Wednesday, November 16, 2011

Review - Caderea de Liz Braswell


Căderea

Hmmm... ce să vă spun eu despre ea...
OK, să începem aşa:

1)      Mi-a plăcut foarte mult Prologul  - cu un aşa început, cartea promite multe. Prologul concentrează toată tensiunea cărţii.
2)      Am sesizat că e modern / comercial (sau e chiar retro dar eu, având în vedere vechimea insuficientă în domeniu, abia am stabilit fără dubiu) să se scrie serii... nu mai este de ajuns un volum, două. Problema este că nu mulţi scriitori sunt în stare sau pot scrie la comandă (normal, nu?) şi astfel povestea este împărţită în x bucăţi, iar volumul 1 are toate şansele să devină doar un soi de introducere... Căderea se încadrează în această categorie.
3)      Având în minte ceea ce am zis la punctul 2, totuşi mi-a plăcut:
-          Ideea cu felinele (deşi până acum nu avem niciun indiciu clar de unde, cum cine, când etc),
-          Intriga, deşi folosită anterior de alţii, precum şi începutul ales permit încă obţinerea unei poveşti bune,
-          Poziţia lui Chloe – ea a devenit periculoasă pentru unii (familie, prieteni, iubiţi) şi alţii au devenit periculoşi pentru ea şi trebuie să se adapteze,
-          Că Relaţiile Chloe – Amy/Paul, Chloe – Alek, Chloe – Brian se încadrează în ceea ce îmi aduc aminte că pot fi la vârsta respectivă, sunt relaţii şi reacţii realiste, posibile.
4)      Ce nu mi-a plăcut... au fost mai multe şi toate acestea sunt legate de punctul 2. Oricum, cred că ar fi fost utile nişte informaţii sau indicii mai consistente cu privire la originea lui Chloe şi a lui Alek (da, nu lipseşte personajul hot), a „moştenirii” ei speciale şi a motivelor Ordinului a Zecea Lamă.

Acum o săptămână am efectuat un test (la şcoală) în care una dintre întrebări era: „Cartea pe care o citiţi vă plictiseşte. Ce faceți?”, iar raspunsurile posibile:
a)      O termin, parcurgând-o în diagonală
b)      Citesc ultimele două capitole, în general finalul, pentru a o înțelege
c)      Renunț, nu am timp de pierdut.
Eu am ales răspunsul (a). Gândindu-mă acum la Căderea pot spune liniştită că nu am citit-o în diagonală şi per a contrario, dacă ar fi să aplicăm oarecum forţat unul dintre argumentele logicii, e clar că nu m-a plictisit.

Concluzia: deşi mă aşteptam la mai mult, Căderea este o carte plăcută, uşor de citit acum într-o după-amiază întunecată de toamnă.

16 comments:

Bonnie Ithil said...

Hmmmm, sper sa ajung sa o citesc si eu :D

Andreea said...

Foarte frumoasa recenzia.Felicitari:*Sper sa o pot citi si eu cat mai curand,caci chiar ma atrage.

KittygoesFoxy said...

Desi parerile tale m-au facut sa-mi pun intrebari, voi incerca sa nu ma las influentata si sa-mi astept cuminte cartea (care tre' sa ajunga-mamaaa a venit posta?).

giddusadik said...

Ok,m-ai convins! Deci cartea e OK, poate mi-o iau si eu.

giddusadik said...

Mona, da tu la ce scoala esti si ce test v-au dat? As vrea si eu ceva de genul asta!

ioana alexandra said...

singurul lucru care m-a atras la carte este ideea cu felinele. mi se pare o idee interesanta si desi inca n-am citit cartea, din cele auzite cred ca ar fi putut fi mai bine realizata. repet, n-am citit-o, e doar o parere

CCAM said...

@ toate - e foarte bine ca vreti sa va formati propria parere si nu am zis ca nu merita citita!!! Dimpotriva, am spus ca nu m-a plictisit ceea ce pentru mine e ceva :)), totusi pct 2 isi spune cuvantul. Pentru parerea finala astept vol 2.

@giddusadik - master

Alexandra said...

Recenzia a fost foarte buna. Am citit cartea si pot sa spun ca cele mai interesante parti au fost prologul si sfaristul. Totusi, mi-a placut cartea <3

Unknown said...

Eu nu am citit cartea, am vazut serialul - pe care l-au si anulat intr-un final.. [dupa al saptelea sau al optulea episod] si pot sa spun ca inceputul mi-a placut, dar apoi devenea lalaita treaba..

O sa citesc si eu cartea, in curand - sper - si o sa vad daca imi place sau nu..

Cred ca o sa fiu de acord cu mona, in ceea ce priveste faptul ca tot mai multi scriitori incearca sa scrie mii de carti pe aceeasi tema. Eu zic ca 4 - 5 sunt suficiente.. 10 - 11, poate chiar 13, deja devine iritabil.. dar eu stiu.. sa vedem ce ne rezerva Chloe ;))

caval marina said...

A citit-o o colega de clasa si mi-a recomandat-o e super cartea:d

Mirela said...

sincera sa fiu ai dreptate mona ia lipsit cartii acel ceva care te face sa citesti cartea cu sufletul la gura pana la ultima pagina...a fost buna cartea, dar nu a fost ce ma asteptam

♥MIM said...

Foarte frumoasa recenzia, diferit de ceea ce am vazut pana acum!:) Si eu am citit cartea, insa am avut o parere foarte buna despre ea si astept cu nerabdare volumul 2!

Larisa said...

Felicitari pentru recenzie, imi place mult cum ai organizat-o si faptul ca ai aratat si punctele slabe. Sunt complet de acord cu faptul ca exista o tendinta pentru serii...de multe ori cititorii pot fi descurajati de numarul prea mare al volumelor.

Palmaciu Elena said...

Marina multumesc, dar asta este doar parerea mea nu este asemanatoare.Mie mi-a placut cartea dar Eve este totusi mai buna parca acuma depinde.........

monika.love96 said...

Abia astept sa vina vanacta sa ma apuc de carte :X

JustLaugh said...

imi place mai mult coperta de la noi..decat din strainatate:)

Si soarele e o stea

Bloguri, Bloggeri si Cititori