Friday, May 6, 2016

Recenzie! Magicienii (#1 Magicienii) de LEV GROSSMAN


Quentin Coldwater nu seamana cu niciunul dintre colegii lui de liceu. In timpul liber reciteste cartile fantasy preferate din copilarie si In vis Ii Insoteste pe protagonistii lor In lumea magica numita Fillory.

In comparatie cu aventurile din carti, viata Ii pare anosta si lipsita de culoare. Totul se schimba insa atunci cand este admis intr-un colegiu secret si exclusiv de magie in afara New York-ului. Acolo incep peripetiile lui si o initiere riguroasa in magia moderna.

Dar, in cele din urma, dupa un timp nici magia nu ii mai aduce fericirea si ineditul pe care Quetin le astepta de la viata – asta pana cand el si prietenii sai fac o descoperire uimitoare: Fillory exista cu adevarat.

„Daca va place Harry Potter, ar trebui sa cititi si Magicienii lui Lev Grossman, o concretizare minunata a povestilor cu scoli de vrajitori. “ - John Green

„Sa compari Magicienii cu seria Harry Potter e ca si cum ai compara un whisky irlandez cu un ceai usor. Grossman propune o sensibilitate cu adevarat matura, o poveste Intunecata, periculoasa, plina de Intorsaturi. Cu Hogwarts n-a fost nicioadata asa. “ - George R. R. Martin

„Un roman palpitant, care transforma conventiile din fantasy-ul clasic si contemporan ca sa spuna o poveste teribil de Inselatoare despre forta imaginatiei Insesi... O poveste neasteptat de emotionanta despre trecerea spre maturitate. “ - The New Yorker

În primul rând, mulțumesc librăriei online Libris pentru această carte. Pe site-ul lor puteți găsi atât cărți în română, cât și cărți în engleză.

Parerea mea:

Mi-am recomandat singura cartea aceasta, daca pot spune asa, dupa ce am vazut cateva episoade din serialul bazat pe acest roman, si trebuie sa va spun ca nu am fost deloc dezamagita de ea, a fost exact genul de roman la care ma asteptam.

In "Magicienii" lui Lev Grossman nu avem parte de baghete magice, in ciuda faptul ca toata lumea compara aceasta carte cu seria "Harry Potter" sau chiar cu "Cronicile din Narnia". Intr-adevar este vorba despre o scoala de magie, la care personajul nostru principal este invitat sa invete, dar cam aici se opresc asemanarile, cel putin pentru mine.

Quentin Coldwater, un adolescent trist si plictisit de propriul sau trai, se pregateste pentru admiterea la un colegiu de prestigiu, dar si-ar dori ca in viata lui sa existe un strop de culoare, un pic de mister si de supranatural, asa cum se intampla cu personajele lui preferate din seria de carti Fillory.

Acum inchipuiti-va ca voi, ca fani Harry Potter, in loc sa fiti acceptati la un colegiu de prestigiu primiti o invitatie via bufnita pentru Hogwards. Cam asta se intampla cu Quentin. Imaginati-va cum s-a simtit adolescentul cand un simplu interviu pentru un simplu colegiu se transforma intr-un examen de admitere la Brakebills, un colegiu al vrajitorilor.

In momentul admiterii, Quentin isi descopera abilitatea de care nu este in totalitate surprins, pentru ca, in adancul sufletului sau, mereu a simtit ca in el exista ceva deosebit. Insa toata magia pe care el si restul colegilor sai o invata aici pare sa aiba numai scopul de a le usura traiul in umbra oamenilor fara abilitati. Acest lucru il nemultumeste pe Quentin, care, ca intotdeauna, asteapta ceva mai mult de la aceasta descoperire, poate chiar existenta taramului Fillory, pe care il viseaza inca din copilarie.

Dar, vorba aceea: "Ai grija ce iti doresti, ca s-ar putea sa ti se intample." Dar oare este Fillory un taram nevinovat, asa cum era descris in romanele copilariei lui Q? Asta ramane sa aflati singuri.

Recomand Magicienii tuturor iubitorilor de povesti fantastice care isi doresc ceva "diferit" dar mai ales celor peste 16 poate chiar 18 ani, pentru ca Brakebills, pana la urma, este tot un colegiu plin de adolescenti care fac greseli tipice varstei lor, in ciuda puterilor dobandite, si care isi doresc ceea ce isi doreste orice adolescent proaspat admisi la facultate: petreceri, alcool si droguri.

Acum ma duc sa imi comand volumul al doilea si va doresc, atat voua cat si mie:
Lectura placuta!



Follow on Bloglovin


4 comments:

alexa ioana said...

nu i-am dat mare atentie acestei carti pana de curand. acum am citit si aceasta recenzie si parca sunt tot mai interesata de carte.

Lectura placuta si astept cu nerabdare recenzia la urmatorul volum :D

Unknown said...

De ceva vreme imi doresc sa citesc aceasta serie iar acum ca sunt toate trei volumele publicate pare o idee foarte buna de a ma apuca de citit.

Unknown said...

Imi place Harry Potter, asa ca ar trebui ca si aceasta carte sa fie pe gustul meu. Din pacate, va mai dura ceva pana voi ajunge la ea, momentan am alte prioritati in materie de lectura.

alexa ioana said...

si mie imi place Harry Potter, dar nu stiu din ce cauza nici pana in ziua de azi nu am apucat sa termin de citit toata seria :))) mai am doua volume. totusi, nu cred ca Magicienii ajunge la inaltimea seriei scrise de Rowling

Si soarele e o stea

Bloguri, Bloggeri si Cititori