Thursday, May 21, 2015

Recenzie! Regina Adevarata de Erika Johansen

Primul volum al seriei Regina ținutului Tearling

Trecerea, un cataclism misterios, a făcut să piară cea mai mare parte a umanităţii, alături de tehnologia ultramodernă. Regresând în epoca feudală, dar aflându-se totodată undeva în viitor, supraviețuitorii o iau de la capăt pe un teritoriu nou, numit Tearling: un ținut sărăcit, prădat de propriii săi nobili şi de regatul Mortmesne, condus de Regina Roşie. 
Singura speranţă a poporului îngenuncheat este moştenitoarea tronului, Kelsea Raleigh, o fată de 19 ani care nu cunoaşte decât lumea cărţilor şi, mai ales, istoria omenirii de dinainte de Trecere. 
Călătoria viitoarei regine este începutul unei iniţieri dure, pe parcursul căreia înfruntă moartea sub diferite chipuri și îşi descoperă darul clarviziunii.
O lume fantastică şi înfricoşătoare, ce aminteşte de Jocurile Foamei!

O lectură epică! Johansen construieşte un roman fabulos, cu răsturnări de situaţie la tot pasul şi personaje memorabile. – New York Post

Johansen inserează cu o mână de expert coliere magice, coduri de onoare, intrigă politică şi un grăunte de mister într-o poveste ce străbate spaţiul şi timpul. –Booklist

Autoarea imaginează o maşină a timpului întunecată şi năucitoare. E posibil să fim în secolul XXIV, dar totodată şi în Evul Mediu? Această întrepătrundere a epocilor ne face să privim lumea de astăzi – şi mai ales tehnologia şi educaţia – într-o lumină cu totul nouă. – Glamour


În primul rând, mulțumesc librăriei online Libris pentru această carte. pe site-ul lor puteți găsi atât cărți în română, cât și cărți în engleză.

Parerea mea

Nu am obiceiul sa ma interesez foarte mult despre subiectul unei carti inainte de a o citi, deoarece simt ca, atunci cand citesc recenzii despre un roman pe care eu nu am apucat sa il parcurg, imi fur singura din placerea lecturii si tind sa o aman pentru o perioada. Totusi, fara sa vreau, una, alta tot mai aud.

Asa am procedat si cu Regina Adevarata. Nu stiam prea de multe despre ea, dar imi doream foarte tare sa o citesc si speram sa am parte de un intens roman high-fantasy. Insa, spre marea mea surprindere, am descoperit o actiune cladita pe un trecut apocaliptic si cu atat de putine elemente supranaturale, incat, initial, am fost usor dezamagita. In opinia mea, comparatia acesteia cu seria Cantec de Gheata si Foc este un pic exagerata.

In ciuda acestui fapt, povestea m-a captivate prin personajul principal, Kelsey, mostenitoarea de drept a tinutului Tearling, care, desi crescuta departe de civilizatie pana la varsta de 19 ani, cand este obligata sa isi lase in urma familia adoptiva si sa se alature garzilor regale venite sa o escorteze la palat, ea nu arata nici o urma de slabiciune in fata altora, isi sustine alegerile si face tot ce considera ea ca este mai bine pentru poporul sau, chiar daca este speriata si nesigura.

Un alt aspect pozitiv este faptul ca elementele romantice nu se afla in planul principal si nici nu se intrezareste vreun triunghi amoros (deocamdata).

Personaje demne de mentionat:

Regina Rosie, personajul negativ, una din preferatele mele, asta si datorita capitolelor din perspective ei. Este regina peste Tinutul Mortmesne si cea care raspandeste teroare peste regatul Tearling. Pana in acest moment este singurul personaj supranatural din serie si numai prin intermediul ei avem parte de magie, creaturi care iti ingheata sangele in vene si sacrificii umane.

Buzduganul, temutul conducatorul garzii regale, cel in care fata are cea mai mare incredere si care este mereu alaturi de ea cand sunt luate decizii importante. Chiar si Regina Rosie il considera periculos si vrea sa il inlature de langa tanara regina.

Spectrul, care apare numai atunci cand este nevoie de el si care ramane invaluit de mister, pare sa se incadreze undeva intre un pesonaj pozitiv si negativ, ca un antierou. Am impresia ca si el poseda puteri supranaturale si sper sa nu se dezvaluie mai multe in romanul urmator.

Am simtit ca Regina Adevarata este mai mult un roman introductiv, care urmeaza sa fie parte dintr-o serie captivanta. Sper la mai multe elemente high-fantasy in volumele urmatoare.
Lectura Placuta! 

Photobucket



Follow on Bloglovin

4 comments:

Alexandra Ioana said...

Foarte frumoasa recenzie. E interesanta

Unknown said...

Din ce am citit, Regina adevarata pare Alba ca Zapada dar fara printul salvator :) sau mai bine zis ecranizarea filmului Snow White and the Huntsman :)

Unknown said...

Am citit cartea aceasta. Mi-a placut. :)

Maria said...

Inca nu am citit cartea dar cum a spus si alwassa si mie mi se pare ca se aseamana cu alba ca zapada fara printul salvator.

Si soarele e o stea

Bloguri, Bloggeri si Cititori