Monday, April 11, 2016

Recenzie! Regina zapezilor de JOAN D. VINGE


Premiul Hugo ’81, o minunata reinterpretare a basmului lui Hans Christian Andersen, Craiasa Zapezii.

„Daca va plac romanele space opera, pline de mistere vechi de milenii, tehnologii fantastice si ticalosi irecuperabili, atunci, sigur va veti indragosti de Regina Zapezilor de Joan D. Vinge.“
io9.com

Dupa 150 de ani de domnie, timpul Reginei Zapezilor se apropie de sfarsit. In curand, poarta galactica ce leaga planeta Tiamat de alte lumi se va inchide si vremea Iernii se va termina odata cu venirea la putere a Verii. Dar nu este totul pierdut daca planul lui Arianrhod, Regina Iernii cea corupta si vesnic tanara, se va implini. De cealalta parte a lumii, Moon, unul dintre oamenii Verii, este prinsa in mrejele urzelilor Reginei si va trebui sa lupte cu toate forţele pentru a impiedica un viitor sumbru.




Parerea mea:

Nu stiu daca pana acum am avut ocazia sa va spun ca ador repovestirile moderne ale basmelor clasice. De exemplu seria The Lunar Chronicles, care urmeaza sa fie publicata si la noi, este o repovestire a mai multor basme cunoscute de noi toti, inca din copilarie: Cenusareasa, Scufita Rosie, Rapunzel si Alba ca Zapada.

Romanul despre care am sa va vorbesc astazi este o repovestire cu elemente SF a minunatului basm Craiasa Zapezii de Hans Christian Andersen.

Regina Zapeziilor este un SF extraordinar si, chiar daca nu sunteti fani ai repovestirilor si cei dintre voi care sunt familiarizati cu operele lui Andersen vor observa imediat asemanarile, intreaga lume creata de Joan este plina de elemente noi, care va vor tine cu sufletul la gura si va vor indeparta orice urma de reticenta.

Pe planeta Tiamat, care orbiteaza in jurul a doua stele si a unei porti negre, care face legatura cu consortiul numit Hegemonia, locuiesc doua popoare, iernaticii si varaticii. Vremea se schimba radical o data la 150 de ani. In perioada rece puterea ii revine Reginei Iernii, iar in perioada calda celei din taramul Verii.

Cele doua curti sunt diferite din foarte multe puncte de vedere: in vreme ce curtea de iarna este foarte bine dezvoltata din punct de vedere tehnologic si fac tot posibilul pentru a se mentine la putere cat mai mult timp, cea de vara se apropie foarte mult de natura, traind din agricultura si pescuit si incercand sa protejeze mediul inconjurator. In timpul domniei Verii, legatura planetei Tiamat cu Hegemonia este imposibila.

Actuala Regina a Iernii, Arianrhod, este un personaj crud si ambitios, iar atunci cand realizeaza ca anii ei la conducere sunt aproape de final concepe un plan, prin care incearca sa isi mentina puterea si dupa trecerea celor 150 de ani. Acest plan o include pe Moon, care face parte din oamenii verii, si pe varul ei, Sparks.

Joan D. Vinge a creat un roman complex si foarte bine conturat plin de politica si intrigi, o adevarata lupta intre Iarna si Vara. Mi-au placut toate personajele intalnite, care sunt puternice si foarte bine conturate, in special cele feminine. Este genul acela de carte in care reusesti sa te atasezi de ele ca si cum ar exista in realitate, lucru pe care nu l-am mai intalnit de mult timp in cartile citite.

Lectura placuta!


Mulțumesc Editurii Nemira pentru această carte.

Follow on Bloglovin

4 comments:

Adina said...

Inca o carte de adaugat pe lista. Frumoasa recenzia!

Unknown said...

Multumim ca ne ai ispitit cu aceasta carte. O aveam pe lista si acum ca am citit impresiile tale, sigur o voi achizitiona cat mai repede. Plus ca imi place la nebunie coperta.

Georgiana said...

Wow! Chiar nu am mai citit pana acum o carte care sa aibă la baza un basm sau ceva de genul asa cum spuneai tu ca iti place sa citesti!
Oricum,cartea asta pare foarte drăguță si coperta mi se pare genială!

alexa ioana said...

cand eram mica adoram basmele si tin minte si acum cartile cu povestiri ale lui Hans Christian Andersen. citind recenzia ta, am devenit putin nostalgica si dornica sa recitesc basmele din copilarie, dar si sa citesc aceasta carte, care mi-a atras atentia intr-un mod placut

Si soarele e o stea

Bloguri, Bloggeri si Cititori