Monday, March 12, 2012

Parerea mea: Dispozitive Infernale 02 - Printul Mecanic de Cassandra Clare

...dacă nimănui din lumea întreagă nu-i pasă de tine, oare chiar exişti?

În lumea magică a Londrei Victoriene, Tessa Gray şi-a şăsit În Sfârşit Locul, Alături de vânătorii de umbre. Dar liniştea se dovedeşte a fi trecătoare când forţe întunecate din Conclav plănuiesc s-o înlăture pe Charlotte, protectoarea ei, de la conducerea Institutului. Dacă se va întâmpla acest lucru, Tessa va ajunge pe străzi, pradă uşoară pentru misteriosul Magistru, care urmăreşte să se folosească de puterile ei în scopuri nu tocmai nobile.
Cu ajutorul lui Will şi Jem, Tessa descoperă că războiul purtat de Magistru împotriva vânătorilor de umbre este cât se poate de personal. El îi învinuieşte pentru o tragedie petrecută cu mult timp în urmă, din pricina căreia, susţine el, viaţa îi fusese distrusă. Pentru a descoperi secretele trecutului, cei trei prieteni călătoresc din Yorkshire-ul învăluit în ceaţă spre un conac de care sunt legate poveşti cumplite; din cartierele sărăcăcioase ale Londrei spre o sală de bal fermecătoare, unde Tessa descoperă că adevărul despre originile ei este mult mai sinistru decât îşi închipuise vreodată. Când se întâlnesc cu un demon mecanic, care-i transmite lui Will un avertisment, aceştia înţeleg că Magistrul le ştie fiecare mişcare – şi că unul dintre apropiaţii lor i-a trădat.
Tessa realizează că inima îi bate din ce în ce mai tare pentru Jem, însă dorinţa de a fi cu Will, în pofida stărilor lui sumbre, continuă să o tulbure. Dar ceva se schimbă în Will – zidul pe care băiatul şi-l construise în jurul lui începe să se năruie. Dacă-l vor găsi pe Magistru, va putea oare Will să se elibereze de secretele sale şi să-i ofere Tessei răspunsurile legate de originea şi de menirea ei?
În vreme ce căutarea Magistrului, dar şi a adevărului, îi pune pe cei trei prieteni în situaţii primejdioase, Tessa înţelege că, atunci când amesteci dragostea cu minciunile, poţi corupe chiar şi cea mai curată inimă.

 Parerea mea
Am să încep cu o mulțumire editurii Leda. Umila mea opinie asupra Îngerului mecanic se încheia cu speranța că Prințul va apărea repede şi în România. Această speranță a fost materializată de Leda, care în aproximativ 3 luni, a reuşit să-l publice.

E adevărat că nu se discută gusturile, dar ar trebui să fie destul de ciudate gusturile cuiva ca să nu-i placă Prințul Mecanic (glumesc... oarecum).

Viața personajelor în lumea victoriană, între fum de cărbune şi magie, continuă măcinate de sentimente, ambiții, năzuințe. Există dragoste, există ură, există dragoste de putere, trădare şi devotament, regrete, neîndurare, răzbunare, inteligență şi naivitate, realitate şi fantastic, iar Cassandra Clare le-a îmbinat pe toate admirabil.

Avem mai mult de o singură poveste de dragoste deşi atenția este concentrată pe planul Will-Tessa-Jem Poveştile sunt diferite, dar duc la o (singură) concluzie pe care sper s-o descoperiți (căutați indiciul printre citate).
Atât planul Will-Tessa-Jem cât şi axele Will-Tessa/ Tessa-Jem/ Will-Jem sunt credibile şi probabil unii veți avea curajul să recunoaşteți față de voi înşivă că deja ați trecut printr-o asemenea experiență chiar dacă nu la aceleaşi „cote”.
În mod clar e una dintre cărțile care vă vor obliga să aderați la o echipă, şi vă va fi destul de greu să alegeți: Will sau Jem. Deja veți începe să scormoniți soluții pentru viitorul volum şi cu ocazia asta, poate, veți afla unele lucruri despre voi pe care nu le credeați posibile.

Personajele si relatiile dintre ele reprezintă punctul de interes al Prințului mecanic. Relatiile  se dezvoltă pe fondul acțiunii din Îngerul mecanic care continuă în mod natural şi care are cursul unui râu de munte: praguri, cascade, coturi unde nu te aştepți, întoarceri din drum şi un final care vă lasă mai nerăbdători decât ați fost la sfârşitul Îngerului.

Dacă tot există vorba aia că speranța moare ultima, poate Leda reuşeşte s-o convingă pe Cassandra Clare să scrie volumul 3, Prințesa mecanică, direct în limba română, pentru a nu mai fi nevoiți să aşteptăm şi traducerea după  12 noiembrie 2012 (:))), deşi Shauki Al- Gareeb si Bogdan Sasu au făcut o treabă foarte bună).

Minciunile şi secretele, Tessa, sunt ca un cancer pentru suflet. Vor roade tot ceea ce este bun şi vor lăsa doar distrugere în urma lor.

-Ah, spuse o voce din cadrul uşii, aveți întâlnirea anuală „toată lumea crede că Will e un lunatec”, nu-i aşa?
- E bianuală, spuse Jem. Şi nu, nu e una dintre acelea.

- E foarte drăguț, zise Woolsey. Pentru un muritor.
- E foarte distrus, rosti Magnus. Precum o vază frumoasă pe care cineva a spart-o. Numai norocul şi priceperea o pot face la loc, cum era înainte.

Nu e nimic altceva decât bunătate. Faptul că te-a lovit aseară denotă doar că eşti capabil să-i înnebuneşti chiar şi pe sfinți.


Will a fost mereu luceafărul, cel care atrăgea atenția – dar Jem este o flacără constantă, cinstit şi neşovăitor. V-ar putea face fericită.

- Ai şaptesprezece ani, spuse Magnus. Nu poți avea o viață ruinată când de-abia ai trăit câțiva ani.


Nu-ți pot spune dacă te-am iubit din prima clipă în care te-am văzut sau dacă a fost a doua, sau a treia, sau a patra. Însă îmi amintesc de prima clipă în care te-am văzut venind spre mine şi mi-am dat seama că, într-un fel, întreaga lume părea să se evapore când eram cu tine.


- Sunt atât de obosit, Tess, spuse el. Am vrut şi eu o dată vise frumoase.

- Nu aşa le capeți, Will, zise ea uşor. Nu poți să scapi de durere prin droguri sau vise.

- E prea târziu, zise ea.

- Nu spune asta! Vocea lui era aproape o şoaptă. Te iubesc, Tessa! Te iubesc!

- Încă nu i-ați frânt inima, nu-i aşa?

- Nu, zise Tessa.
Mi-am frânt-o pe-a mea în două, îşi zise. Nu i-am frânt-o deloc.

11 comments:

Cristinab said...

daca mai citesc undeva despre Dispozitive Infernale o sa incept sa sufar! peste tot se vorbeste ca sunt bune cartile. din nefericire nu am nici vol 1 nici 2, sper sa le achizitionez curand.

Simona said...

Super super super!!! Mi-au placut citatele :D Abia astept sa primesc volumul 1 ca sa il citesc <3 ~~ Volum 2 a venit deja :D L-a luat mama mea :)) Voi incerca sa dau zor cu restul cartilor ca sa fiu libera pentru aceasta serie minunata!
Sper ca cei de la Leda sa poata traduce al3lea volum repede :D Asta dupa ce il scrie autoarea ;)) 12 noiembrie.. ce mult mai e @-)

Bonnie Ithil said...

Imi place recenzia!!
Si eu am terminat volumul acum 3 zile si pot sa spun ca e superb si ma intreb cum va fi urmatorul volum si cum se va termina. Oare va ramane cu Jem sau Will? Eu chiar nu stiu pe care sa il aleg :)) cand in primul vol era cu Will il vroiam pe Jem acum ca relatia ei cu Jem e la un alt nivel parca mi se rupe inima de Will, greu greu .... de ce nu l-a facut pe unul din ei cu un caracter naspa si cu o descriere urata :))????
Bine alese citatele desi mergeau si unele amuzante strecurate pe acolo :D

CCAM said...

Bonnie ai dreptate. Azi noapte insa cand am terminat cartea si m-am apucat - desi nu aveam in plan - sa va zic parerea mea, nu eram intr-o dispozitie prea... intelegi tu, doar stii finalul!!!!!

Bonnie Ithil said...

Da stiu :-< Eu nu pot sa ma hotarasc intre ei si stiu ca in final cand va alege eu tot voi fi dezamagita :|

Law said...

eu incerc sa o citesc mai lent ca sa 'dureze' mai mult:)
dar probabil o voi termina in seara asta:))

Mirela said...

mai am putin si fac urat....trebuie sa imi cumpar si eu aceste 2 volume, sunt foarte misto :X

Unknown said...

Si eu sper sa fac rost de ele curand. Cu citate si recenzie m-ati convins.

-D- said...

Ar fi ceva sa .. fie scrisa in romana :)) prima data
Interesanta cartea

andra lavander said...

vreau si eu sa citesc seria, chiar vreau, dar nu am cartile, Londra Victoriana ma atrage mult si la fel si triunghiul amoros

andra lavander said...

superb!!!! acum am lasat cartea din mana si nu-mi vine sa cred ca va trebui sa astept atat pena la volumul3..

Si soarele e o stea

Bloguri, Bloggeri si Cititori