Devenit părinte, Karl Ove Knausgård se regăsește în fața propriului eu, un puști sensibil, care crește în umbra unui frate sociabil, a unei mame adesea absente și a unui tată cu accese de mânie imprevizibile. Maturizarea lentă a sentimentelor, flirturile neliniștite, pasiunea pentru rock compun cu o onestitate dureroasă romanul unui adolescent hipersensibil.
O călătorie afectivă de o fidelitate absolută, o explorare proustiană a propriului trecut, o poveste deopotrivă intimă și universală, care pune problema capacității literaturii de a descrie viața, doar viața, în toate aspectele ei.
Lupta mea de Karl Ove Knausgård a fost distins cu Premiul Criticilor Norvegieni.
„... extrem de sincer, Knausgård... vrea să ne introducă în cotidianul vieții, care este uneori vizionar, alteori banal, alteori profund semnificativ, dar, prin forța lucrurilor, absolut obișnuit, pentru că ni se întâmplă pe tot parcursul vieții și tuturor...” (The New Yorker)
„O reușită rară. Nici un scriitor din generația sa nu egalează combinația lui Karl Ove Knausgård de talent, stil, spirit de observație și originalitate...” (Dagens Næringsliv)
„Dur și plin de forță precum granitul. Mai real decât realitatea.” (La Repubblica)
„Knausgård a rupt barierele romanului autobiografic.“ (Jeffrey Eugenides)
3 comments:
Karl Ove Knausgard este un scriitor suedez, nu? In ultimul timp am fost atrasa de cartile scrise de suedezi, cum ar fi "Printesa gheturilor" de Camilla Lackberg. Nu am ajuns s-o detin inca, acum trebuie sa termin niste carti mai intai.
Pana acum nu prea citeam de la editura Litera, dar în ultima vreme doar carti de la ei am citit și parca vreau din ce în ce mai multe :">
Editura Litera are carti frumoase si trebuie sa termine niste serii. Dar sunt incantata de carti de desenat pentru adulti.
Post a Comment