Monday, December 12, 2011

OLIVIU CRÂZNIC: LITERATURĂ GOTHICĂ, VAMPIRI ŞI DARK FANTASY


             Iata ca astazi continuam o rubrica pe care ati apreciat-o cu totii foarte mult, Guest Post.
             Invitatul din aceasta saptamana este deja o personalitate cunoscuta de catre multi dintre voi si  cu atat mai speciala pentru noi, cu cat am avut ocazia sa il si intalnim. Daca aveti intrebari, Oliviu va va raspunde cat de repede va putea.

            Născut la 1 noiembrie 1978 în Lupeni (Transilvania...), Oliviu Crâznic, de profesie consilier juridic, a debutat în 2010 cu romanul gothic/vampyric ...Şi la sfârşit a mai rămas coşmarul, lansat la Bookfest de către Editura Vremea. Cartea, inspirată de fenomene stranii menţionate în cronici medievale, s-a bucurat atât de aprecierea criticii, cât şi de cea a cititorilor, primind şi Premiul Galileo pentru Cel mai bun roman science fiction sau fantasy publicat în 2010. Povestea este una întunecată, tragică dar nu lipsită de romantism: un tânăr nobil decăzut, cavalerul Arthur de Seragens, se trezeşte, împreună cu alţi oaspeţi de la o nuntă misterioasă, prins într-un labirint de intrigi şi crime, ce par să ducă chiar spre aleasa inimii lui, frumoasa şi inocenta vicontesă Adrianna de Valois. Creaturile nopţii încep să bântuie coridoarele castelului şi să îşi arate colţii, şi, pe măsură ce invitaţii mor şi disperarea îşi face loc în sufletul protagonistului, cititorul descoperă că nimic nu e ce pare a fi între zidurile sumbre ale capcanei în care au fost atraşi eroii. Iar misterul, dragostea, pasiunea, pericolul, minciuna, trădarea şi distrugerea pândesc în fiecare ungher...
            În urma reacţiilor favorabile (se discută chiar posibila ecranizare a cărţii), Oliviu Crâznic a publicat mai multe povestiri în antologii tematice. Ultima clepsidră, o poveste steampunk despre un criminal care terorizează un oraş rămas fără Timp, a apărut la Millennium Books în antologia lui Adrian Crăciun, Steampunk – A doua revoluţie, alături de alte povestiri spectaculoase. Însângerată, luna este un text publicat în Balaurul şi mioriţa, culegere de povestiri fantastice, şi are ca subiect un fort austriac izolat în pădurile transilvănene, de unde o frumoasă misterioasă le ia bărbaţilor inima... la propriu. Ellen Lee, care poate fi găsită în Alertă de gradul zero în proza scurtă românească actuală, aduce cititorilor în faţă o întâmplare în care doi ofiţeri de poliţie răspund unui apel de rutină, şi se trezesc înfruntând un ucigaş şi un înger.


 
            On-line pot fi găsite de asemenea două povestiri semnate de Oliviu Crâznic: Mascarada învinşilor (http://moshulsf.wordpress.com/2011/04/26/exclusivitate-%E2%80%9Emoshul-sf%E2%80%9D-proza-de-oliviu-craznic/), prima povestire din ciclul Ermengaarde Saga, despre o eroină intrigantă care îşi foloseşte mintea şi trupul pentru a ieşi din cele mai periculoase situaţii, şi Trecătoarea (http://fanzin.clubsf.ro/2011/05/trecatoarea/), un short story despre legiunile romane atacate de un duşman nemilos.
            Oliviu Crâznic mai desfăşoară şi o activitate publicistică, deţinând o rubrică dedicată misterelor în revista online Suspans (http://suspans.ro/) şi una dedicată prezentării unor autori români valoroşi, în Gazeta SF (http://fanzin.clubsf.ro/). Sporadic, mai publică şi alte articole sau editoriale.
            Blogul său (http://oliviucraznic.wordpress.com/) este dedicat şi promovării literaturii fantastice în general şi a autorilor români de valoare în special: articole, recenzii, interviuri.
            Din vara 2011 este colaborator al Ed. Millennium Books, pentru care lucrează la nişte proiecte-surpriză de anvergură.
            Dintre numeroasele proiecte personale de viitor, amintim un roman steampunk în colaborare cu Nicolae Voicu şi intitulat Patruzeci şi Şapte, menţionatul ciclul Ermengaarde Saga şi o continuare la Coşmar, intitulată Cărarea neagră.

Avem si o surpriza pentru cititorii nostri! Un concurs avand ca premiu un exemplar al romanului "...Şi la sfârşit a mai rămas coşmarul" nu doar semnat, ci si cu o frumoasa dedicatie din partea autorului. Pentru a va convinge ca merita, puteti citi parerea noastra despre aceasta opera AICI.
Ultima data de inscriere este 24 decembrie. Castigatorul va fi anuntat pe 25 decembrie aici pe blog.
Pentru a participa, completati formularul de mai jos:

 Succes tuturor!



26 comments:

Larisa said...

Inca un concurs? Sunteti fenomenale! Multumim si voua pentru concurs si domnului Craznic pentru acest roman.

Andreea said...

Ce pot spune decat..Sunteti cel mai tare blog:X

JustLaugh said...

am mai auzit de roman...si chiar mi-a placut si atunci descrierea....uimitor cat mai multe concursuri..chiar nu ma astepta;)

Bonnie Ithil said...

Super concursul cu siguranta particip desi am de gand sa imi cumpar cartea cu prima ocazie :D

Cărți Alese said...

Ador Genul Horror pe care l-am gasit prima oara la Bram Stocker(Dracula) apoi au urmat Stephen King, John Saul..
Scriitorii romani nu prea au abordat acest gen si adevarul este ca nu am vrut sa risc...
Dar Oliviu Crâznic m-a convins ca pe viitor sa-i cumpar romanul ca sa vad "ce-i de capul lui". Sunt curios cum abordeaza acest gen Horror si daca ma va inspaimanta cartea!

♥MIM said...

Este grozava ideea, felicitari pentru intalnirea cu domnul Craznic si pentru minunatul concurs.
Am citit si eu cartea si a fost extraordinara, dar eu nu am exemplar semnat.;))

Geo. said...

Mona, Cristina, tot ce pot spune este ca va felicit pentru tot ce ati reusit sa faceti, recenzia Monei a fost beton si cred ca m-a convins si pe mine sa citesc cartea, asta dupa ce fac rost de ea si citesc mai intai prioritatile, insa pare interesanta, diferita,(mona, multumesc ca m-ai lasat in aer - e macabra, deci pare a fi pe gustul meu), valul mare de personaje care apar in descriere(si dupa cum a spus chiar Mona) este impresionant, e ceva sa te confrunti cu viata fiecarui personaj,striga ca acest roman merita sa fie citit.
Chiar ma bucur ca un autor roman a avut curajul de a aborda aceasta tema. Nu prea stiu multi autori romani care sa aiba legatura cu fantasticul, dar sa speram ca va veni o vreme cand si autorii nostri vor crea mai multe opere legate de aceasta tema. Sau cel putin vor avea curajul..
Am o singura curiozitate si o banuiala. Personajele au nume franceze- majoritatea, pot presupune ca actiunea se petrece in Franta, iar cumva personajul Adrianna de Valois are vreo legatura cu renumita dinastie de Valois? Pentru ca daca ar fi asa....actiunea s-ar centra pe la 1400, 1500, ceea ce ar fi cu mult mai interesant, deoarece imi aduce aminte de Saint GErmain.
Si apropo, sunt putin geloasa pe voi, mi-ar fi facut placere sa-l intalnesc pe domnul Oliviu, sunteti doua norocoase.
Ce mai pot spune? Mult succes participantilor. :)

Mirela said...

waw...si ce concurs...foarte tare

oliviu craznic said...

Multumesc tuturor celor interesati de carte, celor care au cumparat-o sau care au recomandat-o, si bineinteles Monei si Cristinei pt tot.
Succes participantilor.
@Geo: Actiunea romanului se petrece intr-un trecut nedeterminat - unii au plasat-o in 1600, altii in sec. XVIII. Nu voi dezvalui epoca exacta, deoarece prefer ca fiecare cititor sa descopere singur. In roman exista insa indicii, urmareste de exemplu replica Inchizitorului in momentul in care este intrebat daca a mai vazut vreodata "asa ceva" (capitolul Un drum in padure).
Majoritatea personajelor sunt franceze - nu toate. Actiunea se ramifica in Transilvania, Italia etc. pe masura ce eroii incearca disperati sa afle cu ce fel de inamic au de-a face.
Pozitia inalta si respectul de care sunt inconjurati domnisoara de Valois si tatal acesteia, contele de Valois-Lacross, sugereaza ca sunt intr-adevar legati de dinastia de Valois, chiar daca aceasta pierduse tronul la momentul povestirii.
Daca iti place personajul real St Germain, o parte din trasaturile acestuia au stat la baza unui alt personaj din roman, controversatul si detestatul Conrad Lorenz, autorul tratatului Oroarea si o floare.
Mai multe detalii referitoare la surse vei gasi in postfata:)

Geo. said...

Multumesc foarte mult pentru lamuriri , Oliviu! Cu siguranta o sa citesc cartea, iar dupa ce o citesc, o sa revin cu cateva reflectii.
Multumesc din nou! :D

ioana alexandra said...

felicitari fetelor pentru intalnire si concurs !!
ar fi super daca s-ar face ecranizare dupa carte:x
mult succes participantilor!!

oliviu craznic said...

:)
Apropo, Claudiu si Geo, literatura romana fantasy si horror nu e asa saraca cum s-ar putea crede, e doar nemediatizata. Iata spre ex. o lista cu povestiri, nuvele si romane romanesti cu vampiri (pe blogul meu mai puteti gasi si alte liste de genul asta, precum si recenzii si prezentari, in caz ca va intereseaza autorii romani):
- Albastre (COSTI GURGU)
- Bârfe înainte de luptă (LIVIU RADU)
- Cântecul zorilor (ANA-MARIA NEGRILĂ)
- Cerneală şi sânge (ŞTEFANA CZELLER)
- Descendenţi (LIVIU RADU)
- Domnişoara Christina (MIRCEA ELIADE)
- Hotelul sfinţilor (COSTI GURGU)
- Ina Ţepelina (LIVIU RADU)
- Înţelegerea (LIVIU RADU)
- La stânga unde-i inima (LIVIU RADU)
- Legiune (FLORIN PÎTEA)
- Moştenirea (BOGDAN-TUDOR BUCHERU)
- Psihiatru de noapte (LIVIU RADU)
- Răsărit de soare (CĂTĂLINA FOMETICI)
- Sămânţă pripită (COSTI GURGU)
- Seara, la o oră după apusul soarelui (LIVIU RADU)
- Singurătatea beznei (LIVIU RADU)
- Strigoiul (DAN NINOIU)
- …Şi la sfârşit a mai rămas coşmarul (OLIVIU CRÂZNIC)

IRLover said...

Deci acum de Craciun o sa imi cumpar cartea alaturi de celelalte carti de pe lunga mea lista.Este o carte superba,si chiar vroiam sa citesc o carte in genul acesta scrisa de un autor roman:D

andra lavander said...

o carte de care am auzit multe, si chiar mi-ar placea sa o citesc nu numai pentru ca este scrisa de un autor roman ci si ppentru ca mi se pare foarte interesanta. ar trebui sa ne promovam mai mult literatura nationala, mai ales cea fantasy, pentru ca de calsici vorbim destul la scoala

Oanaaa. said...

Si eu abia astept sa o citesc.. :x

Bonnie Ithil said...

O lista impresionanta, chiar m-a facut curioasa si cred ca o sa ma apuc si eu sa citesc din autorii romani ca in ultimul timp i-am dat intr-o parte ...

Nyx said...

Super, n-am citit nimic scris de el, dar cartile lui par bune si cred ca ma voi apuca si de ele.

Geo. said...

Multumim mult , Oliviu ! O sa intreb la biblioteca de ele, data viitoare cand merg! Insa cred ca pe primul plan e ...cosmarul si apoi restul :).

♥MIM said...

Am mai auzit de cateva dintre cartile pe care Oliviu le-a enumerat, dar sincer nu prea am avut curajul sa incerc vreuna dintre ele. Acum, nu stiu ce sa zic, poate ca voi gusta si din literatura romanilor. Adica, de ce nu?

Unknown said...

Eu nu m-am putut abtine sa nu citesc ceva scris de domnul Ovidiu :x asa ca am tras cu ochiul la cele doua povestiri si am ramas impresionata! Ma bucur sa vad ca mai suntem inca un popor care scrie, care nu a uitat cum sa manuiasca condeiul pe o foaie galbena de hartie, chiar daca acum condeiul s-a transformat in taste mici si negre, iar hartia galbena intr-un monitor cu un desktop personalizat si o comanda rapida spre cel mai apropiat document unde poti incepe un nou capitol.

Vreau sa ii multumesc domnului Ovidiu pentru ceea ce face, pentru ca fiecare om merita apreciat si stimat pentru orice efort pe care il depune. Dar mai ales, vreau sa ii ofer o imbratisare, chiar daca numai electronica, pentru ca simt nevoia sa o fac :)

Multumirile sunt ciudate la mine, asa ca va rog nu va speriati :))

Mona pe mina m-a convins inca de cand a pus pe blog recenzia cu ceva timp in urma ca aceasta carte este un "must-have-it" book si mi-am trecut-o si eu pe lista mea interminabila de carti pe care le-as citi. Acum, tin sa mentionez ca aceasta carte a urcat cateva locuri bune spre cele din finale [locurile unu, doi si trei :)]

OK, iara m-am lungit cu vorba si nu e bine :">

Pe scurt: multumim. Detaliat: reluzati cititrea :))

Imbratisari,
Theo~

oliviu craznic said...

Din nou, multumiri tuturor:)
Theo, te imbratisez si eu:), si sa lasam deoparte "domnule" si "domnisoara", ca ne complicam prea mult:)
Cat despre lista, depinde desigur de gusturile fiecaruia - de ex, Stefana Czeller si Ana Maria Negrila sunt mai romantice si vor placea mai mult fanilor Twilight sau Anne Rice, pe cand Liviu Radu, de ex, scrie povestiri fantastice/horror cu final neastepatat gen Twilight Zone sau Povestiri din cripta, ori Tales From The Darkside. Costi Gurgu e mai spre fantasy/dark fantasy etc.

Mirela said...

:O sincer si eu credeam ca literatura romana fantasi si sf e cam saraca .....mai bine zis...eu una nu am citit nici o carte scrisa de autori romani....rusine sa imi fie.....Oliviu...multumesc mult pentru titluri....o sa ma interesez de acestea....abia astept sa citesc niste literatura fantasy scrisa de autori romani

monika.love96 said...

"...si la sfarsit a mai ramas cosmarul" este o carte foarte frumoasa.Pe mine una m-a atras,mai ales de cand am citit recenzia Monei de pe blog.De Craciun o sa ii pun si eu pe parintii mei sa mi-o cumpere.

Apropo fetelor pentru concurs pe mine nu ma lasa sa pun link-ul de pe facebook deci il las aici: https://www.facebook.com/#!/profile.php?id=100000577295462

Andreea said...

Wow.Ce mai lista.Multumim domnule Oliviu

oliviu craznic said...

Multumesc Monika pt incredere:)
Cu placere, Andreea, si mai bine fara "domnule":)

Handmade by Wicca said...

Imi pare tare rau ca nu am descopertit blogul vostru mai devreme pentru ca mi-ar fi placut sa particip si eu la acest concurs..

Si soarele e o stea

Bloguri, Bloggeri si Cititori