Din inima Africii
de Karen Blixen
O mare povestitoare a secolului XX, nominalizată de două ori la Premiul Nobel pentru literatură, Karen Blixen (pseudonim literar Isak Dinesen) este cunoscută în lume mai ales ca autoarea volumului autobiografic Din inima Africii, inclus de Modern Library în „Cele mai bune 100 de cărți de nonficțiune din toate timpurile“. În 1985, volumul a fost transpus într-un film multipremiat, Out of Africa, purtând semnătura regizorului Sydney Pollack, cu Meryl Streep, Robert Redford și Klaus Maria Brandauer în rolurile principale.
„Am avut o fermă în Africa, la poalele colinelor Ngong… Copacii aveau un frunziș delicat și ușor, a cărui alcătuire arăta diferit de cea a copacilor europeni; el nu creștea în arcuri sau cupole, ci în straturi orizontale, iar această formă le dădea copacilor înalți și solitari aspectul unor palmieri sau aerul eroic și romantic al unor corăbii construite cu toată velatura, având pânzele strânse, iar marginilor pădurii o stranie aparență, de parcă întreaga pădure ar fi vibrat. Pe pajiștile marilor câmpii se întindeau, încâlcite și golașe, tufele de mărăcini, iar iarba mirosea iute, a cimbru și a mirt; pe alocuri mirosul era atât de tare, încât nările te usturau. Toate florile pe care le-ntâlneai pe câmpuri sau răsărind pe plantele târâtoare și lianele din pădurea virgină erau mărunte ca florile ce cresc prin văi – numai la începutul lungului sezon de ploi răsăreau pe câmpuri niște crini înalți, masivi, puternic mirositori. Priveliștile erau infinit de largi. Tot ce vedeai cu ochii respire măreție, libertate și o noblețe fără egal.“ Proprietară a unei plantații de cafea din Kenya care își trăiește apogeul și apoi cunoaște falimentul, Karen Blixen alcătuiește un întins mozaic afectiv unde privitorul descoperă experiențe la limită, episoade marcante, meandrele poveștii sale de iubire cu Denys Finch-Hatton, portrete de prieteni sau servitori, descrieri de naturalist împătimit și de vânător iscusit, pățanii exotice și nenumărate obiceiuri și ritualuri africane.
Despre Autor:
KAREN BLIXEN, pe numele de fată Dinesen, s-a născut la Rungsted, lângă Copenhaga, într-o familie aristocratică, la 17 aprilie 1885. A studiat artele frumoase la Copenhaga, Paris și Roma. În 1905 a început să publice proză în reviste daneze. În 1914 s-a căsătorit cu baronul Bror Blixen-Finecke, de care a divorțat în 1925. Între 1914 și 1931 a trăit în Kenya, unde a cumpărat împreună cu soțul ei o plantație de cafea. După întoarcerea în Danemarca, a debutat în volum, la o editură americană, în 1934, cu Șapte povestiri gotice, scrise în engleză și semnate Isak Dinesen, pe care le-a rescris în daneză și le-a publicat la Copenhaga în 1935. A folosit și alte pseudonime, celebru rămânând însă acesta. A scris simultan în engleză și daneză, criticii lăudându-i engleza de o stranie frumusețe. Experiența africană i-a oferit substanța celebrului volum autobiografic Din inima Africii (Out of Africa/Den afrikanske Farm, 1937), apărut mai întâi la Londra și apoi în țara natală. Scris în anii Ocupației, volumul Povestiri de iarnă (Winter's Tales; Humanitas Fiction, 2014) a fost transmis clandestin în America, pentru a apărea în același timp cu versiunea daneză, Vinter-Eventyr, în 1942. Unicul ei roman, Răzbunătorii angelici, a văzut lumina tiparului în 1944. În anii '40-'50, fiind bolnavă, a scris tot mai puțin. Volumul Ultimele povestiri a fost publicat în 1957, iar Anecdote ale destinului în 1958. Personalitate fascinantă, admirată de Ernest Hemingway și Truman Capote, într-un turneu în SUA din 1959 a fost omagiată de mai mulți scriitori, printre care Arthur Miller, E.E. Cummings și Pearl Buck. Umbre pe iarbă, o scurtă continuare la Din inima Africii, apărută în 1960, și nuvela Ehrengard, publicată postum, în 1963, încheie opera lui Karen Blixen, care a murit la 7 septembrie 1962, fiind înmormântată pe domeniul său Rungstedlund, devenit ulterior muzeu.
1 comment:
Acum nu stiu daca sa citesc cartea sau sa vad filmul, datorita actritei.
Post a Comment