc. Dar nu înţeleg. De ce ai venit aici, Geralt? Nu pentru dragon, de bună seamă. Cred că în această privinţă nu s-a schimbat nimic.

– Nu. Nimic nu s-a schimbat.

– Atunci, te întreb, de ce ni te-ai alăturat?

– Dacă îţi spun că datorită ţie, mă crezi?

Îl privea în tăcere, iar în ochii ei pătrunzători strălucea ceva care nu părea de bun augur.

– Te cred, cum să nu, a zis ea în cele din urmă. Bărbaţii vor să se întâlnească cu fostele iubite, să retrăiască amintirile vremurilor de odinioară. Le place să-și închipuie că euforiile romantice de altădată le conferă un fel de drept de proprietate pe viaţă asupra partenerului. Asta le face bine, le hrănește amorul propriu. Nu faci excepţie. În ciuda tuturor aparenţelor.

– În ciuda tuturor aparenţelor, a zâmbit el. Ai dreptate, Yennefer. Faptul că te-am văzut a contribuit în mod semnificativ la starea mea de bine. Cu alte cuvinte, mă bucur că te revăd.

– Asta e tot? Ei bine, hai să spunem că și eu mă bucur. Și acum, cu bucurie, îţi doresc noapte bună. Mă duc, după cum vezi, să mă odihnesc. Înainte, însă, am de gând să mă spăl, și pentru asta obișnuiesc să mă dezbrac. Prin urmare, te rog să fii amabil și să ieși pentru a-mi oferi un minimum de intimitate.

– Yen… Geralt a întins mâna spre ea.

– Nu-mi spune tu mie așa! a șuierat furioasă vrăjitoarea. S-a tras înapoi, iar din degetele îndreptate spre el ţâșneau scântei albastre și roșii. Și dacă mă atingi, îţi pârjolesc ochii, nenorocitule.”

Despre autor:
Andrzej Sapkowski s-a nascut pe 21 iunie 1948 in Lodz, Polonia. A studiat economia si a lucrat ca agent de vanzari pentru o companie straina. A tradus literatura science fiction si in 1986 a scris prima povestire in gluma, dar textul a fost publicat imediat in revista Fantastyka. A devenit apoi scriitor full time, cucerind si publicul larg, si criticii literari. Vorbind despre inceputuri, scriitorul povestea: „Cand am inceput sa scriu eu Polonia nu avea scriitori de fantasy. Eu am fost un pionier. Nu e lipsa de modestie, e adevarul: a trebuit sa inventez literatura fantasy in Polonia. A trebuit sa las in urma lecturile mele din domeniu, tot ce stiam despre fantasy, caci cititorul polonez, care e pretentios, nu voia sa accepte hibrizi, carti la mijlocul drumului dintre fantasy si alte genuri sau pur si simplu o imitatie dupa Tolkien. Cauta ceva nou, ceva special. Nerabdarea lui de a descoperi ceva nou, ceva special, m-a facut sa scriu”. Literatura pe care o scrie de peste doua decenii are mare succes in tara natala si in strainatate, iar cartile sale se vand in milioane de exemplare, Andrzej Sapkowski fiind unul dintre cei mai cunoscuti si cei mai indragiti autori polonezi de azi, cartile sale fiind traduse in multe limbi. Faima i-a adus-o seria Wiedźmin (Vrajitorul), cunoscuta sub titlul The Witcher si popularizata la scara larga datorita seriei de jocuri video cu acelasi nume, care se bucura de un succes rasunator. Saga care l-a conscrat cuprinde trei volume de povestiri, publicate in mai multe editii si sub mai multe titluri. Ostatnie życzenie - 1993 (Ultima dorinta) a aparut initial sub titlul Wiedźmin in 1990. Au urmat volumele Miecz przeznaczenia – 1992 (Sabia destinului)si Krew elfów – 1994 (Sangele elfilor). Seriei i s-au adaugat, in timp, si alte carti, iar autorul a semnat si alte volume de proza scurta si romane, printre care, cel mai recent, Żmija (2009), a carui poveste se petrece in Afganistan. Autorul a castigat numeroase premii prestigioase. A primit doua distinctii de la The European Science Fiction Society si cinci premii Zajdel. In anul 2012 i s-a decernat Medalia de Merit pentru Cultura Gloria Artis in Polonia.
Follow on Bloglovin

2 comments:

alexa ioana said...

foarte tare frgmentul ! chiar daca nu am citit primul volum, am intuit bine - cartile scrise de Sapkowski sunt pe placul meu

Unknown said...

Nici n-am apucat sa citesc primul volum si puf, acum il vad pe al doilea. Portofelul meu ma uraste cumplit.

Si soarele e o stea

Bloguri, Bloggeri si Cititori