Monday, September 21, 2015

The Martian In curand in cinematografe!


În timpul unei misiuni cu echipaj uman pe Marte, astronautul Mark Watney (Matt Damon) este presupus mort după o furtună puternică şi lăsat în urmă de echipajul său. Dar Watney a supravieţuit şi se trezeşte singur pe planeta ostilă, fără posibilitate de scăpare. Având la îndemână doar nişte provizii sărăcăcioase, el trebuie să-şi folosească ingeniozitatea, umorul şi tăria de caracter pentru a supravieţui şi a găsi o cale de a le semnaliza celor de pe Pământ că este în viaţă. La milioane de kilometri distanţă, NASA şi o echipă internaţională de oameni de ştiinţă lucrează neobosit pentru a-l aduce acasă pe "Marţian", în vreme ce colegii lui de echipaj pregătesc în paralel o misiune de salvare îndrăzneaţă, dacă nu chiar imposibilă. Pe parcursul desfăşurării acestor poveşti de curaj incredibil, întreaga lume este unită în speranţa că Watney se va întoarce teafăr. Sub bagheta maestrului Ridley Scott, MARŢIANUL, ecranizarea unui bestseller, reuneşte o distribuţie cu numeroase vedete, printre care se numără Jessica Chastain, Kristen Wiig, Jeff Daniels, Michael Peña, Kate Mara, Sean Bean, Sebastian Stan, Aksel Hennie, Donald Glover, Mackenzie Davis şi Chiwetel Ejiofor.

"E povestea de supravieţuire supremă", afirmă regizorul Ridley Scott. "Mark Watney se confruntă cu dificultăţi şi cu izolare inimaginabilă, iar filmul urmăreşte modul în care reacţionează. Soarta lui Mark va fi hotărâtă de calea pe care o alege - aceea de a se lăsa învins de panică şi disperare şi de a accepta moartea ca pe ceva inevitabil sau aceea de a-şi folosi pregătirea, ingeniozitatea şi simțul umorului pentru a-şi păstra calmul şi a-şi rezolva problemele." 

Umorul lui Watney devine un mecanism de adaptare, permiţându-i să ţină la respect deznădejdea şi să nu se concentreze obsesiv asupra posibilelor consecinţe negative. Capacitatea lui de a rămâne vesel şi optimist joacă un rol vital în această poveste şi este una dintre trăsăturile care l-au atras pe Matt Damon către acest rol.

"Mi-a plăcut umorul, nu doar al lui Watney, ci şi al celorlalte personaje", spune Damon. "Umorul nu este niciodată artificial, ci completează dramatismul profund al situaţiei, lucru rar întâlnit în genul SF."

Scenariul este ecranizarea unui roman al programatorului devenit scriitor Andy Weir. Aditya Sood a fost primul producător care a citit romanul lui Weir în format ebook, înainte de publicarea primului tiraj al acestuia de către Random House, când cartea exista doar sub forma unui foileton online şi apoi a unui ebook disponibil pe Amazon. 

Sood afirmă: "Mi s-a părut una dintre cele mai bune poveşti SF pe care le-am citit vreodată. Watney are parte de toate necazurile posibile, dar cu toate acestea merge mai departe. Are un mesaj de speranţă care face din MARŢIANUL mai mult decât un palpitant film de aventuri."

"Trebuia să găsesc un pretext ca astronauţii să fie siliţi să părăsească planeta, aşa că mi-am permis o mică abatere", mărturiseşte Weir. "În plus, mi s-a părut foarte tare ideea furtunii."

În timpul furtunii, care se petrece în al 18-lea sol dintr-o misiune cu durata planificată de 31 de soli, un fragment dintr-o antenă este proiectat prin costumul spaţial al lui Watney, făcându-l pe acesta să-şi piardă cunoştinţa şi dezactivându-i senzorii. (Un sol este durata unei zile marţiene, adică în jur de 24 de ore şi 40 de minute). Din momentul acestui accident neobişnuit, ingeniozitatea, hotărârea şi curajul astronautului vor fi supuse probei supreme.

După cum spune Damon, "Watney, botanist şi inginer mecanic, este trimis în misiunea pe Marte pentru a studia solul şi a preleva probe, în speranţa că astfel se vor afla mai multe despre compoziţia solului marţian şi despre posibilitatea de a cultiva plante. El are cunoştinţele şi pregătirea necesare pentru a găsi căi de supravieţuire, dar timpul se scurge în defavoarea lui. Watney se aşteaptă să dureze trei-patru ani până când se va ivi posibilitatea de a fi salvat. De obicei, în scenarii de tipul om vs. natură e mai înţelept să pariezi pe natură."

Andy Weir adaugă: "L-am creat pe Mark pornind de la personalitatea mea, dar el este mai deştept şi mai curajos decât mine şi nu are defectele mele. Cred că e aşa cum mi-aş fi dorit eu să fiu. E exact ca Matt Damon."

Una dintre cele mai plăcute surprize de care a avut parte Weir pe parcursul scrierii romanului a fost că "importanţa personajelor secundare a crescut pe parcursul acţiunii, devenind critică."

În scenariul lui Goddard, astronauţii şi personalul NASA au ponderi egale în echipă. Scott a dezvoltat unele dintre scenele de acţiune şi a imaginat un rol şi mai activ pentru comandantul Melissa Lewis, creând încă unul dintre rolurile feminine memorabile care au marcat multe dintre filmele sale precedente. 

Comandantul Lewis conduce a treia misiune pe Marte, cunoscută drept Ares III, coordonând un echipaj format din şase membri, printre care şi Watney, şi răspunzând de misiunea la suprafaţă şi de Hermes, nava spaţială care i-a adus acolo pe astronauţi. Călătoria de pe orbita terestră până pe Marte a durat nouă luni, astfel că Lewis a avut timp destul să-şi impună autoritatea în faţa echipajului, iar astronauţii au avut destul timp să se ataşeze unii de alţii. 

Jessica Chastain, care joacă rolul lui Lewis, spune: "Este un personaj foarte bine scris, din galeria personajelor feminine remarcabile ale lui Ridley. Lewis a activat în marina militară, iar acum trebuie să conducă o echipă de specialişti foarte inteligenţi, care au sarcini foarte precise. Este prietenoasă şi apropiată de echipajul ei, dar vrea să fie clar în orice moment cine conduce."

Echipajul navei Hermes este întregit de chimistul german Alex Vogel (Aksel Hennie) şi de medicul misiunii, americanul Chris Beck (Sebastian Stan). Hennie, un actor norvegian popular în ţara sa natală pentru filme precum Headhunters şi Pioneer, spune că MARŢIANUL este un film "despre singurătate şi spirit de echipă. Exprimă unele dintre cele mai înalte idealuri ale umanităţii. Este o poveste minunat de optimistă, pe care, la nivel personal, îmi doresc din tot sufletul să o cred."

La NASA, administratorii şi inginerii zguduiţi încă încearcă să înţeleagă că doar cinci dintre cei şase astronauţi pe care i-au trimis pe Marte se vor întoarce. Cele mai strălucite minţi de la NASA şi de la Laboratorul pentru Propulsie cu Reacţie (JPL) al agenţiei, din California, încearcă acum să găsească o cale de a-l aduce acasă pe Watney. Este evenimentul media al secolului. Conducerea, dar şi savanţii de la NASA şi JPL se trezesc în centrul furtunii, cu ochii întregii lumi aţintiţi asupra lor. Vi se pare că meseria dumneavoastră este stresantă? Încercaţi să vă puneţi în locul lui Annie Montrose (Kristen Wiig), directoarea de relaţii media de la NASA. Pe lângă dificultatea de a obţine informaţii relevante de la personalul preocupat al NASA, ea are sarcina de a da piept cu mulţimea de reporteri nestăpâniţi, avizi de orice informaţie pe care s-o poată face publică.

"Annie trebuie gestioneze modul în care mulţi oameni importanţi vor să se raporteze la situaţie şi să decidă exact cât şi cum să spună publicului", afirmă Wiig. "Trebuie să asigure un echilibru fragil între informarea întregii lumi şi apărarea reputaţiei NASA." 


VIAŢA PE MARTE

Marte este o planetă neprimitoare. Plaja largă de temperaturi, de la -153°C la circa 22°C în zilele de vară, face dificilă alegerea vestimentaţiei (hainele subţiri puse una peste alta au şi ele limitele lor). Respiraţia e o problemă şi mai mare. Aerul este compus în proporţie de 95% din dioxid de carbon. În sol nu trăiesc bacteriile necesare pentru a cultiva plante alimentare. Există apă, dar numai sub formă de gheaţă.

Chiar şi culoarea roşiatică a planetei este un avertisment: aici nu te aşteaptă decât moartea prin asfixie şi hipotermie.

Dar locurile ostile nu i-au descurajat niciodată pe oameni. Aşa că mergem pe Marte.

Pentru a face posibilă explorarea planetei de către oameni este necesară crearea unui habitat artificial. În MARŢIANUL, NASA şi JPL trimit de patru ani sonde spaţiale fără echipaj care paraşutează pe suprafaţa planetei subansambluri prefabricate pentru construirea habitatului, precum şi diverse provizii, hrană şi echipament. Echipajul de pe Ares III va găsi la sosire dotări precum computere, ingrediente pentru o cină de Ziua Recunoştinţei şi un ATV performant, cunoscut drept Rover. Un modul de ascensiune va asigura întoarcerea astronauţilor pe Hermes după misiunea lor de 31 de soli. 

Acţiunea filmului începe în al 18-lea sol, după ce echipajul şi-a asamblat deja habitatul: o structură presurizată, din prelate, cu suprafaţa de 90 de metri pătraţi. Niveluri însemnate de radiaţie solară şi neutroni penetrează atmosfera subţire a lui Marte; de aceea, se impune ca exteriorul habitatului să fie protejat de straturi filtrante din folie de kevlar şi mylar şi din spumă căptuşită cu material textil.

În interiorul habitatului se află spaţii de dormit spartane, o zonă comună de lucru, sasuri de presurizare pentru intrare şi ieşire şi zone compacte de depozitare a echipamentelor, precum şi aparate de menţinere a vieţii, precum un generator de oxigen, un regulator de presiune atmosferică şi un sistem de reciclare a apei. Ca precauţie suplimentară, în habitat sunt depozitate suficiente raţii pentru a hrăni şase astronauţi timp de 68 de soli. Watney fiind singurul rămas pe planetă, aceste raţii îi vor ajunge timp de 400 de soli. Are destule provizii pentru a mai câştiga timp, dar probabil nu destule pentru a supravieţui până la sosirea unei misiuni de salvare.  

Acum, lupta se dă contra cronometru, iar calendarul misiunii de salvare a NASA este dat peste cap. Senzaţia de problemă urgentă este înlocuită de cea a iminenţei unui dezastru. Din acest moment, operaţiunea se desfăşoară zi şi noapte. 

Un om în pericol. O lume ţinută cu sufletul la gură de această dramă. Şi doar o mână de savanţi şi astronauţi pe umerii cărora apasă povara deciziilor care l-ar putea salva.


SINGUR PE "MARTE" 

Matt Damon stă printre stâncile şi praful din Studioul 6, gata să încheie ultimele zile de filmări la Korda. E sfârşitul lui februarie, iar toţi ceilalţi actori şi-au încheiat filmările cu două săptămâni în urmă. "Am rămas doar eu şi Ridley pe Marte", glumeşte Damon.

Situaţia neobişnuită de a-şi juca singur aproape toate scenele a fost o experienţă nouă pentru Damon, care observă: "În esenţă, filmul este format din trei poveşti separate, dar legate între ele. Watney este o figură de tip Robinson Crusoe. Chiar îmi place personajul şi admir modul în care povestea scoate în evidenţă curajul şi ingeniozitatea acestor astronauţi. După cum mi-a spus Drew (Goddard), este o scrisoare de dragoste închinată ştiinţei."

Colaborarea cu Ridley Scott a fost o altă tentaţie irezistibilă pentru Damon, care spune că interpretările pe care a reuşit Scott să le obţină de la actori în filmele sale sunt "prea bune ca să fie accidentale. E dispus să încalce o regulă dacă astfel generează o reacţie afectivă mai puternică din partea publicului. Creează lumi mult mai vaste decât majoritatea regizorilor şi e palpitant să lucrezi la o asemenea scară."

Damon precizează că Scott avea întregul film în minte înainte de începerea filmărilor, aşa că a fost în măsură să-i prezinte din timp poziţiile camerei, decupajele şi amplasarea elementelor. "Le permite actorilor să vadă filmul aşa cum şi-l închipuie el, ceea ce este incredibil de util pentru interpretare."

În aproape cinci săptămâni de interpretare solo, lui Damon i s-a cerut să ducă pe umeri nu doar greutatea poveştii, ci şi cantităţi uneori substanţiale de echipament. Buna dispoziţie şi umorul de care a dat dovadă în mod constant au înveselit întreaga echipă de filmare în momentele mai stresante. 

Actorul spune că, pe parcursul unei bune părţi din durata filmărilor, a reflectat la eforturile emoţionante pe care le fac oamenii pentru a-l salva pe Mark Watney. 

"El reprezintă mai mult decât o viaţă. Este întruchiparea instinctului de pionierat al umanităţii şi a speranţelor noastre de viitor. A fost un privilegiu să joc acest rol."



Romanul Martianul de Andy Weir in curand la Editura Paladin!

Follow on Bloglovin

No comments:

Si soarele e o stea

Bloguri, Bloggeri si Cititori