Thursday, November 15, 2012

RECENZIE si CONCURS Mostenirea de Christopher Paolini


A început cu Eragon... Şi se încheie cu Moştenirea. Nu cu mult timp în urmă, Eragon, Biruitorul Umbrei, Călăreţul Dragonului, nu era decât un biet băiat de fermier, iar dragonul său, Saphira, doar o piatră albastră în pădure. Acum, soarta unei întregi civilizaţii se află pe umerii lor. Lungi perioade de antrenament şi lupte au adus cu ele victorii şi speranţă, dar şi pierderi îngrozitor de dureroase. Şi, cu toate acestea, adevărata luptă încă nu a început: trebuie să-l înfrunte pe Galbatorix. Iar când o vor face, vor trebui să fie suficient de puternici pentru a-l învinge. Şi dacă ei nu vor reuşi, nu va mai exista altcineva. Nu va mai exista o a doua şansă. Călăreţul şi dragonul său au ajuns mai departe decât ar fi îndrăznit cineva să spere. Dar vor reuşi ei să-l răstoarne pe maleficul rege şi să reinstaureze dreptatea în Alagaesia? Şi, dacă da, cu ce preţ? 






Parerea mea: Am fost plăcut surprinsă de acest volum. Finalul celei de-a treia carti, Brisingr, a lăsat o mulțime de întrebări fără răspuns și mi-a fost greu să îmi imaginez cum aveau să se rezolve toate în Moștenirea. Însă Christopher Paolini  a făcut o treabă foarte bună şi deşi a durat ceva timp până a fost publicat (aproape 3 ani), aşteptarea a meritat pentru toti cei care i-au fost fani încă de la început. Mulți dintre voi au crescut odată cu această serie, cu siguranța ați citit primele volume în școala primară, de aceea sunt convinsă că ați așteptat cu sufletul la gură acest ultim volum.
„De ce trebuie să fie totul atât de greu?” se întrebă el.
“Deoarece toți vor să mănânce și nimeni nu vrea să fie mâncat”, îi explică Saphira.
“Nu poți trece prin viață fără să pățești nimic. Nici nu ar trebui să îți dorești așa ceva. Ne măsurăm atât nesăbuințele, cât și realizările prin rănile pe care le acumulăm.”
Firul epic este la fel sau poate chiar mai bun decât în cărțile anterioare, fiind ușor de înțeles, dar totodată având toate elementele unei povești fantasy. Punctul de vedere principal este al lui Eragon, dar există momente când este preluat de Nasuada, Roran și chiar un capitol povestit de Saphira. Un alt element care mi-a plăcut este faptul că Galbatorix apare destul de mult.

Totul a fost interesant, aventurile te țin în priză pe tot parcursul cărții. Deși în lungul timp de așteptare sigur v-ați făcut o mulțime de planuri și ați încercat să deslușiți finalul, veți avea parte de multe surprize. Nimic nu se termină cum v-ați fi așteptat.
“Când îi învățați... învățați-i să nu se teamă. Frica este bună în proporții mici, dar când devine un tovarăș constant, apăsător, ea ia locul a ceea ce eștiși te împiedicăsă faci ceea ce știi că este bine.”
“Cine oare hotărăște când trebuie să moară cineva în locul altcuiva? Viața mea nu era mai de preț decât a lui, și totuși el este cel îngropat, iar eu mai apuc să trăiesc măcar câteva ceasuriîn plus pe pământ. Oare este pura șu cruda întâmplare, sau existăun scop sau un plance ne depășeșteputința de înțelegere?”
Știți acel sentiment de deplină satisfacție pe care îl avem când citim ultimul cuvânt dintr-o poveste excepțională? Așa m-am simțit eu citind Moștenirea. Este o încheiere perfectă pentru o serie de valoare. Nu mi-aș fi dorit nimic diferit, deși, pentru cei interesați, încă nu am aflat povestea Angelei. Am câteva teorii în această privință, pe care sper să mi le confirme sau infirme autorul într-o carte viiroare.

Fiind ultimul volum din serie, îmi este greu să povestesc acțiunea fără a dezvălui lucruri importante din volumele precedente, deci tot ceea ce mai pot adăuga este că, pentru iubitorii genului fantasy, seria Mostenirea este lectură obligatorie, la fel şi pentru cei ce au fost fani Harry Potter. Deşi cărţile par voluminoase sunt uşoare ca lectură, iar stilul este cursiv, potrivit cititorilor de orice vârstă.

Lectură plăcută!

*Multumesc editurii RAO petru ocazia de a citi aceasta carte.

 ***
CONCURS!

Castigati un exemplar Mostenirea de Christophel Paolini oferit de editura RAO completand Raffle de mai jos. Ultima data de inscriere este 30 Noiembrie 2012.
Succes tuturor!
a Rafflecopter giveaway

41 comments:

Law said...

Am citit seria si chiar merita!
Sfarsitul m-a uimit putin, voiam sa sa intample ceva mai mult cu Eragon si Arya... mi-a placut mult ca m-a tinut in suspans si ca m-a surprins pe alocuri, mai ales la partea cu aaa minunea... nu pot spune, ca as strica supriza celor ce nu au citit si vor asta:)))
succes celor ce s-au inscris ;;)

Andreea said...

Din pacate nu:(

Bianca said...

Nu.

Unknown said...

Nu,cel puțin nu încă....

nymph3l0s said...

Am citit primele trei volume si il astept pe ultimul parca de o vesnicie. O sa-l devorez cum pun mana pe el! :p

Unknown said...

Poate îl voi citi în curând.

Andrada said...

Nu, nu am citit, dar mi`as dori mult:x

Unknown said...

Nope :)

Unknown said...

din pacate nu am citit cartea...dar am auzit multe despre si am vazut si filmul... si imi placeee:X:x

Anonymous said...

nu, nu am citit inca niciun volum din serie, dar am vazut filmul facut dupa primul volum si chiar imi doresc sa citesc seria intreaga. :)

NADIA CANDREA said...

Nu am citit inca nici o carte din aceasta serie! Astept cu interes sa -mi cada un volum in mana ;)

Unknown said...

Am citit primul volum si m-a cucerit pe loc

Unknown said...

Inca nu, dar totul are un inceput :)

Allie said...

Nu am citit inca nici un volum din serie.

Unknown said...

nope, inca

Unknown said...

nu am avut ocazia....

Gavriloi Adina said...

Nu am citit nici un volum!

IULIA SAVA said...

nu am citit

Cristinna said...

Nu...

Ely said...

Nu am citit nici un volum.

diana_andreea2994 said...

nu, din pacate

Larisa said...

Da, am citit primele 2 volume si e o serie fantasy de-a dreptul fascinanta, chiar si pentru adolescentii de peste 15 ani (aveam 16 ani cand am citit cele doua volume). Multumim pentru concurs, mi-ar face o deosebita placere sa am ocazia sa continui seria.

eu-koo said...

Inca nu am avut ocazia sa citesc vreun volum, dar intentia mea e pro . :D

Denisa C said...

Momentan citesc primul volum, si este un subiect care ma atrage.Iubesc conexiunea dintre Saphira si Eragon.

Alexandra. said...

Din pacate nu..

Lost For Words said...

Nu am citit din pacate niciun volum.
Loz in plic

Smiling Miss said...

Nu am citit, din păcate.

Mulțumim pentru concurs!:)

Bianca Roxana said...

Nu am citit cele doua volume dinaintea acestuia.

andra lavander said...

este al patrulea nu al treilea volum, desi seria a fost initial anuntata o trilogie, are patru volume, acesta find ultimul, am citit primle trei volume si le-am adorat, este extraordinar cum un copil de 15 ani este capabil sa constriasca o acrtiune asa complexa si o lume atat de reala

crybv said...

Nu am citit nici un volum.

Mirela said...

am citi primele 2 volume, e superba seria...si am vazut si filmul, dar nu prea mi-a placut

Oana H. said...

Am citit primul volum si mi-a placut foarte mult.Subiectul este foarte interesant.

Emilian S said...

Nu am citit cartile, am vazut in schimb filmul Eragon.

hellena said...

Recunosc ca nu am citit niciun volum al seriei...

Lucian Andrei said...

Nu le-am citit, dar am speranta ca o voi face...

dana71 said...

Am citit doar primul volum si am vazut si ecranizarea sa.

horade said...

Am vazut doar filmul, cartile nu le-am citit si imi lipsesc.

Oana said...

Inca nu am citit, dar sper din tot sufletul sa reusesc

iobanicu said...

Am citit primele 2 volume aparute din serie (Eragon si Eragon II) si bineinteles ca am vazut si filmul.

Simona said...

Am primul volum, cumparat la o oferta, insa nu am apucat sa citesc mai mult de un capitol :D Planuiesc sa ma apuc de el (in curand sper!).
Cand am realizat ca seria nu era completa la noi am zis sa mai astept pana ma apuc de primul volum (nu doream sa ma trezesc ca o sa imi placa si nu o sa am cum sa devorez si ultimul volum :D).

Multumim pentru concurs! Mi-a placut recenzia :D Mi-ar fi placut sa ma apuc de primul volum atunci cand a aparut insa nu am reusit sa fac rost de el atunci. Ar fi fost o experienta frumoasa. Este placut sa cresti alaturi de o serie frumoasa :]

Unknown said...

Am citit seria Mostenirea, cand a aparut ultimul volum abia asteptam sa il citesc, l-am devorat la propriu, intr-o noapte. Mi-a placut extrem de mult, desi am fost usor dezamagita de final, eu mai aveam multe intrebari la care nu am primit raspuns.... dar imi place sa cred ca autorul vrea sa mai scrie o carte si de aia a lasat anumite lucruri nelamurite.
Cel mai mult apreciez faptul ca, intr-o lume plina de povesti cu elfi si dragoni, seria asta a reusit sa aduca ceva nou. Iar cel mai tare am fost dezamagita de ecranizare, sper ca cineva candva sa faca un alt film dupa Eragon, unul care chiar sa merite vazut si continuat.

Si soarele e o stea

Bloguri, Bloggeri si Cititori