Thursday, January 31, 2013

Recenzie: Zece lucruri pe care le-am facut (si probabil n-ar fi trebuit) de Sarah Mlynowski

Sinopsis: Dacă i se oferă ocazia, care fată de șaisprezece ani n-ar profita de șansa de a se muta acasă la o prietenă și de a trăi amândouă fără supravegherea părinților? Cu toate că „ocazie” poate să nu fie termenul potrivit, din moment ce April a trebuit să-i spună tatălui ei un foarte mărunt neadevăr, ca s-o facă să devină posibilă (vezi #1: Ne-am mințit părinții). Însă ea și colocatara ei, Vi, sunt pe deplin responsabile și capabile să-și poarte singure de grijă. Cum de-au ajuns la „Am chiulit de la școală” (#3), „Am dat o petrecere trăsnită” (#8), „Am cumpărat un jacuzzi” (#4), și, hm, „Am adăpostit o fugară” (#7), cam este un mister până și pentru ele.
În această amuzantă și dulce-amăruie poveste, Sarah Mlynowski sondează mintea și sufletul unei fete care rămâne pentru prima oară pe cont propriu. Ca să ajungă cu bine la capătul anului școlar, April va fi nevoită să jongleze cu un triunghi amoros, să învețe să se descurce singură și să accepte faptul că lumea ei, cu atâta grijă construită, s-ar putea nărui pur și simplu… odată cu fiecare lucru pe care n-ar fi trebuit să-l facă.
Părerea mea: Cartea m-a prins de la prima pagină! Este o lectură perfectă de vară! Atât întâmplările cât și schimbul de replici dintre personaje m-au amuzat teribil. Deși probabilitatea de a i se întâmpla cuiva acest gen de lucruri este redusă, evenimentele m-au făcut să mă gândesc că, poate, să locuiești singură cu o prietenă la vârsta de șaisprezece ani e mai dificil decât aș fi crezut.

April intră în panică atunci când află că tatăl ei, împreună cu mama vitregă, au decis să se mute într-un alt oraș. Adică de ce? Ea nu vrea să schimbe școala în mijlocul clasei a unsprezecea și nici să plece de lângă prietenii sau iubitul ei. Așa că, ajutată de prietena ei Vi,concepe un plan care pare perfect. Sau... poate nu.
Nu puteam să mă mut la Cleveland. Nu acum. Nu la opt zile după ce eram cât pe ce s-o fac cu iubitul meu. Nu în mijlocul anului școlar. Și niciodată.
April își convinge tatăl s-o lase să locuiască în casa lui Vi, dar omite să-i spună că mama ei este plecată într-un turneu de teatru. Cumva, reușește să scape neprinsă cu minciuna mai mult de trei luni. După cum ne putem imagina, April și Vi se distrează de minune împreună: dau petreceri, cumpără o cadă cu hidromasaj, chiulesc. Știți voi, o mulțime de lucruri distractive! Dar toate acestea se dovedesc a fi un pic prea mult pentru ca April să le facă față simultan.

April este o tânără foarte simpatică, genul tipic adolescentin și nu are un comportament extrem – nimic prea bun, sau prea rău. Dialogul interior pe care îl poartă în permanență este plăcut și amuzant. Se ceartă cu ea însăși mereu și face incursiuni în trecut pentru a ne arăta anumite întâmplări, sau a ne explica glume personale.
Nu asculta. Mai bine plimbă-te. Da, mi-am spus mie însămi. Plimbă-te. Într-o parte și-n cealaltă a bucătăriei. Dar să nu faci prea mult zgomot. Prefă-te că ești ocupată. Foarte ocupată, cu deschisul și deschisul frigiderului. Bună, frigiderule. Buna, merelor. Bună, strugrilor. Bună, mozzarella degresată. Poate c-ar trebui să mă spăl pe mâini. Să înec sunetele. Am deschis robinetul, am dat frumos apa mai tare, după care m-am săpunit și m-am spălat. Pe urmă, m-am săpunit și m-am spălat încă o dată. Nu-mi venea să cred că fac una ca asta. Că-l mint pe tata. Dar să stau acasă la Vi era alegerea corectă, nu-i așa? Dar dacă tata spune nu? Dar dacă spune da? Când am oprit apa, s-a făcut liniște. A vrut să dau fuga în living, dar m-am abținut.
Vi, pe de altă parte, este aventuroasă, o actriță desăvârșită și o influență proastă, reușind să scoată la iveală latura rebelă a lui April. Împreună, discută despre tot ce este posibil, chiar și problemele profunde cum sunt dragostea, sexul, și familia. Legătura dintre ele devine strânsă, ca între surori, lucru de care amândouă au nevoie.

Noah a fost prima iubire a lui April, iar relația lor durează de doi ani. Nu este deloc mulțumit de hotărârile ei cu privire la locuință, de aceea, între ei încep să apară mici tensiuni. Dar oare este asta singura lui problemă? Deși am fost foarte uimită să aflu anumite lucruri pe parcursul cărții, am înțeles ce a văzut April la el, ce a făcut-o să-l iubească și de ce sunt considerați o pereche perfectă.
Normal că era vorba despre Noah. Despre Noah, cel care-mi umpluse camera cu cincizeci de baloane cu heliu, când împlinisem șaisprezece ani. Despre Noah, cel care mă ajutase să-mi car toate valizele și cutiile prost lipite cu scotch, când mă mutasem de la mama acasă la tata. Despre Noah, care avea cele mai fine mâini din câte ținusem vredată într-ale mele. Despre Noah, care spunea că sunt frumușica lui.
Iar apoi apare Hudson, matur și natural, care o face pe April să observe și cealaltă față a monezii.

Când am comandat această carte, am crezut că voi avea parte doar de o lectură ușurică, plină de umor și cu personaje simpatice. Am găsit în Zece lucruri pe care le-am făcut toate acestea, dar și câteva probleme serioase ale adolescenței. M-a făcut să-mi doresc să mă întorc la liceu, nu pentru a face și eu cele zece lucruri, ci pentru a mă distra la fel de mult.

Dacă sunteți în căutarea unei cărți cu drame de liceu, dragoste și situații haioase, puneți mâna cât mai repede pe Zece lucruri pe care le-am făcut (și, probabil, n-ar fi trebuit). Nu vei regreta!
-          Îți picură pe jos, m-a atenționat mama mea vitregă, plimbându-și în viteză privirea de la fructul infractor la gresia albă a pardoselii și retur.

Lectură plăcută


 
Photobucket

14 comments:

Anonymous said...

eu am auzit numai lucruri bune despre cartea asta si parca striga ca vrea sa ajunga la mine..dar mai trebuie sa spun stop, caci am si eu o limita si buget limitat;)) ..dar imi place foarte mult ideea cartii:))

Unknown said...

frumoasa recenzie. nu stiu de ce dar nici cartea asta nu prea ma atrage

Anonymous said...

eu ma gandeam asa in dimineataasta ca tot nu am fost la scoala..cat e de dragut satraiesti intr-o casa cu prietenii tai cei mai buni,ok fara sa punem la socoteala dezastrul ce varamane in urma petrecerilor salbatice :)) dar cum sunt o fata care respectareguli , la minuni din astea pot doar visa ;)) e antrenant zau

Unknown said...

da stiu abia astept. eu deja am vorbit cu parintii nostri si ne lasa sa ne mutam imoreuna la 18 ani eu si prietena mea

Michikit said...

Imi aminteste de cea mai buna prietena a mea si de mine care planuiam sa ne mutam impreuna dupa liceu, dar acum daca ma gandesc mai bine poate nu era asa de sanatos. Oricum ai lua-o, ti se urca la cap, faptul ca ai parte de atat de multa libertate dupa atatia ani.
Dar da, si pe mine m-ar interesa sa citesc aceasta carte. Pare fresh si amuzanta.

Christyna_BM said...

Mai, oricum tu dupa liceu nu mai aveai 16 ani. Dar e greu si la 18, iti spun din experienta, iar libertatea e doar aparenta.

Cristinab said...

frumoasa recenzia! o vreau si eu! acum ca e iarna si frig!
astfel de lecturi sunt mereu binevenite! :)

Alexandra Ioana said...

am cartea si abiastept sa ma apuc de ea:X,editura epica este absolut adorabilaa 8->,imi place la nebunie,acuma abiastept easy:X,mi-am si precomandat.o8->

andra lavander said...

cred ca este o lectura de care mi-ar placea sa ma bucur si eu vara tarziu

Unknown said...

Mi se pare perfecta pentru weekend cand nu mai ai nic o grija si poti lectura in liniste, cu o cana de ciocolata calda alaturi. Mi-a placut recenzia si m-ai facut sa imi doresc sa cittesc si cartea!

Unknown said...

Am văzut cartea asta şi nu am cumpărat-o, credeam că este o carte plicticoasă a unei persoane care îşi descrie trista viaţă, remuşcările bla bla. Acum îmi pare rău, cu prima ocazie o cumpăr :)

Maria said...

Vaii,trebuie sa mi-o cumpar.Editura Epica are niste awesome <3

Unknown said...

Vreau și eu cartea aceasta. Recenzie e foarte frumoasa și ma face sa o vreau și mai mult. Epica e are carti geniale. <3

Georgiana said...

Ce carte frumoasa!Cum de nu stiam oare de existenata ei?? din descriere si din recenzia ta mi-am dat seama ca ar fi o carte excat pe gustul meu. de obicei imi plac mult aceste carti care relateaza intamplari ale adolescentilor

Si soarele e o stea

Bloguri, Bloggeri si Cititori