SUB ACEEAŞI STEA - bestseller şi blockbuster
Editura Trei lansează ediţia tie-in a cărţii Sub aceeaşi stea de John Green cu ocazia premierei în România a filmului omonim. Romanul s-a bucurat de un succes fulminant la nivel mondial, iar filmul are toate şansele să ducă mai departe acest succes, căci milioanele de fani ai eroilor Hazel Grace şi Augustus Waters îşi doresc să îi vadă şi pe ecrane.
În primul week-end filmul Sub aceeaşi stea a avut încasări de peste 48 de milioane de doari în Statele Unite ala Americii şi peste 17 milioane de dolari în celelalte ţări în care a fost lansat. Astfel, în doar 3 zile (6, 7 şi 8 iunie) ecranizarea romanului lui John Green a realizat încasări totale de peste 65 de milioane de dolari pe plan internaţional.
Joi, 6 iunie, în prima zi de difuzare, Sub aceeaşi stea a încasat în SUA 26,1 milioane de dolari, surclasând Divergent (22,8 milioane de dolari), Maleficent (24,3 milioane de dolari) sau Edge of Tomorrow: Prizonier în timp (10,7 milioane de dolari).
Sub aceeaşi stea s-a vândut în aproape 11 milioane de exemplare în doi ani şi jumătate, în 46 de ţări. Romanul a stat 78 de săptămâni pe locul 1 în Topul New York Times Book Review.
Dacă urmăreşti unul dintre clipurile sale de pe YouTube (unde are în jur de 2.106.000 de abonaţi), îţi dai imediat seama că John Green nu este doar un scriitor. Mulţi dintre fanii romanului Sub aceeaşi stea urmăresc Vlogbrothers, blogul video pe care Green îl ţine împreună cu fratele său şi care atrage 7.000.000 de vizitatori pe lună. Alţi 1,17 milioane de followers sunt pe Twitter şi aproape la fel de mulţi pe Tumblr. Mulţi au citit Sub aceeaşi stea, cartea sa despre doi adolescenţi care se îndrăgostesc în timp ce fiecare îşi duce lupta cu o boală implacabilă, cancerul.
"Când începi un roman, stai şi scrii patru ani, apoi mai aştepţi un an să-ţi vezi cartea publicată şi abia după aceea primeşti un feedback", spune John Green. "Când lucrezi online, în clipa în care ai terminat cartea, oamenii încep să-ţi trimită reacţii, ceea ce incitant şi-ţi permite să construieşti o comunitate pe care altfel nu ai cum să o creezi."
Nu ţi-ai închipui că un grup de suport pentru bolnavii de cancer e locul unde adolescenţii se întâlnesc şi se îndrăgostesc — însă tocmai asta li se întâmplă lui Hazel şi Augustus, tinerii protagonişti ai romanului lui John Green, Sub aceeaşi stea.
Hazel are 16 ani — suferă de cancer tiroidian şi are un "satelit" în plămâni, care o face să se simtă de parcă s-ar îneca. Augusuts sau Gus e puţin mai mare, fermecător şi plin de viaţă. Hazel şi Augustus se cunosc într-un grup de suport pentru adolescenţii bolnavi de cancer, grup ale cărui întâlniri au loc într-o biserică.
Sub aceeaşi stea este o carte specială, în care prieteniile se leagă nu la şcoală, ci într-un spital, şi în care multele "efecte secundare ale morţii" sunt tratate cu înţelegere şi cu o doză sănătoasă de umor negru. Hazel îşi spune la un moment dat: "Când medicii îţi spun că ai, să zicem, o şansă de 20 la sută ca să mai trăieşti cinci ani, te uiţi în jur şi-ţi zici: trebuie să trăiesc mai mult de patru dintre ticăloşii ăştia". La fel ca Hazel, care crede că poveştile triste trebuie spuse într-un mod amuzant, şi John Green a ales să spună cu umor ceea ce, altfel, ar fi o poveste mult prea deprimantă.
DESPRE AUTOR:
John Green a crescut în Orlando, Florida. A studiat engleza şi religia la Kenyon College în Ohio şi, o perioadă, a scris recenzii pentru Booklist Magazine din Chicago, specializându-se în ficţiune, cărţi despre islamism şi despre gemeni siamezi. E căsătorit cu Sarah Urist Green, pe care o alinta online Yeti. Cuplul are doi copii, Henry şi Alice.
Pasiunea pentru IT i-o datorează tatălui său, care, în 1993, şi-a înscris familia pe un portal online, precursor al serviciului AOL, numit Compuserve. Pe atunci, John Green avea 16 ani şi îşi făcea greu prieteni, dar pe Compuserve s-a înscris pe un forum unde a cunoscut mulţi oameni.
Acum foloseşte intens Twitter, Tumblr şi YouTube, unde Green şi fratele său, Hank, au devenit Vlogbrothers în 2007, filmându-şi şi editându-şi clipurile singuri. Fraţii Green au creat 210 clipuri educaţionale despre istoria lumii, biologie, literatură, chimie, psihologie şi fizică reunite sub titlul generic Crash Course şi care sunt difuzate online din ianuarie 2012. Puţini autori au parte de o atenţie publică atât de mare, dar Green e un caz rar. Un scriitor talentat care, la 34 de ani, a câştigat deja două Michael L. Printz Honors şi un Edgar Award pentru romanele sale anterioare, John Green are o fire extrem de deschisă şi comunicativă — intră permanent în contact cu fanii săi şi a creat o uriaşă comunitate virtuală. Remarcabil nu e faptul că foloseşte atât de eficient mediul virtual pentru a-şi crea o reţea de cititori, ci modul în care o face — sincer şi autentic. Toate aceste calităţi i-au adus, anul acesta, un loc în lista Time a celor 100 cele mai influente personalităţi.
No comments:
Post a Comment