Wednesday, June 8, 2016

Recenzie! Intimidare de Penelope Douglas


Colecția EpicLove - ficțiune pentru tineri
Traducere:Adina Pintea 
Format:13,7 x 20,3 cm 
Tip:broșată


Numele meu este Tate. Totuși, el nu îmi spune așa. Nici măcar nu i-ar trece prin cap să mi se adreseze atât de familiar, asta în cazul în care mi s-ar adresa cât de cât. Nu, abia dacă îmi vorbește.

Dar nici nu mă lasă în pace.

Cândva, am fost cei mai buni prieteni, după care a început să se lege de mine și a decis că scopul lui este să îmi ruineze viața. Am fost umilită, exclusă și bârfită în toți anii de liceu. Cu cât trecea timpul, cu atât mai chinuitoare deveneau farsele și zvonurile puse la cale de el, și deja mi se făcuse lehamite să mă tot feresc din calea lui. Am plecat chiar în Franța pentru un an de zile, ca să îl evit.

Doar că, acum, m-am săturat să mă mai ascund și nici de-a naibii nu îl voi lăsa să-mi distrugă ultimul an de liceu. Poate că el nu s-a schimbat, dar eu am făcut-o. Este timpul să ripostez.

Nu mai am de gând să-l las să-și bată joc de mine.

Parerea mea:

Ieri, o vesnicie
Maine, zadarnicie,
Pana sa apari tu

Am ocazia sa vorbesc despre una din cartile mele preferate si despre o autoare pe care o ador. De ce este diferita Intimidare fata de toate celelalte carti despre iubiri adolescentine si prieteni care ajung sa se iubeasca? Ceea ce am descoperit eu in Intimidare este o noua perspectiva asupra unui subiect actual, mai ales in randul elevilor: hartuirea. Penelope Douglas spune povestea unui hartuitor si a tintei lui preferate si nu credeam vreodata ca voi ajunge sa-l plac pe cel care distruge vieti. Dar este imposibil sa nu-l placi pe Jared, dupa un timp. Hartuierea elevilor mai slabi este o problema intalnita peste tot, mai ales in clasele mai mici si in liceu. Personal nu am fost pusa nici in postura hartuitorului, dar nici in cea a hartuitului, am asistat insa la cateva asfel de scene. Privita de unii ca o simpla joaca intre copii, acesta poate distruge increderea in propria persoana si te poate izola din punct de vedere social. La o varsta critica efectele pot fi devastatoare petru viitorul unei persoane.

Nu ma putea rani nimeni daca ii raneam eu mai intai, nu-i asa?

Pentru Tate a fi tinta preferata a unui hartuitor este cu atat mai greu cu cat ani intregi Jared a fost cel mai bun prieten al ei si prima iubire. Dupa ce isi pierde mama, Tate, il intalneste pe Jared. Legatura dintre ei este puternica si impreuna reusesc sa depaseasca pierderea suferita de Tate si problemele lui Jared. Totul pana in vara cand Jared pleaca la tatal lui si se intoarce complet schimbat. Din acel moment, cea mai buna prietena devine cel mai mare dusman, fara nicio explicatie. Abia trei ani mai tarziu Tate il infrunta pentru prima oara si are curajul sa se opuna umilentelor lui si ale lui Madoc, cel mai bun prieten a lui Jared.

Stii ce e asta? Sunt eu, stergand ultima lacrima pe care o s-o vars din cauza ta.

Un an la studii in Franta este tot ce ii trebuie lui Tate pentru a-l uita pe Jared, iar cand se intoarce nu se mai lasa calcata in picioare de glumele proaste ale fostului ei cel mai bun prieten. Scanteile intre Jared si Tate sunt mai puternice ca niciodata, dar poate ca nu riposta este cea mai buna solutie pentru a ingropa un conflict bun, poate ca e mai bine sa iti permiti sa devii vulnerabil.

Este usor sa spui ca nu poti ajuta pe cineva cu forta si apoi sa te tii departe. Crezi ca dai dovada de noblete si de putere daca intorci si celalalt obraz…..cateodata, cel mai bun medicament este sa fii vulnerabila, sa dai frau liber tuturor emotiilor si sa ii arati cat te-a ranit. Dupa aceea poti sa spui ca ai incercat.

Intre dragoste si ura este o linie subtire, dar pentru a da o sansa sentimentelor este nevoie de incredere, iar Tate trebuie sa gaseasca puterea de a avea din nou incredere in persoana care i-a facut atat de mult rau.

Atunci cand Jared este langa mine fiecare nerv din corpul meu se aprindea si pulsa, pe cand Ben ma facea sa simt ca vreau sa ma ghemuiesc pe canapea si sa ma uit la American Idol.

Intimidare este o lectura potrivita pentru vara, care te va duce de cealalta parte a baricadei si te va invata ca a iubi este mult mai usor decat a incerca sa urasti.

Pai, eu eram oarecum ingrijorat de accesele mele de furie, acum insa ma ingrijoreaza ale tale. Iti cam place sa lovesti oamenii.

Lectura placuta!



Follow on Bloglovin

4 comments:

alexa ioana said...

hartuirea este o problema din ce in ca mai pregnanta in randul tinerilor si ar trebui sa se poata lua niste masuri...

pe de alta parte, povestea mi se pare putin ciudata, dat fiind faptul ca cei doi erau inainte prieteni buni, iar acum baiatul isi hartuieste fosta amica..in realitate nu cred sa existe asa ceva, sau poate nu am auzit eu..??

Unknown said...

Este o poveste complicata dar foarte frumoasa. Trebuie sa o citești pentru a o putea înțelege

Unknown said...

Una din cartile mele preferate. Trebuie sa marturisesc ca aceasta poveste m-a macinat, consumat, intristat si bucurat deopotriva.
Tate mi s-a parut un personaj slab, fara personalitate in fata lui Jared. Jared mi s-a parut un nesimtit fara scrupule iar motivul pentru care s-a comportat in ultimul hal cu Tate, si pe care nu-l aflam decat spre sfarsitul cartii, nu mi s-a parut deloc justificat. Ma bucur ca la sfarsit lucrurile se rezolva intre ei doi.
Ps: am citit de vreo 3 ori cartea.:))

Anonymous said...

Tate practica un sport. Mi-ar putea spune cineva ce fel de sport?

Si soarele e o stea

Bloguri, Bloggeri si Cititori