Friday, April 6, 2012

Parerea mea - Uratii de Scott Westerfeld

TOATĂ LUMEA VREA SĂ FIE FRUMOASĂ!
E CEVA RĂU ÎN ASTA?

Tally e pe cale să împlinească şaisprezece ani şi... de-abia aşteaptă!
Nu ca să-şi ia permisul de conducere, ci ca să devină frumoasă.
În lumea ei, cea de-a şaisprezecea aniversare aduce cu ea o operaţie care te transformă dintr-o persoană considerată ca fiind de o urâţenie respingătoare într-una uimitor de frumoasă.
Dar noua ei prietenă, Shay, nu vrea să fie frumoasă. Mai degrabă ar risca să trăiască în afara acestei lumi. Când Shay evadează, Tally află care este de fapt adevărul în ceea ce-i priveşte pe frumoşi. Autorităţile o pun pe Tally în situaţia de a alege între două variante la fel de rele: fie o va găsi pe prietena ei şi o va spiona, fie nu va mai fi niciodată frumoasă.
Ca urmare a alegerii pe care o va face Tally, lumea ei se va transforma pentru totdeauna.
Într-o lume a oamenilor extrem de frumoşi, cei normali sunt în pericol.



Parerea mea:

 Acum, cine nu ar vrea să fie frumos? Sau să rămână frumos? Nu-i cred nicio clipă pe cei care susțin că nu le pasă cum arată. Dar de aici până la a judeca o persoană exclusiv după cum arată e cale lungă sau AR TREBUI SĂ FIE.
Nu pot spune că am aşteptat în mod special apariția cărții, dar când am văzut nota privind „naşterea” ei mi-am zis că merită citită pentru că sunt şanse mari ca la bază să stea poziția argumentată a autorului cu privire la contribuția esteticului personal în evaluarea persoanei şi a evoluției societății.
Acest roman s-a născut în urma unui schimb de e-mail-uri între mine şi Ted Chiang despre povestea lui, Liking What You See: A Documentary („Când iți place ceea ce vezi: Un documentar”). [...]
După cum vedeți din prezentarea cărții, suntem într-o lume a viitorului în care toți cetățenii suportă o operație estetică pentru a se încadra într-un tipar stabilit şi general acceptat de frumusețe. Nu există nici măcar noțiunea de drăguț. Scopul? Eradicarea tuturor problemelor sociale, economice, culturale, biologice etc care au dus în trecut la conflicte.
Diversitatea este cauza tuturor relelor.
Era ceva magic în ochii lor mari, perfecți, ceva care te făcea să-ți doreşti să fii atent la orice spuneau, să-i protejezi de orice pericol, să-i faci fericiți. Erau atât de... frumoşi!
Sunt multe aspecte sociale pe care într-un mod foarte inspirat, aproape subliminal Scott Westerfeld le pune pe tapet (totuşi cartea e foarte uşor şi plăcut de citit; nu ți se dau (fățiş) lecții ci ți se povesteşte (bate şaua să priceapă iapa).:)) cum ar putea fi).
Cine are dreptul să decidă pentru tine, ce se întâmplă dacă doreşti să fii altfel?
Ai tu dreptul sau poți tu decide ceea ce e bine pentru altul? Poți trăi cu urmările faptelor tale?
Este frumusețea/urâțenia o discriminare în afara celor deja interzise legal de societatea noastră?
Este frumusețea tot ce contează?
„- Una dintre cele mai frumoase plante din lume. Dar de prea mare succes. S-a transformat în cea mai răspândită buruiană. [...]
- Aşadar, în cele din urmă, orhideele mor, victime ale propriului succes, lăsând în urmă un teren irosit. Zero din punct de vedere biologic.”
 Îmi place faptul că spre deosebire de Eve unde eroina este în fața unei crize care impune în mod logic o singură decizie sau spre deosebire de Divergent unde Tris are de ales dintre cinci posibilități în linii mari cunoscute ştiind ceea ce implică alegerea sa, în Urâții Tally este pusă în situația de a alege între ceea ce i s-a inoculat că e bine şi natural de urmat şi ceea ce nu înțelege încă. Mai mult, în Eve şi Divergent alegerea le priveşte pe eroine personal, dar alegerea lui Tally implică mult mai mult: viața prietenei ei şi a unor necunoscuți.
Din câte îmi dau seama, „vindecat” înseamnă să fii un urât gelos, egocentrist şi răzvrătit. Înseamnă să crezi că ai toate răspunsurile. [...] În multe privințe, tu şi doctorița Cable sunteți la fel. Sunteți amândouă convinse că trebuie să schimbați lumea. Ei bine, eu nu am nevoie de asta. [...]
 Eve şi Tris trebuie să ia o singură decizie vitală pe când Tally este pusă să se analizeze, să-şi analizeze motivele şi să decidă la fiecare pas, iar fiecare decizie implică libertatea şi viața altor persoane. Dacă e greu să decizi pentru tine cum e să decizi pentru alții? Cum vei trăi cu consecințele hotărârilor pe care le-ai luat şi ce poți sau eşti dispus să faci pentru a înlătura aceste consecințe?
„- Adică să fiu o frumoasă insipidă şi plictisitoare?
- Nu, să devii adult. Te-ai gândit vreodată că, atunci când vei fi frumoasă, nu vei avea nevoie să faci năzbâtii şi boacăne? Poate că urâțenia îi face pe urâți să se tot certe şi să se ia unii de alții. Pentru că nu sunt fericiți cu ei înşişi. Ei bine, eu vreau să fiu fericită şi dacă arăt ca o persoană reală înseamnă că fac primul pas.”
 Dacă treci peste aspectul că o operație estetică poate transforma radical corpul şi înfățişarea unei persoane (şi nu văd de ce nu, doar e o poveste) Urâții merită citită atât pentru stilul şi limbajul în care e scrisă cât şi pentru învățăturile pe care ți le transmite fără să-ți dea impresia că primeşti „lecții”.
Are acțiune, are dragoste, are suspans. E una din seriile care mă bucur că a ales-o CorinTeens să o publice, citiți-o!
- Şi ce dacă oamenii seamănă acum? Este singurul mod de a-i face egali.
- Ce-ar fi să-i facă mai deştepți?
Tally râse.
- Slabe şanse! [...]
Photobucket

17 comments:

mayabijoux said...

foarte buna recenzia CCAM! mi se pare mie, sau cartea este scrisa cu o usoara nota filozofica?! mie asa mi se pare, dupa citatele pe care le-ai inclus in recenzie. sper sa nu fi facut vreo gafa cand am spus asta... :D in rest, desi nu am citit decat Divergent (ASTA MULTUMITA VOUA), nu si Eve, imi place ca ai facut comparatie si cu alte carti. ti-a iesit chiar foarte bine! am inceput acum sa lucrez si eu la prima mea recenzie, la Divergent. acum ce-o iesi... Dumnezeu cu mila... :D

CCAM said...

@mayabijoux - e plina de filosofie si invataminte DAR nu le simti ca atare; e f bine scrisa
Multumesc pentru aprecieri si mult succes in recenzii!

Bonnie Ithil said...

Si eu am citit-o si chiar mi-a placut, pot sa spun ca dabea astept volumul 2. Imi place recenzia si faptul ca ai facut o comparatie intre Uratii - Eve - Divergent si ai dreptate chiar daca sunt distopice nu seamana mai deloc si eroinele sunt total diferite ( asta ca sa vada si cei care spun despre ele '' nu citesc, alta carte la fel/copiata dupa Jocurile foamei)

CCAM said...

@Bonnie - cei care spun ca Jocurile Foamei (care e o serie care mi-a placut foarte mult) e dupa o idee originala se inseala. Ideea insa e dezvoltata si prezentata intr-o formula noua.

Bonnie Ithil said...

Sunt multi care cred asta :)) am si eu o prietena care a spus ca nu vrea sa citeasca divergent pt ca e o copie ieftina dupa JF...

Crina|| booktwist_ said...

Foarte simpatica recenzia:) si ma gandesc si eu sa citesc cartea, dar momentan n-o am. Legat de ideile cartilor, pana la urma s-a scris cam despre tot, vorbind in general, insa orice scriitor reinventeaza si nu prea ai cum sa zici c-a copiat.

andra lavander said...

recenzai este foarte fruoasa, dar eu inca nu sunt decisa daca imi doresc sau nu sa citesc cartea, are multe parti bune, e adevarata, dar ideea unei operatii estetice nu ma prea atrage

Unknown said...

Majoritatea cartilor, daca nu toate au pornit de la o idee, dar povestea a fost dezvoltata altfel.
Am citit Eve, Divergent si Uratii si este o mare diferenta intre fiecare. Si, dupa cum ati putut observa, Uratii are un impact mare asupra noastra; aceasta este parerea mea. Da este filozofica si este sxtraordinara. Personajele din cele trei distopii au caractere diferite, sunt construite diferit, sunt amplasata in lumi diferita si actiunea e construita diferit.
Ma bucur ca ai postat o recenzie; e foarte convingatoare.

Unknown said...

@Andra, eu zic sa-i dai o sansa si sa vezi cat de interesanta este cartea si cate ai de invatat. Si da, tema are la baza o operatie estetica, dar daca o citesti ai sansa sa cunosti doua 'persoane' cu conceptii diferite in privinta operatiei.

Shadowbooks said...

Sper sa o pot cumpara cat de curand si sa o citesc.

Unknown said...

@Shadowbooks, eu zic ca o sa-ti placa mult; sper sa faci rost de ea repede.

ioana alexandra said...

am cartea in biblioteca si sper sa o citesc in curand.
imi place recenzia si citatele alese. mai ales ultimul:))

Simona said...

La inceput nu stiam ce sa cred despre aceasta carte. Primele pagini nu ma convinsesera. Dar am tot citit si am realizat ca este o carte foarte frumoasa! Suprinde bine niste aspecte din ziua de azi si este plina de aventura! Asa cum imi place mie :D
Foarte frumoasa recenzia! Nu am citit Eve asa ca nu pot sa imi dau cu parerea. Nici Divergent :( Inca >:)
Abia astept sa apara volumul 2 :D Cred ca o sa mai dureze ceva vreme.

Unknown said...

Nici pe mine nu m-a prins de la inceput, ce-i drept. Dar odata ce inaintezi, iti schimbi parerea.
Dintre Divergent si Eve iti recomand sa citesti prima data Divergent; parerea mea(probabil ca Insurgent va aparea mai repede ca Once si nu vei astepta mult :D).

andra lavander said...

Eve am citit si a fost o carte placuta, nu pot spune foarte buna, Divergent vreau sa citesc de cand s-a anuntat ca va parea dar inca n-am ajuns sa o fac, mereu apare cate ceva si tot nu reusesc sa mi-o cumpar

mayabijoux said...

eu nu am citit Eve, insa va recomand din suflet Divergent! pe mine m-a prins foarte bine cartea, o ador.

Unknown said...

Nu am citit Eve sau Divergent (am vazut filmul, dar cu siguranta nu se compara) dar cred ca merita atentia mea aceasta carte pentru ca surprinde lumea din ziua de azi, care pune accentul pe aspect si mai putin pe celelalte parti.

Si soarele e o stea

Bloguri, Bloggeri si Cititori