Lumea lui Mare Barrow este impartita in doua, dupa culoarea sangelui: cei cu sangele comun, rosu, ii servesc pe cei cu sange argintiu, elita societatii, cei care sunt dotati cu puteri supraumane. Mare face parte din rosii si-si duce traiul de pe o zi pe alta, ca hot intr-un mic sat de la tara, pana cand destinul o aduce in fata regelui, a reginei si a tuturor nobililor, unde ea descopera ca este si rosie, dar si argintie, cu puteri nebanuite.
Ca sa ascunda adevarul, regele o obliga sa minta si sa joace rolul unei doamne dintr-o Inalta Casa pierduta, cu o putere impresionanta, si o promite de mireasa unuia dintre fiii lui, astfel devenind o printesa argintie. Pe masura ce patrunde si mai adanc in lumea argintiilor, Mare risca totul si isi foloseste noua pozitie pentru a-i ajuta pe cei din Garda Stacojie, un grup de rebeli rosii. O miscare gresita ii poate aduce moartea, dar in jocul periculos in care a intrat singura certitudine este tradarea.
„O lume volatila si o eroina fara egal.“ - Booklist
„Un thriller plin de imaginatie, in care iubirea si revolutia se ciocnesc, iar puterea si dreptatea sunt intr-o lupta pe viata si pe moarte. N-o veti putea lasa din mana.“ - USA Today
Parerea mea:
Atunci cand incep o carte noua incerc intotdeauna sa nu ma las influentata de parerile altor cititori. O parcurg cu inima si mintea deschisa, pentru a-mi forma propria parere despre cea ce citesc.
Regina Rosie de Victoria Aveyard este un roman care nici nu m-a dezamagit dar nici nu m-a impresionant atat de tare, incat sa ma faca sa zic "WAU!". Intr-adevar am observat ca are elemente pe care le-am intalnit si in alte romane, dar pe mine nu m-au deranjat deloc, ba chiar m-au facut curioasa, m-au facut sa citesc mai departe tocmai ca sa vad cum a dezvoltat autoarea subiectul respectiv.
Povestea este plina de mister, iubire si tradari, de intrigile politice ale familiei regale, dar cel mai mult este scoasa in evidenta diferenta dintre cele doua rase, cei rosii si cei argintii.
„Aşa cum se obişnuieşte, agenţii sunt argintii, iar argintiii nu au de ce să se teamă de noi, roşiii. Toată lumea ştie asta. Noi nu suntem egalii lor, cu toate că nu ţi-ai da seama dacă ne-ai compara. Singurul lucru care ne deosebeşte, cel puţin la exterior, e că argintiii stau mereu drepţi. Noi suntem aduşi de spate din cauza muncii, a speranţei rămase fără răspuns şi a inevitabilei dezamăgiri în viaţă.”
Mare este o rosie, iar acest lucru ii determina identitatea. Face parte dintr-o familie numeroasa, traieste intr-un oras sarac iar singura indeletnicire a ei este hotia, prin care doreste sa isi ajute familia cat de mult poate, pana la inrolarea ei in armata, la varsta de 18 ani. Toti tinerii rosii fara loc de munca stabil sunt obligati sa se inroleze la aceasta varsta. In urma unor evenimente neasteptate si nefericite, Mare este chemata sa lucreze ca servitoare pentru familia regala si, de parca lucrul acesta nu era indeajuns de rau, in prima ei zi la palat descopera ca are puteri neobisnuite, puteri pe care doar un argintiu ar trebui sa le posede, si toata descoperirea asta are loc in fata intregii curti regale.
In acest punct al cartii deja ma intrebam cate intorsaturi spre rau ar mai putea sa ia viata lui Mare. Dar... surprinzator, totul pare sa mearga spre bine. Este luata sub tutela familiei regale, instruita sa se casatoreasca cu fiul cel mic al regelui si sa se prefaca a fi argintie in fata tuturor. Cam de aici am inceput sa o admir ca personaj. Mare este puternica, este adevarata eroina a acestui roman si, in ciuda temerilor care mie mi s-au parut normale, ea risca aprope tot pentru cei dragi, ba chiar comploteaza cu rebelii impotriva coroanei, ceea ce era de asteptat, doar este o rosie pana in maduva oaselor, chiar daca la exterior este aranjata sa para argintie.
Mi-au placut foarte mult si cei doi printi, Maven si Cal. Au caractere total diverite si nu ai cum sa nu ii indragesti, dar trebuie sa recunosc ca i-am acordat mai multa atentie lui Cal, la fel si Mare, desi ea nu lasa sa se vada acest lucru. Da, da, avem un triunghi amoros, dar ce este o carte fantastica pentru adolescenti fara acest element? Nimic, se pare. *glumesc*. In mare mi-au placut toate personajele, chiar si cele negative sunt bine dezvoltate si nu ai cum sa nu le indragesti. Manipularile si tradarile apar de unde te astepti mai putin, iar cand crezi ca ai inteles totul si esti in stare sa prevezi actiunile unui personaj, ramai surprins de deciziile pe care le ia.
„Multe lucruri au dus la această zi. Un fiu uitat, o mamă răzbunătoare, un frate cu o umbră mare, o mutație stranie. Împreună, s-a scris o tragedie.”
Lumea creeata de Victoria Aveyard este una dura si plina de cruzime, dar in acelasi timp si frumoasa. Recomand din toata inima Regina rosie tuturor iubitorilor de fantastic/distopie si sunt sigura ca si voi, ca si mine, veti astepta cu nerabdare traducerea volumului doi, care cred ca va fi mult mai captivant.
Lectura placuta!
Mulțumesc Editurii Nemira pentru acest roman!
4 comments:
o carte care nu ma atrage foarte mult, dar totusi sunt putin curioasa in privinta ei :))) foarte multi au laudat-o, dar sunt si altii carora nu le-a fost tocmai pe plac. bieninteles, gusturile nu se discuta :)
Eu nu am citit nimic de genul acesta. Sincer insa cartea aceasta ma atrage :)
Haha....nici eu nu stiu de ce :)
Cartea am primit o in dar acum ceva timp insa inca nu mi-am facut timp pentru ea. Desi a devenit foarte populara, nu pot spune ca ma atrage asa de mult.
Avand in vedere parerile pe care le-am citit, e genul de carte pe care ori o iubesti ori nu. Multa lume e incantata de ea, dar am vazut si multe opinii contra, deci presupun ca va trebui sa incerc sa-mi formez singura o parere.
Post a Comment