Friday, November 14, 2014

Recenzie! Iubire de Katie Cotugno

Click pe imagine pentru a comanda
EPICA/Young Adult/+13 ani/Contemporary Fiction

O FASCINANTĂ POVESTE A DOI TINERI CARE SE ÎNDRĂGOSTESC UNUL DE CELĂLALT… DE DOUĂ ORI.

ÎNAINTE:

Reena Montero îl iubește pe Sawyer LeGrande de când se știe; e ceva la fel de firesc ca respiratul, la fel de etern ca timpul. Însă el n-a părut niciodată să bage de seamă că ea există… până într-o zi când, incredibil, observă. Reena și Sawyer se afundă într-o încurcată și complicată relație de dragoste. Doar că, la un moment dat, Sawyer dispare brusc, fără vreun cuvânt, din atmosfera umedă a orașului lor din Florida, lăsând-o în urma lui pe Reena, cu puțin înainte de a absolvi liceul, distrusă și… însărcinată. Avea doar 16 ani.

DUPĂ:

Au trecut aproape trei ani, și Reena are o nouă iubire: fiica ei, Hannah. Reena s-a obișnuit să trăiască fără Sawyer, și se deprinde în sfârșit cu viața aceasta neașteptată și ieșită din comun. Însă, la fel de iute și de brusc pe cât dispăruse, Sawyer reapare. Reena nu vrea să aibă deloc de-a face cu el, cu toate că ar minți dacă ar afirma că întoarcerea lui nu o răscolește. După toate cele întâmplate, își mai poate permite Reena să-l iubească din nou?

„Există romane dintre acelea care apar spectaculos, din când în când, și ți se par de-a dreptul perfecte. IUBIRE este un astfel de roman: PERFECT.”Carolyn Mackler, laureată a Michael L. Printz Honor și coautoare a bestsellerului Viitorul nostru.

Părerea mea...

Mi-am dorit de foarte multă vreme să citesc Iubire, deoarece, din descriere, mi s-a părut o carte interesantă. Și am avut dreptate.

Din primele pagini, vi se va părea că legătura dintre personaje urmează clișeul binecunoscut, în care fata cuminte se îndrăgostește de băiatul rău, dar, pe parcurs, veți observa că nu este deloc așa.

Capitolele descriu alternativ trecutul și prezentul, cititorului oferindu-i-se șansa de a afla cum a început totul, în paralel cu întâmplările prezente.

În trecut, o cunoaștem pe Serena, o adolescentă cuminte, un adevărat model de urmat pentru ceilalți tineri de vârsta ei, dar prea rușinoasă și retrasă pentru a-și face mulți prieteni. Cea mai mare problemă a ei sunt sentimentele pe care le are pentru Sawyer LeGrande, băiatul popular, după care suspină toate fetele.

Pentru că părinții lor au fost prieteni de când se știu, drumurile celor doi se intersectează de nenumărate ori, însă pentru el, Reena nu a fost niciodată în centrul atenției. Asta până când, ca prin minune, începe să o observe și amândoi încep o relație complicată.

Apoi, într-o zi Sawyer pleacă, pur și simplu, părăsind-o și frângându-i inima, pe deasupra și însărcinată, lucru pe care nu a avut ocazia să i-l spună.

În prezent, după trei ani, regăsim o altă Reena. Este mulțumită cu viața ei și are o nouă iubire, pe fiica ei. Una peste alta, viața ei merge bine. A renunțat la visul ei de a călători în locuri necunoscute, însă, acum, cel mai important este să ia deciziile potrivite pentru Hannah.

Dar totul se schimbă din nou când Sawyer reapare brusc. Chiar și după tot acest timp, Reena nu a încetat să-l iubească. Dar oare va putea să îl ierte? Iar el merită să fie iertat?

Am avut foarte multe lucruri de învățat din acest roman, cum ar fi riscurile pe care ni le asumăm atunci când hotărâm să mai acordăm o șansă celor care ne-au dezamăgit, chiar dacă suntem conștienți că ar putea să ne rănească din nou. Dar dacă nu mai este vorba doar de persoana noastră?

La început, l-am condamnat pe Sawyer pentru ignoranța lui și pentru că a ales calea ușoară, plecarea, în loc să încerce să rezolve problemele. Dar, citind în continuare, mi-am dat seama că nu e chiar așa, că știam doar varianta Serenei și că este cu totul altceva când afli ambele puncte de vedere și poți vedea ce s-a întâmplat cu adevărat.

Stilul autoarei este foarte captivant, povestea este bine pusă la punct și detaliată suficient, astfel încât cititorul se simte parte din poveste.

Cartea este scrisa într-un mod original, iar contrastul dintre comportamentul lor trecut și cel prezent este foarte frumos evidențiat.

Este vorba despre decizia de a iubi din nou. O decizie grea, care naște multe semne de întrebare, de aceea povestea m-a afectat emoțional și m-a făcut să realizez că, pentru a câștiga, trebuie să ne asumăm anumite riscuri.

În final, aș dori să recomand romanul tuturor celor care caută ceva deosebit. Veți adora personajele! Abia aștept să citesc o altă carte de Katie Cotugno!

Lectură plăcută!



Follow on Bloglovin

2 comments:

Bonnie Ithil said...

Foarte frumoasa recenzia, felicitari! Bine ai venit in echipa BM, iti doresc sa ai parte de cat mai multa distractie, carti bune si recenzii la fel de bune ca cea de mai sus!

Unknown said...

Multumesc foarte mult! Promit ca o sa ma straduiesc. :)

Si soarele e o stea

Bloguri, Bloggeri si Cititori