Tuesday, September 8, 2015

Recenzie! Miss Peregrine #1. Căminul copiilor deosebiți de Ransom Riggs


O insula misterioasă. Un orfelinat abandonat. O stranie colecţie de fotografii.



O tragedie îl aruncă pe tânărul Jacob, în vârstă de doar şaisprezece ani, pe o insula izolată. Aici descoperă ruinele căminului “pentru copii deosebiţi” al domnişoarei Peregrine. Pe măsură de Jacob înaintează pe holurile şi prin dormitoarele parăsite, îşi dă seama că cei care s-au adăpostit cândva acolo au fost mai mult decât deosebiţi. Poate că nu întâmplător au fost trimişi într-un loc uitat de lume. Şi, oricât de bizar ar suna, ar putea fi încă în viaţă. Un roman fascinant, ilustrat cu fotografii tulburătoare, care-I va încânta pe adulţi, pe tineri şi pe toţi cei care vor să se bucure de o aventură în lumea umbrelor.

“Riggs jongleză cu măiestrie cu fantezia şi realitatea, proza şi arta fotografică, pentru a crea o poveste terifiantă, dar în acelaşi timp încântătoare.” - Associated Press

„O poveste frumoasă şi excentrică, care se distinge prin personajele bine construite, un spaţiu realist şi nişte monşti care îţi dau fiori.” - Publishers Weekly



Parerea mea:

Am atat de multe sa va spun despre aceasta carte incat nici nu stiu cu ce sa incep. Cu aspectul sau cu continutul? Of! Chiar nu stiu… O sa incep cu primul lucru care imi trece prin minte atunci cand ma gandesc la Miss Peregrine.

ARTA! La asta ma gandesc, sincer, cand vad acest roman pe raftul meu. Iti trebuie foarte multa imaginatie pentru a construi o poveste originala, dar, totodata sa legi strans de evenimente si fotografii reale. Se pare ca autorul, Ramsom Rigs, nu duce lipsa de imaginatie.

Personajul principal este Jacob, un baiat simplu, fara prieteni, fascinat intodeauna de povestile si fotografiile bunicului sau. Bunic cu care acesta a avut o legatura foarte stransa inca din primi ani de viata. Ajuns la adolescenta, Jacob, nu mai crede in istorisirile fantastice pe care i le spunea batranul de fiecare data cand avea ocazia, acum crede ca toate povestile sunt inventate si ca pozele copiilor care puteau sa faca lucruri fantastice sunt truncate, asta pana cand isi gaseste bunicul ranit la marginea padurii si are senzatia ca vede o creatura printre copaci. Batranul ii spune cu ultima suflare sa ii caute pe copii si pe Miss Peregrine, pentru ca numai alaturi de ei poate fi aparat de acele creaturi ciudate. 

"Ne agățăm de basmele noastre până când nu ne mai permitem să credem în ele…"

La inceput, totul I se pare ireal si are senzatia ca innebuneste, se rupe de familie si de singurul prieten pe care il are. In incercarea de a iesi din depresie, Jacob hotaraste sa plece pe insula pe care a crescut bunicul sau in perioada celui de-al doilea Razboi Mondial, cea pe care se afla Miss Peregrine si copii ei speciali. Chiar daca au trecut foarte multi ani, Jacob spera ca o va gasi inca in viata si dispusa sa ii explice ce se intampla.

In momentul in care paseste pe insula, Jacob intra in aventura vietii sale. Aici gaseste umbre ale trecutului, calatoreste in timp, face cunostinta cu o multime de oameni noi si speciali, se indragosteste, isi afla adevarata identitate, se lupta cu creaturi ale intunericului si gaseste raspunsuri la toate intrebarile, dar, odata cu aceste rapsunsuri, apar noi intrebari si o multime de mistere pe care trebuie sa le resolve alaturi de noii lui prieteni.

Miss Pregrine este o lectura fascinanta, plina de actiune, cu un final care te lasa dormic sa pui mana imediat pe volumul doi. 

Totul pare si mai real atunci cand povestea este intrerupta de fotografii care se potrivesc perfect cu actiunea cartii.

Lectrura Placuta!


Multumesc Editurii Youngart!



Follow on Bloglovin

4 comments:

Lupu Diana said...

Vreau sa citesc cartea de ceva timp, dar nu am apucat. Ma bucur sa vad ca-ti place! ^_^

Maria said...

Numai pareri bune am auzit despre cartea asta.Trebuie neaparat sa o citesc dar acum nu mai prea am banuti :(((

Lupu Diana said...

Same problem here :)) Dar cred ca o am in pdf pe undeva :-??

Unknown said...

Vreau de mult să o iau, dar nu prea e în stoc pe elefant. Am auzit şi ceva despre ecranizare, mi se pare.

Si soarele e o stea

Bloguri, Bloggeri si Cititori