Thursday, February 16, 2012

DIVERGENT de Veronica Roth - Recenzie si Concurs

Credeati ca ne potolim???
Nici gand!

O singură alegere te poate transforma radical

Candoarea? Abnegaţia? Neînfricarea? Prietenia? Sau Erudiţia?
Pe care dintre cele cinci facţiuni o vei alege?
Planeta Pământ s-a schimbat. Lumea a fost schimbată. Războaiele, foametea, lucrurile inutile, lucrurile care nu făceau decât să distrugă lumea au fost înlăturate. Oamenii au ajuns în sfârşit la un acord, totul a devenit altceva, nimeni nu a mai fost lăsat să fie cine era înainte.
Oamenii s-au divizat. Cinci facţiuni diferite, cinci legi de bază diferite, o singură co-existenţă, un singur lucru care să facă lumea să se învârtă în continuare: o alegere simplă sau nu.
„EXISTĂ O SINGURĂ OGLINDĂ în casa mea. E în spatele unui panou glisant, pe coridorul de la etaj. Regulile facţiunii mele îmi permit să stau în faţa ei în fiecare a doua zi din fiecare a treia lună, ziua în care mama îmi taie părul.”
Candoarea sau facţiunea celor care sunt sinceri. Niciunul dintre oamenii din această organizare nu are voie să mintă, adevărul este cel mai important lucru, legile acestora se raportează numai la adevăr. Totul sau nimic. Adevărul sau nimic altceva. Minciuna a fost eradicată.

Abnegaţia sau facţiunea celor altruişti. Oamenii pentru care nimic altceva nu mai contează decât cei din jurul lor. Ei – sunt fiinţe dispensabile – ceilalţi? Imposibil de înlocuit.
„Când îmi va striga Marcus numele, mă voi duce până în centrul celor trei cercuri. Nu voi scoate o vorbă. El îmi va înmâna un cuţit. Eu îmi voi cresta palma cu el şi voi stropi cu sângele meu bolul facţiunii pe care mi-o aleg.”
Neînfricarea sau facţiunea celor curajoşi. Nimic nu îi împiedică să sară din trenuri, să alerge nestingheriţi, să se rănească, să cadă, să moară!

Prietenia sau facţiunea celor paşnici. Oameni care s-au săturat de sinceritate falsă, de ajutor cu intenţii ascunse, de curaj stupid şi de inteligenţă fără limite, oamenii care au ales să trăiască liniştiţi, lăsaţi în pace. Nimeni nu îi poate deranja, pentru că ei nu au deranjat pe nimeni. Liniştea pură.

Erudiţia sau facţiunea celor inteligenţi. Inteligenţă pură, şlefuită, impresionantă. Inimaginabilul îşi face posibilă existenţa numai din cauza posibilităţilor care se preling în aceştia. Sunt oamenii care gândesc totul până în ultima bucăţică, care joacă totul bazându-se pe fapte, numere, procentaje. Totul este stabilit dinainte. Sforile au fost deja trase, maşinăria a pornit, iar ei au locul din faţă.
„Ezit pentru o clipă. El nu mă priveşte aşa cum mă privesc uneori Will, Christina şi, uneori, Al: ca şi cum aş fi prea mică şi prea slabă ca să fiu de vreun folos, şi le e milă de mine din această cauză. În schimb, dacă el insistă să vină cu mine, este probabil din cauză că se îndoieşte de mine.”
Intrăm în acest univers simplu, fără detalii, fără cuvinte pe care să le analizăm degeaba. Informaţii furnizate la rece, care lasă cititorul într-o stare de amorţeală, mângâindu-i interesul pentru moment, lăsând la o parte plăcerea nebună a acestuia de a se dezlănţui. Cu alte cuvinte, intri într-o stare de moarte cerebrală. 

Beatrice Prior – personajul principal, ne prezintă Abnegaţia. Facţiunea din care face parte de când s-a născut, locul unde a trăit până la vârsta de şaisprezece ani: Momentul decisiv. De ce? Simplu. Momentul în care avea să îşi aleagă propria facţiune. Să rămână alături de familie, de fratele ei perfect Caleb, de prietenii săi sau să părăsească această lume care a fascinat-o şi totodată a dezgustat-o. Testul de aptitudini este testul care avea să îi spună care din facţiuni i se va potrivi cel mai bine.

Locul unde va afla pentru prima dată adevărata sa natură. Totul se schimbă.
Rezultatele testului sunt secrete, nici familia nu trebuie să ştie despre ele. Aşa că micuţa Beatrice rămâne frământată de noua sa apartenenţă. Nu ştie ce urmează să aleagă, nu ştie ce urmează să se întâmple. Totul este cu susul în jos în lumea ei. 

Când ziua cea mare vine în sfârşit, Beatrice tot nu ştie ce urmează să aleagă, totul pare într-o stare latentă din care nu se poate trezi, dar când fratele ei alege Erudiţia, rămâne una dintre oamenii care nu mai au cuvinte. Rândul ei vine la fel de repede, mâinile ei tremurânde se pregătesc să aleagă.
„Aerul îmi şuieră pe la urechi, în timp ce solul năvăleşte spre mine, crescând şi întinzându-se, sau eu sunt cea care năvăleşte spre el, cu inima bubuindu-mi cu atâta putere, încât mă doare, cu toţi muşchii din corp încordaţi, pe măsură ce senzaţia de prăbuşire îmi strânge stomacul. Groapa mă împresoară, şi cad în beznă.”
Probele, dorinţa, faptele, toate se învârt în capul micuţei Tris. Aceasta îşi schimbă numele imediat ce are ocazia. Se eliberează în sfârşit atunci când aerul vuieşte în jurul ei, când frica de a rămâne fără facţiune se instalează, când totul devine o carte mult prea importată care trebuie jucată la timp. 

Mi-a plăcut foarte mult trezirea interesului meu o dată cu căderea acesteia. Căderea în gol mi-a făcut stomacul să se întoarcă, la fel ca al lui Tris, totul se învârtea cu mine şi asta pentru că toată curiozitatea mea se izbea de mine, să citesc mai repede. 

Am parcurs paginile apoi cu inima bătându-mi haotic. Îmi plăcea sentimentul, îmi plăcea ceea ce se întâmpla chiar sub ochii lor, îmi plăcea duplicitatea personalităţii ei. Apoi misterul loveşte fără să se gândească de două ori. Totul trece deja la o miză mult prea mare. Lucrurile normale, miza de a juca totul până la ultima carte, ajung să devină şi mai periculoase. Adrenalina se materializează în aerul pe care îl expiră, în apa pe care o beau, în luptele pe care le duc.
„ Deschid ochii şi zăresc cuvintele: <<Teme-te numai de Dumnezeu>>”
Chiar dacă negrul acaparează complet natura Neînfricaţilor, chiar dacă curajul le eclipsează orice judecată, Tris reuşeşte să îşi găsească propria krypronită: pe Four, instructorul ei.
Îşi apropie buzele de urechea mea şi-mi zice:
- Arăţi bine, Tris.
Curaj. Iubire. Şi sfârşitul celor cinci facţiuni.
Pe care ai alege-o să o salvezi prima? În brațele căreia te-ai arunca fără să te gândeşti de două ori?
Acum. Sau niciodată.
„O singură alegere îţi determină credinţa - pentru totdeauna..”
by Theo
Am observat interesul crescut pentru acest titlu in concursurile anterioare, asa ca am decis sa va mai facem o surpriza. Speram sa va placa.

Concursul se incheie pe 29 februarie. Castigatorul va fi anuntat pe 1 martie aici pe blog.

Datorita inchiderii serviciului Google Friend Connect (GFC) pentru toate site-urile non-Blogger, am decis sa nu mai promovam abonarea la Bibliophile Mystery folosind acest serviciu. Desi suntem un site Blogger, nu se stie cand vor decide cei de la Google sa inchida GFC si pentru noi. Pentru a evita eventuale probleme cauzate de acest lucru va sugeram sa urmariti Bibliophile Mystery prin Yahoo sau Twitter. De asemenea sa va abonati prin Networked Blogs.
Multumim pentru intelegere.

Succes tuturor! 


Photobucket Photobucket

24 comments:

-D- said...

concurs!!!! super super super!
Stau cu mouse-ul pe "refresh" de cateva ore bune:)) stau mereu pe blog , in permanenta deschis sa vad ce noutati mai puneti
Bravo fetelor impanziti blogul de concursuri care mai de care mai suprinzatoare, si neasteptate felicitarile mele, o imbratisare calda :x

Unknown said...

Superb! Ce pot spune? Un concurs minunat cu un premiu si mai bun! Succes tuturor participantilor!

Mirela said...

misto concurs....si frumos premiu

Sookie said...

Super concurs! am totusi o nelamurire....eu urmaresc blogul prin GFC...cum fac sa il urmaresc prin yahoo? (cont twitter nu am). sunt abonata sa primesc noutati pe mail dar ma gandesc ca nu la asta va referiti :( scuze ca nu ma prea pricep la chestii din astea :)

Sookie said...

Gata, am rezolvat! se pare ca m-am subestimat :D .... uf tehnologia asta ...

Christyna_BM said...

Hi hi! Acolo unde apesi ca sa urmaresti prin gfc, alegi in loc de gfc yahoo :)

Simona said...

Multumim pentru concurs! Va voi urmari prin twitter in continuare :D si nu numai >:]

Cipryan said...

cum pot sa va urmaresc cu yahoo? ca nu pot.

Christyna_BM said...

pentru urmarire prin yahoo, pe coloana din stanga, unde scrie inregistreaza-te pe acest site, dati clic si selectati yahoo. daca nu reusiti din prima nu va faceti probleme. important este deocamdata pentru cititorii mai vechi faptul ca ne urmaresc intr-o forma sau alta. inscrierile la concurs sunt valabile si pentru cei care ne urmaresc deja prin GFC.

Bonnie Ithil said...

Si eu vreau sa citesc cartea asta, am auzit atat de multe lucruri bune despre ea. Succes la concurs !!

giddusadik said...

Super! Multumim mult de tot! Ma inscriu si eu.

ioana alexandra said...

de cand mai asteptam un concurs cu Divergent!!! super, o sa ma inscriu negresit:)

Shadowbooks said...

Participati la concursul pe care i-l organizez pe blog si aveti sansa de a castiga cartea "Uratii" de Scott Westerfield.
http://shadowbooks.wordpress.com/2012/02/17/concurs-uratii/

CristinaB said...

succes tuturor! :)

lifemeanscolour said...

Pur si simplu de uimiti cu concursurile astea.Keep doing that:D

hellena said...

Buna. Sper ca datele, pe care le-am folosit la inscrierea in acest concurs, sunt corecte (viabile). Aveti un blog foarte "viu" si interesant !

♥MIM said...

Uuu, am deja cartea, succes oricum!:*

mayabijoux said...

astazi am descoperit blogul vostru,si va spun sincer ca-mi place la nebunie!!!m-am inscris si eu in concurs,dar nu va pot urmarii decat prin GFC.am incercat sa va urmaresc prin twitter,dar nu-mi dadea voie decat in felul acesta,nu stiu de ce...

Unknown said...

Am citit primele trei carti din Divergent si mi s-au parut grozave, sunt in mod cert intre preferatele mele.
Legat de recenzie, m-a uimit ca nu ai mentionat ca Tris e divergenta si ca este complet derutata si pentru ca rezultatul testului pe care il astepta nu ii spune exact ce sa faca in continuare.
In rest ai dreptate, sentimentele lui Tris trec de paginile cartii si ajung, usor-usor, sa fie sentimentele tale, iar pericolele neasteptate te lovesc atunci cand nu te astepti.

Unknown said...

Daca mentiona ca Tris e divergenta era spoiler. Asa ne face sa citim cartea pentru a vedea de ce Tris e asa cum e.

Unknown said...

Am citit cartea aceasta intr-o zi sau doua, si singurul meu regret este ca am vizionat intai filmul si dupa m-am apucat de lectura. Oricum, este o carte de nota 10, care te lasa asteptand cu sufletul la gura continuarea.

Maria said...

Uh,cat de tare mi-a placut cartea.Pacat ca nu sunt mai mult de 3 volume :(

Unknown said...

Vai am auzit numai lucruri bune despre serie. Abia astept sa pun și eu mana pe carti. <3

Georgiana said...

Frumoasa recenzie!
Si eu am iubit cartea asta si este cu siguranta printre preferatele mel,la fel ca si Four <3. Insurgent insa nu a fost chiar atat de buna pe cat ma asteptam. Sincer mi-a placut mai mult filmul,iar la Experiment, finalul a fost cel care m-a dat pe spate si m-a facut sa si plang chiar, iar eu nu plang de obicei :)) Filmul insa,aparut recent, mi s-a parut cam prea "evoluat' ca sa zic asa, fata de carte

Si soarele e o stea

Bloguri, Bloggeri si Cititori