Tuesday, August 13, 2013

Recenzie: Fata dispărută de Gillian Flynn

Cine eşti? 
Cum am ajuns aici? 
Sunt întrebări care îl frământă pe Nick în ziua când sărbătoreşte cinci ani de căsnicie. Şi tocmai acum, soţia sa dispare pe neaşteptate. Primul suspect este Nick. Deşi îşi susţine nevinovăţia, dovezile împotriva lui nu încetează să apară. Sub presiunea mass-mediei, face paradă de cinism şi de minciuni. Iar jurnalul lui Amy, descoperit de poliţie, dezvăluie că mariajul lor era departe de a fi perfect. 
Este Nick un ucigaş? 
Adevărul îţi dă fiori: este mai întunecat decât ţi-ai fi imaginat.  
Gillian Flynn trasează cu subtilitate portretul unei femei care încearcă să mulţumească un soţ imposibil, dar anumite indicii sugerează că nu totul este aşa cum pare. O versiune a faptelor ascunde o alta într-un roman care manipulează în mod inteligent cititorul. 

Sunday Times

Mulțumesc librăriei online LIBRIS pentru această carte. Pe site-ul lor puteți găsi numeroase cărți în limba română, dar și cărți în engleză. Nu ezitați să-i vizitați!



Părerea mea: Subiectul acestei cărți aduce în prim plan o problemă frecventă a lumii în care trăim: cât de bine îl cunoaștem, de fapt, pe cel de lângă noi? De ce ne lăsăm prinși atât de mult de propria persoană încât ajungem să iubim la ceilalți ceea ce vrem noi să vedem în ei, nu ceea ce sunt ei cu adevărat? Personajele principale ale acestui roman duc astfel de vieți, jucând rolurile impuse de societate, dar în realitate relația lor este una disfuncțională, lipsită de semnificație și moralitate.

Nick și Amy Dunne păreau a fi cuplul perfect, duceau o viață lipsită de griji în New York și nu aveau probleme cu banii. Asta până când s-au trezit brusc fără locuri de muncă, iar Nick a decis, fără a lua în considerare și dorința soției sale, să se mute în orășelul său natal, la țară, în Missouri.

Acolo, mariajul lor și așa nu foarte solid se destramă și mai tare pînă când, în ziua celei de-a 5a aniversări a nunții lor, Amy dispare. Și nu numai că dispare, dar toate circumstanțele par a-l incrimina pe Nick, deși acesta susține că nu și-a omorât soția. Cu toate acestea, comportamentul său dubios, minciunile și lipsa moralității îi fac pe toți să creadă că el este cel vinovat.

Pe Amy reușim să o cunoaștem mai bine prin intermediul jurnalelor ei, iar pe Nick îl descoperim pe măsură ce urmărește indiciile pregătite dinainte de soția sa cu ocazia vânătorii de comori pe care o organizase pentru aniversarea lor, care coincide cu ziua dispariției. Era un ritual anual, organizat de Amy, iar Nick se străduia mereu să ghicească totul și să îi facă pe plac, deși îl detesta din tot sufletul. Însa acum, acest joc stupid ar putea fi singura șansă de a afla cine este adevaratul criminal.

Un lucru care m-a impresionat într-un mod neplăcut este povestea lui Amy despre cum și-a sedus soțul. Ea dezvăluie că inițial s-a prefăcut a fi o fată dezinvoltă, pasionată de jocuri video, care bea bere ieftină și mănâncă junk food, când ea este de fapt o răsfățată cu o părere mult prea bună despre sine. A încercat să păstreze această imagine în primii doi ani de căsnicie, însă adevăratul ei caracter iese încet, încet la iveală, iar Nick ajunge să se întrebe de ce nu se mai înțelege cu soția sa și ce este în neregulă cu ea de încearcă în permanență să-l schimbe.

Așadar, minciunile pe care s-a clădit relația lor de la bun început, deciziile greșite pe care le-au luat, comportamentul neobișnuit, lipsa de comunicare dintre ei și diferențele mult prea mari din punct de vedere social și material, distrug orice șansă a unei căsnicii trainice între Amy și Nick.

Gillian Flynn reușește să transforme o poveste de dragoste obișnuită într-un adevărat thriller psihologic. Modul în care conturează relația dintre Nick și Amy este cu adevărat uimitor, deși nu sunt niște personaje pe care să le puteți îndrăgi, ba chiar din contra. Însă veți ajunge cu siguranță să le înțelegeți punctele de vedere sau măcar o parte din ele, datorită realismului cu care a fost scrisă această carte. Deși prima jumătate nu are un ritm foarte alert, cea de-a doua parte este de-a dreptul imprevizibilă, captivantă, iar deseori evenimentele iau turnuri neașteptate care vă vor face să citiți pagină după pagină pe nerăsuflate.


Recomand Fata dispărută celor pasionați de natura relațiilor dintre oameni și de aspectele psihologice care determină personajele să se poarte total neașteptat în situații limită. De asemenea, această lectură vă va ridica inevitabil multe semne de întrebare cu privire la persoanele apropiate, la cat de bine le cunoașteți cu adevărat și care sunt de fapt intențiile lor.
Iubirea te face să vrei să fii mai bun - corect, corect. Dar poate că iubirea, cea adevărată, îți dă și permisiunea să fii, pur și simplu, omul care ești.
Lectură plăcuta! 



Photobucket







4 comments:

Unknown said...

Si mie mi-a placut cartea!! Frumoasa recenzia! :D

andra lavander said...

o recenzie reusita, care iti trezeste pofta de lectura, imi place citatul de la sfarsit

Unknown said...

Foarte frumoasa recenzia! Mi-a placut extrem de mult subiectul cartii, nu in fiecare zi dam de o lectura asa de interesanta si de captivanta, fara a avea povestea de dragoste ideala. Cred ca e important sa stim si fata urata a unei relatii si Gillian Flynn reuseste sa ne-o prezinte perfect.

Unknown said...

Foarte frumoasa recenzia. Nu am apucat inca sa citesc cartea, dar e pe lista mea. Abia astept. <3

Si soarele e o stea

Bloguri, Bloggeri si Cititori