Friday, March 25, 2016

CINECRONICA! Batman vs Superman: Zorii dreptatii


Deși suntem abia la sfârșitul lunii martie, pot să spun că vizionarea filmului Batman vs Superman: Zorii dreptății a fost, pentru mine, una dintre cele mai așteptate din acest an.

Mi-a plăcut foarte mult Man of Steel, care este unul dintre cele mai uzate blu-ray-uri din colecția mea, pentru că, după ce l-am cumpărat, părinții și toți prietenii au venit, pe rând, să-l vadă. Și, bineînțeles, l-am urmărit și eu, din nou, cu fiecare dintre ei.

După ce am trecut peste șocul veștii că Batman va fi interpretat de Ben Affleck și nu de Christian Bale, care m-a impresionat în trilogia lui Christopher Nolan și pe care, ca mai toți cinefilii, l-aș fi văzut reluându-și rolul și în această nouă franciză din universul DC (veste cu atât mai dezamăgitoare cu cât, mai târziu, am aflat că Bale nici măcar nu a fost întrebat dacă vrea să-l rejoace pe Batman), așteptările mi-au crescut și din fericire, filmul s-a ridicat la nivelul lor.
N-am sa insist asupra poveștii, pentru că o consider arhicunoscută. Trailerul a fost difuzat în stațiile de metrou, până și la TV, am văzut sute de afișe în trenuri etc. De asemenea, nu vreau să comentez nici clișeele, care apar, desigur, dar, cum am mai spus și cu alte ocazii, toate aceste personaje și idei au fost arhiexploatate de-a lungul a zeci de ani și mi se pare un pic răutăcios să critici un regizor pentru că le folosește. Modul în care le adaptează pentru marele ecran este cel care contează, iar în Batman vs Superman, din punctul meu de vedere, sunt aduse la viață într-un mod mai mult decât satisfăcător.

Coloana sonoră poartă amprenta lui Hans Zimmer, pe care îl ador, și conține mare parte din tema Man of Steel, plus parcă un strop din cea a trilogiei Batman. Oricum, experiența lui Zimmer cu ambele personaje se simte din plin. Cumulată cu efectele speciale de excepție și cu experiența IMAX 3D, l-aș revedea chiar și numai pentru asta.
Până la urmă, cu toată reticența mea de la început, nu pot să neg talentul actoricesc al lui Affleck și declar că a fost un Batman bun. Sper să își păstreze rolul cel puțin în următoarele două filme Justice League, pentru că îmi place continuitatea. Nu prea mi-a plăcut costumul și nu i-a plăcut nici lui V, care e mare fan al jocurilor (deși a zis că în ceea ce privește filmul e TeamSuperman) și i s-a părut că, poate pentru că e prima lui apariție, are un costum mai prost, cu urechile mai scurte, care urmează să „evolueze”. Se pare că performanțele costumului lui Batman se măsoară în lungimea urechilor. Cine-ar fi crezut?

Și acum să vă spun ce mi-a plăcut mie cel mai mult, pentru că, doar na, sunt fată: partea romantică,
desigur. Indiferent cate argumente contra ar putea să-mi aducă cineva, sunt TeamSuperman all the way! Deși încă îmi pare rău că nu i-au ales o Lois Lane un pic mai tânără, ca și la Man of Steel, și aici am suspinat visătoare ori de câte ori aceasta l-a atins pe Clark. Chimia dintre cei doi mi se pare potrivită, ba chiar excepțională, și înțeleg de ce a pus mâna pe rol, deși actrița nu excelează în celelalte scene. Înclin să cred ca măcar o parte din vină o poartă scenariul.

Tot pe scenariu dau vina și pentru absența acelui ceva care ar fi putut să facă din Lex Luthor antagonistul terifiant pe care îl știam. Deși interpretarea lui Jesse Eisenberg a fost remarcabilă și a reușit să întruchipeze psihopatul perfect, totuși, parcă mi-ar fi plăcut să văd altceva. Sau ceva mai mult.

Batman vs Superman ne face cunoștință cu Wonder Woman, care chiar ajunge să îi eclipseze pe cei doi, pe la sfârșitul filmului, lucru care m-a amuzat teribil. Îmi place actrița, îmi place și abordarea, așa că nu pot decât să aștept cu nerăbdare Justice League #1. În afară de ea, ne mai sunt prezentați, fugitiv, în câte o scenă teaser The Flash, Aquaman și Cyborg.

Batman vs Superman: Zorii dreptății este un film care merită văzut la cinema de către fani și nu numai, neapărat după ce ați vizionat Man of Steel. Dacă aveți posibilitatea să vă cumpărați bilete la IMAX 3D, recomand cu căldură! Mi-e tare milă de voi, așa că vă dau și un mic, dar important spoiler: Nu are nicio scenă după genericul de final, așa că nu pierdeți, ca noi :))), încă un sfert de oră în sală!
Superman: Next time they shine your light in the sky, don't go to it. The Bat is dead. Bury it. Consider this mercy. [Superman begins to walk away] 
Batman: Tell me. Do you bleed?[Superman flies away as Batman watches on]  
Batman: You will.
Batman vs Superman: Zorii dreptății este, de azi, în toate cinematografele din țară!


Mulțumim pentru vizionare,

2 comments:

Unknown said...

N-am vazut inca filmul. Duminica merg la cinema sa vizionez Allegiant, iar weekendul viitor sper sa ajung si la Batman.

alexa ioana said...

poate am sa merg si eu sa il vizionez, vad ca toata lumea a fost deja la premiera :))) cred ca o sa imi placa, chiar daca nu sunt mare fana Superman ori Batman

Si soarele e o stea

Bloguri, Bloggeri si Cititori