Friday, November 21, 2014

Programul Editurii Litera la Gaudeamus - Sambata 22 Noiembrie


 Litera va invita sambata, 22 noiembrie, la evenimentele de lansare organizate la standul editurii din cadrul targului Gaudeamus 2014:
Editura Litera lansează la Gaudeamus 2014 
Întoarcerea barbarilor și Vino în rochia ta simplă de stambă de Mircea Dinescu 

Editura Litera lansează sâmbătă, 22 noiembrie, începând cu ora 14.30, volumele Întoarcerea barbarilor și Vino în rochia ta simplă de stambă de Mircea Dinescu. La eveniment participă autorul, Mircea Dinescu, alături de Alex Ștefănescu. 

Lansarea are loc la standul Litera de la parterul Pavilionului Central Romexpo, în cadrul Târgului Internaţional Gaudeamus - Carte de învăţătură 2014. 

Despre Mircea Dinescu, Alex Ștefănescu spune că este poetul pe care îl iubea şi Marin Preda pentru că vedea în el, înainte de toate, “o fiinţă liberă“. 

Bîntuit de talent, un extraordinar talent, cuvintele-șoc și metaforele percutante îi vin în cascadă, proaspete și nepăsătoare, cu încărcătură afectuoasă și cinică, brutal repezite și tandre, proletare și nobile, înscriindu-se laolaltă pe un traseu totuși bine determinat, spunînd exact ce li s-a menit să spună, fără ezitări, fără ambiguități. Lucian Raicu 

Mircea Dinescu face parte din neamul fericit al celor născuți poeți și înfloriți prin instrucție. Tot ce atinge el, ca mitologicul rege Midas, devine poezie și aur. Ilie Constantin 

Mircea Dinescu (n. 1950) a publicat primul volum de versuri, Invocaţie nimănui, în 1970 (Premiul pentru debut al Uniunii Scriitorilor, 1971). În aprilie 1989, în urma unui interviu acordat ziarului Libération, scriitorul a fost arestat la domiciliu. Eliberat de mulţimile ieşite în stradă pe 22 decembrie 1989, Mircea Dinescu a fost cel care a anunţat primul revoluţia în direct, la televizor. 

A fost publicat în traducere în Marea Britanie, Germania, Olanda, Franța, Suedia, Rusia, Serbia, Ungaria, Bulgaria. A primit numeroase premii naționale și internaționale, printre care premiul USR pentru poezie, Poetry International, Herder. Între 1990 și 1993 a fost preşedintele USR; a editat revistele de satiră politică Academia Caţavencu, Plai cu boi, Aspirina săracului, Cațavencii. A pus bazele unei fundaţii cu sediul în portul dunărean Cetate, unde sînt invitaţi artişti plastici, muzicieni şi scriitori din toată lumea, în ideea învierii locului sub forma unui Port Cultural. În timp ce din versurile marilor poeți de la sfîrșitul secolului XX (Nichita Stănescu, Gellu Naum, Emil Brumaru), accentele realității dure lipsesc cu desăvârșire, poezia lui Mircea Dinescu reprezintă o radiografie brutal de exactă a vremurilor, manifestul unui poet-martor al Atlandidei comuniste ce s-a scufundat. 

* * * 

Litera aniversează 25 de ani de existență! 

În 1989 lua ființă, la Chișinău și București, Editura Litera. Se împlinesc, așadar, anul acesta, 25 de ani de existență. Ani în care, cu tenacitate, cu pasiune, cu profesionalism, cu reușite majore, Litera a editat peste 4 000 de titluri, într-un tiraj total de aproape 46 de milioane de exemplare. Acoperind practic toate domeniile de ficțiune și nonficțiune, Litera a reușit să se impună prin calitatea produselor sale, devenind unul dintre cei mai importanți actori de pe piața de carte. Îți mulțumim că ne ești alături și te invităm să ne însoțești, și de acum înainte, în călătoria noastră printre cărți, idei și cuvinte. 

Litera - Un sfert de secol de cărți!
Follow on Bloglovin

No comments:

Si soarele e o stea