Monday, April 22, 2013

De ce citesc?



Mi se pare o provocare pentru un book-nerd cum sunt eu să răspundă la întrebarea “De ce citesc?”. E ca și cum ai întreba un dependent de cafeină de ce bea cafea. Nu cred că știu exact…există atâtea motive pentru a citi, încât nu mă pot gândi la vreunul pentru care cineva nu ar vrea să citească!
“I read books because I love them, not because I think I should read them.”  ― Simon Van Booy

De ce citesc? De ce nu aș citi? Asta este întrebarea potrivită pentru mine. De ce să nu mă pierd în lumea cărților, de ce să nu mă plimb atât în prezent cât și în trecut, de ce să mă lipsesc de posibilitatea de a trăi atâtea experiențe minunate prin intermediul personajelor mele preferate? Să fiu o studentă în Toronto pasionată de literatura clasică ("Gabriel's Inferno") sau să mă lupt cu forțele întunecate în Dublin pentru a descoperi ce s-a întâmplat de fapt cu sora mea ("Fever")...
“A reader lives a thousand lives before he dies. The man who never reads lives only one.”  ― George R.R. Martin
Nimic, dar absolut nimic nu-ți poate dezvolta gândirea și nu-ți poate lărgi orizonturile mai mult decât cititul. Nu există nimic mai satisfăcător decât descoperirea unei cărți bune, care să mă poată purta într-un alt spațiu și timp și să-mi ocupe gândurile multă vreme după ce am terminat-o. De altfel, de multe ori găsesc în paginile unei cărți imboldul necesar pentru a înfrunta viața de zi cu zi. Pentru că multe povești sunt așternute pe hârtie tocmai pentru a ne demonstra că mereu există speranță și niciodată nu este prea târziu să ne schimbăm modul de viață, să ne îndreptăm greșelile, să ne acceptăm așa cum suntem și să ne iertăm pe noi înșine. Unele cărți parcă ne ajung în mână exact atunci când suntem într-un impas, pentru a ne ajuta, într-un mod inedit, să descoperim tăria din noi și puterea de a merge mai departe.
“Maybe this is why we read, and why in moments of darkness we return to books: to find words for what we already know.” ― Alberto Manguel
De ce citesc? Din curiozitate insațiabilă, pentru pacea sufletească și liniștea pe care cititul mi le oferă. Pentru că am nevoie de timp în care să evadez din lumea mea și să pătrund într-una diferită, în care nu sunt eu personajul principal. O lume pe care să o pot judeca imparțial, deși de multe ori, datorită intensității poveștii și acurateții cu care sunt conturate personajele, chiar și lumea imaginară devine personală. 

De ce citesc? Pentru plăcerea de a descoperi minți cu o imaginație sclipitoare, ce nasc povești de care mă pot îndrăgosti. Și știu că toți cei care îmi citesc aceste rânduri sunt de acord cu mine. Cum ați putea să-i uitați vreodată pe Mr. Darcy și Lizzy, Barrons și Mac, Ryodan și Dani, Bones și Kat, Edward și Bella, Eric și Sookie, Damon și Elena, Daemon și Katy, Aiden și Alex, Dimitri și Rose, Lucas și Jacqueline, Aren și McKenzie, Gabriel și Julianne, Dylan și Alex, Jack și Schuyler, Jace și Clary și mulți alții? Și mai ales, imaginați-vă, dacă puteți, cum ar fi fost viața voastră dacă nu i-ați fi cunoscut.
Dar citesc și pentru a învăța, pentru a-mi dezvolta cultura generală și profesională. Pot să-mi dau seama imediat dacă partenerul meu de conversație citește sau nu, pentru că una din cele mai bune metode de a ne extinde vocabularul și a învăța să vorbim corect este cititul.

Am citit mereu, așa că acum este pastila mea antistres, medicamentul anti plictiseală. Este drogul meu. Am nevoie de cărți, de povești pentru a nu intra în sevraj. Ce drog mai sănătos și mai plăcut aș putea găsi?

" Reading is a means of thinking with another person's mind; it forces you to stretch your own." Charles Scribner

Mulțumesc Libris.ro pentru acest concurs.


P.S. Dacă vă place sau simțiți și voi la fel, vă rog să-mi scrieți cateva cuvinte.

132 comments:

Anonymous said...

libris ar trebui sa te premieze! mi s-a parut interesanta ideea ta despre faptul ca unele carti NE AJUNG IN MANA, poate ne ajung in mana ca avem nevoie de acea poveste, de acele modele de comportament etc. Ce simplu poti deveni Dumnezeul mintii tale atunci cand alegi pe ce carte sa pui mana!

Anonymous said...

Foarte frumos articolul, m-am bucurat de el de la inceput pana la final, m-am si regasit in el si nu odata. Citatele se potrivesc de minune si cu articolul si cu sentimentele iubitorilor de lectura. Felicitari!
Fair enough, 'De ce nu as citi?'!!! Cui nu i-ar placea sa se plimbe in prezent si in trecut, sa fie o domnita la ananghie ajutata de un superb lord si sa traiasca intr-un castel medieval sau sa lupte alaturi de Barrons in Dublin?
Chiar daca nu ne rezolva problemele, cartile ne ajuta in viata de zi cu zi, ne dau speranta , armonie si nu numai. Cateodata, pentru mine, cartile devin mai mult decat personale :D.
Niciodata nu as putea uita anumite personaje, povesti si sigur le voi reciti cu drag. Inca nu am facut cunostinta cu toate personajele din articol, dar cu majoritatea da si imi sunt dragi si mie. Primul personaj pe care l-am indragit a fost Chicot, bufonul regelui in romanul Doamna de Monsoreau de Alexandre Dumas.
Chiar este benefic cititul, eu am ramas cu mai multa istorie a Frantei citind romanele lui Dumas, decat invatand la scoala.
Un drog mai sanatos si mai placut? Nu exista!
Va urez succes si fie ca zarurile sa va fie benefice!

Alina P said...

Toate motivele tale sunt exceptionale! Si, dupa cum ai sup si tu: "De ce nu as citi?"

Anonymous said...

Ps daca citatelee ar fi fost luate ca si un intreg adica citatul si ulterior explicatia ( asa cum mi s-a parut mie ar fi 6 motive ) ...dar nu stiam ca sunt luate individual..sunt scrise in doua limbi diferite e normal sa mai gafez ;))..daca e asa si citatele reprezinta un motiv individual da sunt 10 :)) e greseala mea ...dar nu am spus cu rea intentie

Unknown said...

Mie mi se pare scurt si la obiect :) Felicitari !^

Anonymous said...

Nu e lungimea importanta ci ceea ce simti tu ..nu exista raspunsuri gresite sau corecte ci opinii personale argumentate si venite din inima;))
Si este frumos ce simti tu in legatura cu cititul si este de apreciat curajul de-a partcipa ..oricum eu urez tuturor succes si distrctie placuta ,,,la cat mai multe articole

Christyna_BM said...

Eu nu am gasit nimic in cerintele librariei online LIBRIS care sa ma forteze sa imi numerotez motivele, care sa ma onlige sa le prezint pe fiecare intr-un paragraf separat. Dar ca sa evit problemele, va arat aici 10 dinte motivele enumerate in articolul meu. pentru ca sunt chiar mai multe:

1. Nimic, dar absolut nimic nu-ți poate dezvolta gândirea și nu-ți poate lărgi orizonturile mai mult decât cititul.

2. Nu există nimic mai satisfăcător decât descoperirea unei cărți bune

3. De altfel, de multe ori găsesc în paginile unei cărți imboldul necesar pentru a înfrunta viața de zi cu zi.

4. Pentru că multe povești sunt așternute pe hârtie tocmai pentru a ne demonstra că mereu există speranță și niciodată nu este prea târziu să ne schimbăm modul de viață, să ne îndreptăm greșelile, să ne acceptăm așa cum suntem și să ne iertăm pe noi înșine.

5. Din curiozitate insațiabilă

6. pentru pacea sufletească și liniștea pe care cititul mi le oferă

7. pentru că am nevoie de timp în care să evadez din lumea mea și să pătrund într-una diferită, în care nu sunt eu personajul principal

8. Pentru plăcerea de a descoperi minți cu o imaginație sclipitoare, ce nasc povești de care mă pot îndrăgosti

9. Dar citesc și pentru a învăța, pentru a-mi dezvolta cultura generală și profesională

10. pentru că una din cele mai bune metode de a ne extinde vocabularul și a învăța să vorbim corect este cititul.

11. Am citit mereu, așa că acum este pastila mea antistres, medicamentul anti plictiseală. Este drogul meu.

Si nu, nu am considerat citatele ca fiind motive independente.

Anonymous said...

;)) Nu era necesar sa faci acest fapt :* stiu ca nu era conditionat.Multumesc pentru lamurire ..dar nu voiam sa te supere caci am vazut ca te-a deranjat remarca mea ..imi cer scuze pentru asta dar nu a fost cu intentie ..

Christyna_BM said...

Nu m-a suparat deloc, Kriszu, dar am crezut ca poate si altii vor crede ca nu sunt 10, asa ca am zis sa le si enumar. N-am vrut sa stric textul cu numerotari. :)

Anonymous said...

Ok..:* ....ma bucur :))Sper ca ceilalti sa fie atenti la ambele postari ale tale :)) ..si sa nu fie asa adormiti :* ;)) ca mine :)) ..ma bucur ca nu te-ai suparat ;))

andra lavander said...

trebuie sa recunosc, cititul este si frogul meu, o dependenta pe care mi-o doresc, care m-a ajutat. cateodata realitatea ma szfoca si gura de aer proaspat mi-o iau din carti. mi-a placut mult raspunsul tau Cristina, mai ales "De ce nu as citit?", cred ca asta este intrebarea corecta. nu poti motiva ceva ce mananci, dormi sau respiri fara a intra intr-o polemica absorda: ele fac parte din natura ta, iti sunt necesare pentru a trai, la fel si cititul

Unknown said...

In primul rand, felicitari Cristinei pentru post, este foarte bine scris si, in ceea ce ma priveste, reflecta cu exactitate sentimentele si gandurile mele referitoare la citit. Eu sunt de parere ca cititul este singurul viciu care trebuie incurajat si "alimentat", singurul viciu care te dezvolta si te face un om mai bun.

In al doilea rand, citind comentariile de mai sus, nu pot sa nu remarc faptul ca cineva zicea ca i se pare ca nu sunt 10 motive pentru a citi in post. Daca nu apar numerotate, asta nu inseamna ca ele nu sunt acolo. Ba din contra, in cazul de fata sunt integrate foarte bine in context, iar eu am gasit chiar mai mult de 10. Ar trebui sa renuntam la prostul obicei de a ne dori sa ni se ofere totul pe tava, de-a gata, "mura in gura" (dupa cum zice expresia romaneasca) si sa incepem sa descoperim placerea de a gasi noi insine substraturi si semnificatii. Sunt multe persoane care citesc carte dupa carte, poveste dupa poveste, fara sa perceapa vreodata intelesurile din spatele faptelor sau motivatiile din spatele actiunilor pe care le fac personajele. Este important sa citim, dar si mai important este sa ne si alegem cu ceva dupa fiecare lectura.

Anonymous said...

Da eu am zis si imi asum..nu ma asteptam la faptul sa mi se dea mura in gura vorba romaneasca imi asum greseala ... ..si accept toate parerile negative si criticile la adresa greselii mele dar sincer acum voi nu a-ti facut niciodata o greseala ?..neintentionata ..din prea multa graba sau alte motive?..

Unknown said...

Nu, sincer, eu nu "a-m" facut niciodata o greseala de genul asta fiindca de fiecare data inainte sa postez ceva verific ce am scris si ma corectez daca e nevoie, iar daca ma grabesc prefer sa aman postul sau comentariul, desi din punctul meu de vedere graba nu este o scuza pentru greseli gramaticale elementare ca cea pe care ai facut-o adineauri.

Mădălina Ene said...

Dragă krisszu95, să știi că în loc să comentezi atunci când nu ești sigură de anumite lucruri, ar trebui să-ți verifici gramatica.
Să știi că nu mușcă pe nimeni dacă folosești corect „ați” și nu „a-ți”. Totuși, e gramatica românească și dacă mai și citești, fii atentă și la ce citești.
Punctele de suspensie nu se folosesc după semnul întrebării, iar virgulele la tine lipsesc cu desăvârșire.
Nu vreau să intru în polemici, dar trebuie să spun ceea ce mă deranjează, ÎN SPECIAL, când ne aflăm pe un site care promovează cărțile.
O să-ți prindă bine ce ți-am spus.

Anonymous said...

Am inteles..ok am facut greseli .Asta e .Fiecare are dreptul la o parere si se mai intampla ..atunci cand esti revoltat nu te mai uiti la ceeea ce spui sau faci ...dar consider ca nu are rost sa mai ofer explicatii.Am inteles unde am gresit si accept ..dar acela care e curat sa arunce primul cu piatra.

Mădălina Ene said...

Nu cred că e vorba de revoltă aici sau indiferent dacă există revoltă sau sentimente asemănătoare, gramatica ar trebui să rămână în picioare. E un lucru de preț, hai să nu ne batem joc.

O seară bună!

Anonymous said...

Ok repet am inteles ce spui tu , am inteles si inteleg si ce mai urmeaza.Nu sunt singura persoana care greseste .Multumesc pentru sfaturi ,le accept si e posibil sa invat din ele ..dar totusi haideti sa comentam lucruri legate de postarea facuta , ar ajuta mai mult. Daca sunt oameni care au o gramatica impecabila jos palaria .Nu am nimic de obiectat.Dar daca eu am o parere mi-o exprim in felul meu , important e sa se inteleaga ce vreau sa transmit. Oamenii gresesc. Nu cred ca ..o las balta pentru ca deja simt ca vorbesc si vorbesc fara sa se inteleaga .Apoi ce rost are sa ma explic cand eu am fost lamurita de autoarea blogului ..unde era si normal sa se opreasca discutia .Nu sa spuna altii intr-un mod elegant si apreciez ca am facut eu greseli .Sunt grselile mele .Si am inteles .Gata , destul . Sa aveti o seara frumoasa .

Unknown said...

interesant articolul.cred ca avem cam acelasi motive sa citim.Bafta!

Stephany said...

Foarte frumos spus :)) Chiar asta as fi raspuns si eu la aceasta intrebare :)

Anonymous said...

Frumoasa postare, adevarate motive! Succes in concurs! ;)

Oana H. said...

Am citit ceea ce ai scris mai sus si sunt de acord cu tine.Mi-a placut foarte mult.Adevarul e ca nu toata lumea gandeste asa si unii chiar au nevoie de acest gen de postari ca sa ajunga sa inteleaga de ce este important cititul atat pentru noi,cat si pentru ei.
Trebuie sa recunosc ca mi-a placut ca ai incadrat motivele in text.

blueroses said...

Foarte bine argumentat si ma regasesc in mai toate motivele expuse de tine, desi nu recunosc toate personajele de acolo - uite ca mai am lumi de descoperit si prieteni noi de intalnit.
Pentru mine lectura a fost o salvare, un refugiu pe care il mai folosesc inca pentru o evadare din viata de zi cu zi.
Am zambit la poza aceea cu "I read past my bedtime" - o, da, ajung pe la 3 dimineata si nu pot sa las cartea neterminata.
Frumoase si inspirate citate ai ales si se potrivesc perfect cu postarea.
Lecturi placute in continuare!
Cristina

Cristinab said...

felicitari Cristina! mi-a placut foarte mult ce ai scris.
a fost o bucurie sa-ti citesc motivele! toate sunt bine alese si convingatoare. chiar si nu necititor s-ar apuca azi de a lectura o carte :)


[intr-o alta oridine de idei, cititlul este absolut necesar pentru memorie si alte boli neurologice. se reconanda cel putin 10 pagini citite pe zi, si daca se poate cu voce tare si in picioare.]

Unknown said...

Este un articol foarte frumos!!Felicitari!!:*
Imi place primul citat.Cred ca toata lumea se recunoaste in el.Adica cei carora le plac cartile.

Anny said...

Foarte frumos ai scris! Felicitari si succes!

Se vede ca ai scris totul din inima, ca iubesti sa citesti si in niciun caz nu ti-e rusine de asta...Imi place si cum ai incadrat citatele, pe care le-ai ales foarte bine :X

PS: Tare mi-as dori si eu un lantic cum e cel din prima poza :D

♥♥ Ioana ♥♥ said...

Interesant tare postul...imi place mult de tot.

Deea said...

Nu pot decat sa simpatizez cu tine brat la brat.
Daca nu ar fi sa gasesc cateodata alinarea in cartile care stau in biblioteca mea as face niste prostii pe care nu cred ca as mai apuca vreodata sa le repar...nu dramatizez dar stiu ca probabil as alege o cale urata care ar dezamagi pe toata lumea. Uneori cartile sunt scaparea mea de lumea mult prea rea in care traiesc si nu mi-e jena sa recunosc ca sunt mult mai buni prieteni decat multi care si-au pus eticheta asta si de fapt nu fac altceva decat sa stea intr-o stare vegetativa si sa se uite la tine cum te dai de ceasul mortii incercand sa iti rezolvi problemele.
Mi-a placut enorm articolul si sa ai bafta in concurs. Seara geniala sa ai :)

"Cărţile sunt prieteni reci, dar siguri."
Victor Hugo

Pishky said...

Foarte frumos ai zis :)!
Parcă prin cuvintele tale ne aci pe tot să ne dorim și mai mult să citim și să descoperim și mai multă frumusețe în arta aceasta e a citi și de a înțelege ce citim!
Felicitări pentru articol!

Duduş said...

Frumos structurata postarea. Cititul a devenit o arta, un mod de viata

Lost For Words said...

Ai zis bine, cartile devin un drog, insa unul benefic.
Citim ca sa scapam din realitate, ne cultivam gradina interioara si cream alte lumi printre litere.

Alexandra said...

Adooor citatele!! Sunt foarte frumoase. Imi place postarea :X

Anonymous said...

Am cărți care m-au convins să scriu și eu. Am cărți care m-au demontat și parcă strigau la mine că nu am ce pune pe foaie, că sunt mică și incapabilă să creez. Sunt cărți pe care le-am recitit sau pe care le-aș reciti, altele pe care nu le vreau. Dar sunt toate părți din mine, din trecut. Părți din cafeaua băută în cana aia sau din banca aia din parc. Știi?...
Felicitări! Ai dreptate, articolul tău prinde. Numai de ne-ar întoarce la cărți...

A.M. said...

Foarte frumos articolul!!

Recunosc ca am primit si eu aceasta intrebare DE CE CITESTI? Raspunsul meu e simplu. IMI PLACE SA CITESC.

Intrebarea mi se pare ciudata. E la fel ca a intreba DE CE MANANCI?

Iubesc sa citesc. E cel mai mare adevar. Iubesc sa ma pierd in randurile unei carti in tramvai decat sa aud conversatii marunte sau sa ma uit in gol pe geam. Iubesc sa regasesc o parte din mine intr-o carte sau sa realizez ca pot fi la fel de curajoasa ca unul din personaje.
Iubesc sa tin in mana o carte. Nu accept tabletele sau laptopul...imi place sa simt greutatea cartii, sa admir coperta care a fost aleasa de editura, sa dau paginile dorind arzator sa vad ce se intampla mai departe...

Pentru mine raspunsul e simplu. IUBESC SA CITESC!

Anonymous said...

Mi-au placut motivele tale. Sunt motivante. :D Sa speram ca vor ajunge sub ochii multor "necititori" si-i vor "converti" si pe ei. :D Bafta la concurs!

A.M. said...

CARTILE SUNT DOVADA CA OAMENII POT FACE VRAJI - Carl Sagan

Lore said...

Sunt complet de acord cu ce ai scris, iti inteleg exact sentimentele si te admir pentru modul minunat in care ai 'jonglat' cu cuvintele, exprimand ceea ce multa lume gandeste. Consider ca aceasta intrebare este intr-adevar cea mai grea pentru iubitorii de povesti de orice gen si mai ales imi place faptul ca ai enumerat unele dintre perechile mele fictive preferate. Multumesc pentru acest raspuns genial si sper sa nu te deranjeze daca il voi folosi pe viitor.

Unknown said...

Wow Cristina, daca ma intreba cineva de ce citesc, le raspundeam pur si simplu,ca asta e pasiunea mea. Superb articolul. Te-ai gandit vreodata sa incerci sa scrii o carte?
Ma regasesc in fiecare cuvant scris aici. Eu am re-inceput sa citesc de putin timp, din plictiseala mai mult. Dar incet incet mi-a captivat o mare parte din viata. Iubesc sa traiesc emotiile si sa creez in mintea mea locatii, scenarii, costume, senzatii etc. Apoi mai sunt unele carti, cum e cea a lui SR, care iti deschid apetitul pentru cunoastere si redescoperire a unei anumite perioade din istorie (cu tot cea ce inseamna ea, muzica, arta, literatura etc) De multe ori am stat cu google-ul deschis, pe parcursul lecturii cautam anumite orase sau cladiri, melodii (pe care am ajuns sa le indragesc) mentionate in carti. As putea vb o vesnicie...in final...nu stiu ce premiu e de castigat, sau despre ce numerotari vorbiti...dar Cristina merita aplauze BRAVO!!! (PS suntem aici sa avem fun, va rog, daca nu va place gramatica sau exprimarea mea, nu cititi postarea. E 12 noaptea si chiar nu am chef de proof reading lol - thanks)~ Tina

MARIANA RADOI said...

cred ca astept sa apara si celelalte doua parti-stiu, partea 3 deabia in iulie se editeaza in engleza!- si apoi o sa le citesc. Nu stau bine la capitolul rabdare.

Unknown said...

si eu am folosit citate si imagini. mi se pare ca parca se mai lumineaza postul cu ele. foarte reusita pledoaria ta bafta

giorgiana said...

foarte convingatoare motivele, iar Libris face un lucru extraordinar incurajand lectura...in anii trtecuti se citea mult mai mult, acum parea deveni un lux..si eu am ales de multe ori sa cumpar carti in detrimentul imbracamintei, cosmeticelor sau a unei iesiri la film.si incurajez si pe fetita mea, de patru anisori, sa iubeasca cartile..acestea fiinn spuse, imi pare rau ca nu pot fi mai multi castigatori decat trei, deoarece cred ca toti meritam, cei care am facut din lectura ceva atat de natural precum respiratia

shosetzua96 said...

Nu iti imaginezi cat de mult m-am regasit in vorbele tale.Cel mai mult ma regasesc in ultima fraza ''Este drogul meu.Am nevoie de carti,de povesti pentru a nu intra in sevraj.'' Imi place ca ti-ai aratat partea din suflet care este dependenta de cartii.Sper sa castigi.Succes!

Mirela said...

mi-a placut mult articolul, la multe motivele tale ma regasesc si eu...ai foarte mare dreptate, cititul e cel mai bun drog, dar si cel care ne ajuta sa supravetuim..

Kage said...

Timp de 2500 de ani, cartile au fost folosite de oameni pentru a guverna, a consemna istoria, a venera, a educa si a distra.Este greu de inchipuit cum ar fi putut avea loc ceva fara carti.Intotdeauna au fost mai mult decat un dispozitiv folositor.Au fost o a doua realitate in care te pierzi.
Motivele pentru care citim, sunt bine expuse si descrise.Viata nu ar fi la fel daca nu am fi avut cuvinte scrise, cu atata putere simbolica si magica.

simf said...

Citesti pentru ca nu poti altfel, cum scriitorul nu poate fara sa scrie. E o exorcizare a demonilor cotidieni, e placere vinovata, viciu, hobby. Dar e asa de bine... :)
De ce citesc? Pentru ca merit!

BuburuzaBia said...

E o idee foarte buna cea cu citatele. Oare exista si in romana citate cu referire la carti? Cunosc cel putin unul si e foarte semnificativ: "Ai carte, ai parte". Ar merita si acesta inclus in lista facuta de tine. :) Bafta!

Unknown said...

Foarte frumos articolul ♥ Chiar imi place cum l-ai formulat! Si asa cum au spus si tu, de ce sa nu citim?
Felicitari si sper sa castigi! :)

eLLa. said...

Wow. Ai exprimat exact ce simţim toţi, chiar mai bine decât am fi putut noi să o spunem. Şi sinceră să fiu cititul este cel mai bun drog de care aş putea fi vreodată dependentă..

Postarea aceasta ar trebui promovată în diverse reviste pentru a face tinerii, ca noi, să citească.. şi să îi facă pe toţi să îşi pună întrebarea "De ce să nu citesc?" dar mai uşor le este să zică că nu place şi nici nu au încercat.. de aceea pe marea majoritate îi bate limba română iar cratima ajunge doar în cartea de română . şi sper să nu te deranjeze că voi distribui această postare, dar este absolut superbă . Mulţumim !

Unknown said...

Imi place mult ideea ta de a porni putin de la mesajul altor citate. Ce pot sa spun? Imi place foarte mult cum gandesti, cum scrii .. Ai un stil usor si direct si chiar ai transmis mesajul principal care ar trebui sa ajunga la toti. Totul a curs atat de lin, incat parca citeam fara sa-mi dau seama. Felicitari!
Multa bafta! :)

Casandra said...

Foarte frumos ai scris si se potriveste perfect cu ceea ce consider si eu cititul.Cand citesti evadezi din realitate si traiesti povestea fiecarei carti <3

Andreeea said...

Cu toate ca nu este un post foarte mare spre deosebire de celelalte pe care le-am mai citit in cadrul acestui concurs... este una din cele mai bune postari. N-am comentat decat la cele care chiar mi-au placut. Nu conteaza cat scrii ci conteaza ce scrii.
Exact, de ce n-ai citi? De ce unii vad cititul ca pe o pierdere de timp, ca pe un lucru plictisitor? Recunosc, nici eu nu citeam pana in clasa a 8-a.. dar macar m-am trezit la realitate si am realizat in sfarsit cat de frumos e sa te pierzi in paginile cartii, sa traieste alaturi de persoaneje si sa uiti de lumea reala pentru o perioada. Cine i-ar putea uita vreodata pe Dimitri si Rose (sau Adrian ♥ ) sau pe Lucas si Jaqueline... Ahhh♥
Mult succes in concurs si chiar daca nu castigi locul I, II sau III conteaza ce e scris aici. Pentru multi conteaza premiul, pentru altii chiar a fost o provocare sa scrie aceasta postare

Alexandra Z said...

Este o postare superba si inedita in care cred ca se regasesc toti cei care citesc. Intr-adevar, de ce sa nu citim?

Anonymous said...

Sunt complet de acord cu tine. Si eu citesc din aceleasi motive. Imi place articolul tau, dar parca ii lipseste ceva...parca ii lipseste ceva ce iti e specific tie, ceva personal, ceva ce sa sublinieze personalitatea ta, ceva sa il faca unic. Imi place faptul ca ai adaugat citate ce se potrivesc cu cele scrise de tine, un lucru ce nu imi place e partea unde ai enumerat cupluri din literatura...a few too many in my opinion... In rest este okay.

SFPP Camera Deputaţilor said...

Da. Interesant. Traim intr-o perioada in care circa 90% din populatia acestei tari nu citeste nimic. Poate doar termenul de garantie de pe un salam. In aceasta categorie intra si actuala generatie prezenta pe "bancile scolii". In fine. Am citit odata... nu doar din cauza vremurilor... citesc si acum. Nu cred ca se poate milita pentru acest lucru, dar se poate incerca. Succes, Cristina!

Unknown said...

De ce citesc? O intrebare foarte buna... Sincera sa fiu nu mi-am pus niciodata aceasta intrebare... Ma tot intrebam cand am inceput sa fiu asa "obsedata" de carti.(rad)
Cum ai spus si tu "De ce citesc? Din curiozitate insațiabilă, pentru pacea sufletească și liniștea pe care cititul mi le oferă. Pentru că am nevoie de timp în care să evadez din lumea mea și să pătrund într-una diferită, în care nu sunt eu personajul principal."
Am acelasi sentiment...
- citesc pentru a ma detasa de lumea reala cu scopul de a intra intr-o lume mai interesanta.
- citesc pentru ca fac mai multe lucruri in acelasi timp: invat lucruri noi, imi dezvolt vocabularul si pentru propria mea placere.
- citesc pentru ca hm... sincer m-am plictisit sa fiu in centrul atentiei.
- citesc pentru ca sunt curioasa. Vreau sa aflu ce se intampla mai departe :)) Nu cred ca sunt singura care imprumuta/cumpara/citeste de pe internet o carte si apoi constientizeaza ca mai are 100 si ceva de pagini pana termina cartea respectiva.
- citesc pentru ca sunt o romantica incurabila.
-citesc pentru ca ... acum pe bune mai vedeti voi vampiri sau varcolaci pe strada? Zane in gradina? Nu prea cred. E o lume magica care ma captiveaza pe de-a-ntregul.
- citesc pentru ca pentru putin timp evadez din viata mea plictisitoare.
- citesc pentru ca intr-un fel sau altul cand deschid o carte si incep sa citesc automat intru in lumea fictiva. Traiesc emotia pe care o traieste personajul respectiv. Cred ca sunt mai emotionata cand cineva trebuie sa se sarute decat personajul in sine :))
- citesc pentru ca ... off nu mai am argumente.
- citesc pentru ca imi place (punct)

alexandra said...

super blog cu super carti si super argumente!!!!

dorin said...

frumos articol,ma regasesc si eu in argumente

andreiutz1997 said...

Frumoasa postare!Succes in concurs.

Andreea Florentina said...

Foarte bine punctat, imi place cum te-ai exprimat si cum ai structurat articolul. Ma regasesc si eu acolo, din aceleasi motive citesc si eu. Cititul este si drogul meu, nu as putea niciodata sa iau o supradoza de citit, ador sa ma pierd in lumea pe care mi-o ofera fiecare carte citita.
Bafta multa, sper sa castigi, pentru ca meriti.

Denisa C said...

Foarte frumoasă postarea. Mă gândeam să particip şi eu,dar când văd câtă imaginaţie sunt în aceste postări şi cât suflet pun în cuvinte bloggerii,nu cred că aş putea concura.
Chiar mă regăsesc în postare şi nu este deloc necesar să numerotezi motivele se găsesc foarte uşor printre rânduri.
Succes!!>:D<

Addicted to kryptonite said...

Baftă la concurs, fetele.
Îmi place postul, este foarte reuşit.
De ce citesc? Cred că voi aţi cuprins totul în postarea asta.
Şi eu sunt de părere că cititul îţi dezvoltă vocabularul, dar ce faci când dai peste cărţi ca Semnul de P.C. Cast? Nu am citit-o în engleză, da' în română nu mi-a plăcut. Ca subiect este ok, a fost ceva nou pentru mine, dar nu mi-a plăcut cum a fost scrisă. Bine, sau poate nu s-a bucurat de o traducere pe măsură. De aceea nu am citit mai mult de două volume.
A, uitam să zic. Nici eu nu pot să-i uit pe Darcy şi Lizzie.

Unknown said...

In fiecare rand relatat de tine pur si simplu m-am regasit, intr-adevar ce poate fi mai pur si mai frumos decat cititul?...Cred ca este singurul drog care cu toate ca intr-adevar creaza dependenta, nu este daunator, ci dimpotriva e chiar un leac pentru suflet! Felicitarile mele pentru tot ceea ce ai scris aici si sper sa fie apreciat si de cei de la Libris exact cum il apreciem si noi, adica foarte mult! <3

Anonymous said...

Cred ca "evadarea" e principalul meu motiv. Inca nu m-am gandit prea mult la subiect, insa cand am citit prima data despre concurs, asta a fost primul motiv la care m-am gandit. Frumoasa postarea, iti doresc mult succes! :)

Cornelia said...

Sunt de acord cu tine! Si mie imi place sa citesc! Mereu port cu mine o carte! Daca nu citesc cate putin in timpul zilei sau seara inainte de culcare .. simt ca ziua a trecut degeaba! Sper sa te premieze cei de la Libris! Mult succes! Si spor la citit! :)

Alina P. said...

Imi place mult postarea ta, chiar m-am regasit in ceea ce ai scris.
Mi se pare cel mai frumos mod de a-ti dezvolta mintea si vocabularul, de a lasa imaginatia sa-ti umble nestapanita de nicio forta... Ce poate fi mai frumos de atat?
Felicitari pentru post, chiar meriti sa castigi! :)

Romina Paula said...

Bravo!!!! Esti minunata, continua sa citesti, si eu mă droghez destul de des citind, unele carti ma tin in viata, imi dau sperante si nasc vise, mereu mi-a placut sa citesc si sa treiesc prin povestea unora, si zilele mele au cate o poveste, dar mai frumoase sunt zilele alea in care citesc si nu ma pot opri, sunt dependenta de carti si de cafea. ah, si de ciocolata, combinatia perfecta.
Minunat articolul si ma bucur ca ai scris despre tine. Tine-o tot asa!

Luiza said...

este un subiect interesant pe care eu probabil nu l-as fi putut dezbate...de ce? pt ca pur si simplu nu pot explica cuiva de ce anume citesc:-?? este ca si cum m-ar intreba cineva "De ce respiri?"...pur si simplu.felicitari si mult succes.

alexa ioana said...

felicitari pentru frumoasa compunere!! si eu ma regasesc in cuvintele tale si nu de putine ori cartile mi-au dat putere sa merg mai departe si sa am mai multa incredere in mine. din toate cartile citite pana acum am invatat ceva si de la unele personaje am imprumutat multe lucruri
imi plac foarte mult citatele pe care le-ai ales:X

mult succes!!!:*

Simona said...

Si eu m-am regasit in motivele scrise. Frumos selectionate! Cartile ne plimba prin multe perioade si locuri ale lumii, atat reale cat si imaginare ^^.

Mi-au placut si citatele selectionate. Minunate!

Vioreld said...

Este foarte important sa citim! Cititul ne ajuta sa ne dezvoltam intelectul si ne deschide alte usi in viata

monika.love96 said...

Foarte adevarata compunerea. Chiar nu imi imaginez cum ar fi fost viata mea acum daca nu ma apucam sa citesc si daca nu "intalneam" toate personajele pe care le-am intalnit.

LoStInDr3aMs said...

o postare foarte interesanta...mi-a placut muuuult cum ai structurat-o,mai ales prin acele minunate citate.se vede ca ti-a placut sa scrii aceasta postare si ca ai raspuns din toata inima!aceasta lucrare ar trebui sa fie redactata pe manualele elevilor,pe diferite carti si reviste...eu zic ca merita si ca ar trebui sa castigi;asta se vede si prin comentariile primite ca ai starnit curiozitate si poate chiar si controverse...pana la urma eu zic ca nu conteaza daca sunt 10 motive sau daca sunt mai putine...eu zic ca acele 10 motive erau decat un punct de reper...intr-un singur rand ai putea exprima 5 motive...nu asta e important!
cat despre intrebarea :"de ce citesc?"....greu....si mie mi se pune des intrebarea la liceu cand ma vad anumite persoane cu o carte in mana "de ce citesti?"*ton din acela socat*...iar eu sunt ceva de genu "tu de ce respiri?"
cartile sunt o parte din mine...nu zic ca imi plac absolut toate cartile,toate genurile...dar in cateva ma regasesc...cartile reprezinta poarta spre o lume perfecta de imperfecta...nicaieri nu gasesti perfectiune...dar mie mi se pare ca in carti o regasesc...pot calatorii in trecut,pot fi inca in prezent sau pot sa ma duc in viitor...in carti nu exista granite,in carti poti sa devii alta persoana,sa traiesti alte experiente...sa visezi,sa lupti,sa iubesti,sa pierzi totul in cateva randuri citite;nu numai ca iti dezvolti vocabularul,dar inveti din intamplarile din carte,inveti din greselile personajelor,astfel ca noi sa nu mai facem aceleasi greseli.
"uneori cuvintele murdaresc"...dar nu si in carti!!!
bafta la concurs!!! >:D<

Unknown said...

Imi place foarte mult articolul. Citatele nici nu puteau fi alese mai bine, si sunt de acord cu toate motivele enumerate de tine. :) Cred ca mie mi-ar fi foarte greu sa raspund la intrebarea asta... "de ce citesc?" Nici nu incerc. Citesc si atat. E un stil de viata. Deci, te admir pentru raspunsul scris din inima. Succes la concurs! :)

horade said...

Motivele pentru care iti doresti, iti place sau nu poti trai fara a citi, sunt elocvente si adevarate si te felicit pentru acestea ! Pretuiesc oamenii care doresc sa citeasca si in plus promoveaza altor semeni acest minunat sentiment, astfel ca si aceasta campanie o gasesc binevenita, iar bloggerilor participanti le ofer tot respectul meu.
Johannes Gutenberg ne-a lasat o mostenire incredibila, de care se bucura toti oamenii ce iubesc sa citeasca. Totusi viitorul prin tehnologiile digitale, ar putea sa duca CARTEA tiparita catre muzee decat in bibliotecile personale.
P.S. Imi sfarsesc comentariul prin a evidentia multitudinea comentariilor postate de catre unii dintre cititori, postate pentru o neintelegere sau o greseala de ortografie, fapt ce mai putin ma interesa...

Anonymous said...

Un articol foarte frumos...si asa cum ai zis si tu este uimitor cum poti sa evadezi intr-un alt spatiu si timp..si sa te desprinzi de realitate :)

emy said...

Da,imi place ceea ce ai scris.Cred ca ai fi scris asta chiar daca nu era vorba de un concurs.Felicitari !

Adn said...

Ai perfecta dreptate.Cand citesti esti una cu personajul ,traiesti in acea lume si cresti o data cu el.O carte te invata cateodata lucruri pe care nimeni altcineva nu te-a putut invata si te ajuta sa treci peste anuminte impasuri pe care nu credeai ca le vei depasi vreodata.
Nu imi imaginez viata daca nu as putea sa evadez din cand in cand in aceste "lumii fantastice".

Unknown said...

Ai scris foarte frumos. Chiar ma regasesc in aceste motive, iar daca oamenii ar intelege cat de important este cititul, poate lumea ar fi mai buna.

Unknown said...

imi plac argumentele tale, deoarece sunt originale. chiar meriti sa castigi! succes in continuare!

Gera said...

Frumoasa postare si pot spune ca m-am regasit oarecum in unele din frazele din ea. Meriti un premiu :-)

Danaa Criss said...

Foarte frumos spus: "Un cititor trăiește o mie de vieți înainte de a muri. Un om care nu citește, nu trăiește decât una singură.” George RR Martin - Dansul Dragonilor
Cred ca tu o sa traiesti chiar mai mult. :) Imi plac argumentele tale, ma regasesc in unele dintre ele.

Anonymous said...

LIBRIS ar trebui SA TE PREMIEZE!Ai facut o treaba excelenta cu aceasta postare.
Cel mai mult mi-a placut partea cu "Pot să transform o propoziţie care nu e frumoasă în una care să te emoţioneze,care
să-ţi facă sufletul să tremure.Cu un vocabular bogat poţi fii creator,poţi lega cuvintele şi să le faci să înflorească din sămânţa îngropată în pământ.".

Felicitari!!!

Anonymous said...

În sfârşit, cineva argumentează cum trebuie. Mi-a plăcut că ai adus detalii şi ai scris citatele alea foarte tari. Felicitări! :)

DeDe said...

O argumentare mai buna ca asta nici nu mi-as putea imagina. Citatul lui George R. R. Martin chiar m-a pus pe ganduri .Debea acum realizez ce mare dreptate are. Felul in care citesc o carte si pur si simplu uit de ce-i in jur. Ramane doar viata personajului ce me inconjoara. Si venind tocmai de la Martin, ma depaseste :)) . Sa nu uitam ca a reusit doar intr-o serie de carti sa dea viata atator personaje independente. Ce pot sa spun mai mult? Opinia personala cat si citatele ce au intarit punctul tau de vedere m-au captat . Este o argumentare reusita. Felicitari. Cel putin pe mine chiar m-ai convins. Cartile mereu vor fi ca o usa ce ne izoleaza de problemele vietii de zi cu zi.

Theo said...

Ai foarte mare dreptate. Sunt complet de acord cu tine si ma regasesc intru totul in ceea ce ai scris. Cititul e evadarea mea din realitate, o portita de scapare din viata monotona. Sunt sigura ca persoanele care nu citesc si vad aceasta postare o sa se apuce categoric de citit.

Adelina Eneșca said...

Mi-a placut perspectiva ta de a privi lucrurile. Frumos articol! Succes!

Anonymous said...

Observ motive cat se poate de reale pentru care citesti. E un lucru demn de admirat.

Bianca Emanuella said...

In primul rand, felicitari pentru modul in care ai exprimat in cuvinte atractia accea irezistibila spre carti.

De ce citesc? Din curiozitate insațiabilă, pentru pacea sufletească și liniștea pe care cititul mi le oferă. Pentru că am nevoie de timp în care să evadez din lumea mea și să pătrund într-una diferită, în care nu sunt eu personajul principal. O lume pe care să o pot judeca imparțial, deși de multe ori, datorită intensității poveștii și acurateții cu care sunt conturate personajele, chiar și lumea imaginară devine personală.

^^couldn't agree more, partea mea favorita din tot ce ai spus.

Inchei acest scurt comentariu cu un citat al lui George R.R. Martin: Sleep is good, but books are better.

Bonnie Ithil said...

Wow! Am lipsit doua zile si uite ce se intampla :)). Cris, articolul este superb, dar deja stiai asta... xoxo

florance flor said...

Foarte frumos! Felicitari!
Cartile ajuta mult la dezvoltarea personala a fiecarui individ,hranesc spititual,au o mare importanta in obtinerea si mentinerea verticalitatii.
Si totusi...
Nu uita niciodata faptul ca esti o fiinta vie care traieste intr-o lume reala, lume total diferita de cea din carti, lume in care trebuie sa-ti joci propriul rol, in care personajul principal esti TU insati.
Si inca ceva...
Conteaza foarte mult ce fel de carti citesti! In functie de mesajele cartilor citite depinde si modul de adaptare in societate.
Cu mult drag si...succes!

Adelina said...

Felicitari.Chiar m-am regasit in ceea ce ai spus..si chiar cred ca cititul m-a ajutat de multe ori sa ies dintr-un impas..sa evadez din aceasta lume si mi-a tinut mereu de urat.Din pacate..observ ca in ziua de azi nu se prea citeste..din pacate.

Unknown said...

Foarte frumoase motivele, Crisu! Ca de obicei! Bravo :)

Michikit said...

Mi se pare foarte ciudata intrebarea. Am incercat si eu sa raspund la ea si mi se pare aproape imposibil. Citesc pentru ca lumea din carti e de multe ori diferita si binele invinge mereu raul, sa simt emotii noi. Mi se pare ca 10 nu sunt indeajuns de multe motive pentru care citim.

Unknown said...

Un articol frumos care mi-a incantat mintea.Ai reusit sa "pictezi" in cuvinte tabloul fiecarui cititor. Cred ca toti citim din acelasi motiv :) Tu ai luat toate motivele si le-ai sudat intr-un articol superb. Felicitari!

AuDrY said...

Foarte adanc si profund gandit.

"De ce citesc?" este, intr-adevar, o intrebare grea. Si raspunsul meu ar fi fost acelasi: "De ce nu as citi? De ce nu, cand atatea lumi si posibilitati ti se deschid in fata doar prin citirea a catorva randuri?"

Sa poti gandi prin mintea altcuiva - fie el si un personaj imaginar - este ceva dincolo de lumea noastra. Este ceva ce ne-ar da falsa impresie ca avem puteri supranaturale, ca nu mai suntem doar noi, niste oameni ordinari, cu o viata monotona si un viitor sub semnul intrebarii.

Cititul este o portita de scapare din problemele ce le infrunti zi si noapte, in lumea reala. Este o gura de aer proaspat. Sau o modalitate de a te preface altcineva, o persoana ce are deja o parte din viitorul sau deja stabilit si tot ceea ce tu trebuie sa faci este sa treci prin el. Sa simti ce simte respectivul, sa traiesti cu el diferite sentimente; sa plangi cand e prea emotional, sa razi cand e prea comic. Sa stai cu inima la gat, asteptand urmatorul pas, urmatoarea actiune. Sa traiesti, efectiv, prin ochii altuia.

Iar cand ajungi la sfarsit, sa stai cateva minute - sau chiar mai mult - in liniste si sa te intrebi: "Oare de-acum in colo, ce se va mai intampla?"

Si, daca ai norocul, raspunsul la aceasta intrebare ti se va da intr-o carte viitoare. Dar de cele mai multe ori, la cartile singulare, stai si iti imaginezi tu, de unde autorul a incheiat, tot felul de continuari.

Sincer, nimic nu se compara cu cititul unei carti. Nici macar scrisul uneia.

Clau said...

foarte frumoasa postarea,m-am regasit si eu in unele din motivele scrise de tine mai sus,multa bafta la concurs :d

Anonymous said...

Frumoase argumente! Consider ca cititul chiar iti deschide multe usi. Imi place sentimentul acela placut cand descopar o carte foarte buna si efectiv nu ma pot opri din citit. Stresul chiar dispare in timp ce ma afund in lumea fictionala si este inlocuit de suspans de cele mai multe ori. Cred ca cei care nu citesc pierd foarte mult fiindca pana la urma in societate se vede cine a citit la viata lui si cine nu. Mult succes in concurs! :)

Anonymous said...

Foarte fain acest articol<3!!Esti foarte buna si sper sa castigi!

Ellena said...

Imi place foarte mult acest articol. Ma reprezinta de altfel si pe mine. Mereu cand citesc o carte nu ma mai pot desprinde de ea si ma atasez emotional de personaje.
Este o argumentare foarte buna, chiar prea buna. Trebuie sa castigi, nu se poate!
Totodata am observat din aceasta postare si din cum te-ai exprimat prin scris ca cititul este in mare parte viata ta si ca nu ai putea trai fara acesta. Este foarte bine sa citesti si eu chiar recomand prietenilor carti dar pana sa-i faci sa le placa si sa ii faci sa citeasca macar o carte buna e mai greu. (:
Succes in concurs! Chiar meriti sa castigi!!

Unknown said...

cred ca suntem dependente de acelasi drog. :)
succes >:D<

Alexandra Ioana said...

un articol superb pe unul din blogurile mele favorite :X
bravo...sper sa castigati :D

Anonymous said...

Wow!! Finally someone care sa isi argumenteze atat de bine pozitia! Si eu citesc, cand imi permite timpul, dar daca m-ar fi intrbat cineva as fi spus exact "Ca asa simt". I'm not a book nerd but i also feel sometimes the need of a good book! Congrats for the article!

Corina S. said...

Drăguț articol. Succes!

Cărți Alese said...

Frumos Cristina! Mult noroc!

Unknown said...

michikit nu e imposibil. trebuie doar sa te gandesti mult si bine

Unknown said...

O minte are nevoie de carti, precum o sabie are nevoie sa fie lustruita. Cartile sunt droguri puternice, dar nu exista riscul unei supradoze, si trebuie sa recunosc ca si eu sunt o visctima fericita a acestui drog. Interesant articol. Mult succes !

Anonymous said...

Foarte frumos articolul, cu siguranta toti cei ce iubesc lectura s-au regasit in aceste randuri. Nu mai am nimic de completat pur si simplu m-am bucurat sa vad ca sunt si alte persoane care simt literatura prin toti porii la fel cum o fac si eu. Mult succes la acest concurs!

Law said...

O sa ma intreb mereu de ce sunt oameni care nu citesc... Ei chiar nu inteleg placerea noastra... Cartile sunt ca un drog, cu asta ai dreptate :)
Un articol foarte bun, ai sanse sa castigi! :D

Blue Angel said...

Citesc pentru ca pot evada intr-o alta lume sau ma pot gandi la infinit de multe finaluri.Scriu pentru ca imi place sa scriu. Sunt doua lucruri pe care nu mi le poate lua nimeni.

Flavia S said...

Si uite de ce iubesc eu acest blog! Este minunat ce ai scris. Si pe mine daca m-ar intreba cineva "De ce citesc?", as raspunde " De ce mai respir?". Nu pot lasa sa treaca o zi fara sa citesc macar o pagina. M-am regasit in randurile acestea, iar citatul lui George R.R. Martin este unul impecabil. Din dragostea pentru citit, am stat pe intuneric, lumina avand doar de la telefon, si asa am citit pana noaptea tarziu. Cand citesc, pur si simplu, lumea din jurul meu parca dispare. Ma striga sora mea, care e la 5 metri distanta, si abia a doua oara o aud. Cartile ma port intr-un alt univers, un univers unde eu sunt un mic spion. Fara carti, nu stiu cum as putea trai. Un om cult e cel care citeste! Un om sensibil si bun la inima este cel care citeste!

Loredana said...

Se spune ca acela care citeste are ocazia de a avea mai multe vieti. Citind descoperi, calatoresti, inveti, te relaxezi, zambesti, lacrimezi, evadezi. Pentru toate acestea si multe altele citesc :)

Geo. said...

O părere frumoasă, argumentată și susținută cu citate pe măsură!
Îți urez mult succes și fie ca această pastilă antistres să nu fie retrasă niciodată de pe piață! (deși nu văd cum ar fi asta posibil! *laughs*)
Succes!

Anonymous said...

Lectura este o activitate inaltatoare, dar din pacate de prea multi subapreciata. Foarte frumos articolul scris de tine, Christyna. Mult succes!

Diana Gavrila said...

Felicitări pentru argumentare, m-am regăsit în cuvintele tale și mă bucur tare mult să văd că lectura este apreciată, chiar dacă de puține persoane. Se potrivesc foarte bine citatele alese și subliniază mesajul tău. Îți doresc mult succes la concurs.

giddusadik said...

Foarte frumoasa postarea despre ''pastiluta'' ta: cititul. Sunt de acord cu tine in cateva privinte, precum cea cu cuplurile din carti. Cine isi mai poate imagina viata fara ele? :)

Anonymous said...

din aceleaşi motive, citesc!
frumos articol.
hai să citim!

Ionescu Adriana said...

Mi-a placut la nebunie articolul tau!!!!!!
Chiar sotul meu ma intreba saptamana trecuta de ce citesc atat de mult( dupa ce venise inca un colet cu carti :))) ). I-am raspuns ca imi iubesc personajele, ca am prins asa de drag de unele incat recitesc cartea de 1000 ori, sau ca , in functie de starea mea, selectez anumite pasaje ca sa ma binedispun. S-a uitat cam ciudat la mine, sincer. Sunt mama a 2 fetite superbe plus o firma proprie de administrat, iar timpul imi este extrem de limitat. Dar nu trece saptamana sa nu citesc ceva, sa-mi pierd noptile pentru ca nu pot lasa din mana o carte. Bine ca fetitele pot dormi cu veioza aprinsa :) . Te rog sa mai postezi articole de felul acesta, pentru ca ma incanta.

Carti de povesti said...

Sunt total de acord cu tine, intrebarea corecta este "De ce nu as citi?". Chiar daca stresul vietii din zilele noastre este mare si avem senzatia ca nu mai avem timp de nimic, ar trebui sa avem macar un moment din zi in care sa citim o carte buna si sa ne deconectam. Succes in concurs!

mayabijoux said...

Daca imi place?! Dumnezeule, mai bine de atat, nu cred sa fie cineva care sa-mi oglindeasca perfect gandurile si trairile pe care le am despre carti, cand le citesc. In momentul de fata sunt atat de ocupata cu serviciul, cu copilul, cu treburi prin casa etc, ca abia mai am timp sa citesc, dar nu ezit sa-mi rup o ora, doua, din programul meu de somn pentru asta. Este exact cum ai zis tu, un drog. Dar unul de maxima siguranta. Si cum ai spus, cititul desvolta enorm cultura generala. Eu prin citit mi-am imbunatatit cunostintele din limba engleza, prin citit am aflat cat de frumoasa si bogata poate fi imaginatia unui om. Si cat de implinit te poti simti in momentul in care o carte, simple pagini tiparite cu gandurile miraculoase ale unui scriitor, te pot ajuta sa-ti imbunatatesti viata in unele aspecte, te pot ajuta sa legi prietenii importante pentru sufletul tau, sa cunosti oameni magnifici din toate punctele de vedere. Asa ca, toate astea fiind spuse, nu-mi doresc decat sa castigi Cristina, pentru ca ai un efect atat de puternic asupra cititorilor, si pe din ce in ce mai multi in apropii de aceasta lume, incat nu-mi pot dori pentru tine, decat sa-ti atingi de fiecare data visele, si sa ajuti la marirea constanta a acestui cerc.

Alexandra said...

In multe dintre motivele tale ma regasesc si eu.Felicitari pentru postare si succes! M-as bucura daca ai lasa un comentariu si la mine pe blog. Aici este link-ul:
http://anotherbooksworld.wordpress.com/2013/04/15/de-ce-citesc/#comments

Simona said...

In timp ce terminam de citit fiecare argument in capul meu un singur gand aveam "Da,daaa ai dreptate!" :)).

Insa un alt motiv pentru care citesc este dependenta de happy end-uri .
Stiu,stiu un motiv destul de ciudat si egoist as putea spune.Intru intr-o stare cam prosta si melancolica daca personajul principal moare sau deznodamantul este unul tragic.Acest lucru ma face sa apreciez mai mult povestea su viata personajului.
Mda eu si mintea mea incalcita :)).
Oricum ideea este ca ador sa citesc pur si simplu si nimeni nu-mi poate lua asta.:)

alexa said...

Cititul este o placere vinovata pentru noi, pentru ca de multe ori uitam de multe altele, in favoarea acestui hobby.
Imi pace sa citesc petntru ca in aceasta lume mizera, povestile imi ofera imagini pe care nu le pot regasi niciunde.
Pentru finalurile fericite care ma fac si pe mine fericita.
Imi place foarte mult articolul. Felicitari pentru el.

Andd D. said...

Imi plac motivele tale pentru ca sunt cu adevarat reale. Felicitari pentru articol! >:D<

-D- said...

In unele motive asternute de tine ... m-am regasit cu totul, se vede calitatea postari :P Succes!

KDD said...

Frumos articol :)

Ralu said...

Un articol superb, ca întotdeauna. Şi eu citesc în special pentru a înfrunta viaţa cotidiană.

Ştefana Alexandra said...

Ok, sper să nu se supere nimeni pe mine, dar postarea ta e una din cele mai bune pe care le-am citit până acum. Ai reuşit să spui în câteva rânduri ce alţii n-au reuşit în sute. Citatele pe care le-ai ales sunt absolut perfecte
“I read books because I love them, not because I think I should read them.”
Aşa şi trebuie, Când citim nu trebuie să o facem epntru că aşa trebuie sau pentru că o fac alţii, trebuie să citim pentru ă vrem, pentru că ne place, pentru că este esenţa noastră.

Anonymous said...

Interesant articol. :)

Oanaaa. said...

Stiu sigur ca am avut intentia sa comentez dar nu am mai apucat. Oricum, ti-a iesit foarte fain articolul si imi plac mai ales citatele selectate. Se potrivesc foarte bine si ar trebui sa invatam fiecare cate ceva din ele. Iar cuplurile din cartile preferate, genial! Ii uitasem pe unii dintre ei.
Multa bafta in concurs!

Renate S. said...

Acest post este de nota 100000 ... 0000 .
M-ai lasat fara cuvinte si randurile tale mi-au nascut lacrmi in ochii.Un moment foarte emotionant pentru mine deoarece dupa cum ai spus si tu ,multi cred ca se vor regasi in ceea ce tu ai scris ... pentru ca eu sigur m-am regasit.
Felicitarile mele si toata stima si respectul !!! Nu cred ca putea cineva sa o spuna mai bine ....
Meriti sa castigi .... Bafta!!!

Mihaela O. said...

Nu stiu daca ar mai fi ceva de adaugat.Tot ceea ce ai scris este valabil si pentru mine. Cartile intotdeauna au fost refugiul meu preferat cand am simtit nevoia sa evadez, sa ma pierd intr-o alta lume si sa uit de prezent pentru un timp. Asa cum ai spus tu, cartile sunt drogul meu preferat, pasiunea mea.
"A book is the only place in which you can examine a fragile thought without breaking it, or explore an explosive idea without fear it will go off in your face. It is one of the few havens remaining where a man's mind can get both provocation and privacy." ~Edward P. Morgan
"Books are the quietest and most constant of friends; they are the most accessible and wisest of counselors, and the most patient of teachers." ~Charles W. Eliot
"These are not books, lumps of lifeless paper, but minds alive on the shelves. From each of them goes out its own voice... and just as the touch of a button on our set will fill the room with music, so by taking down one of these volumes and opening it, one can call into range the voice of a man far distant in time and space, and hear him speaking to us, mind to mind, heart to heart." ~Gilbert Highet
Enough said.

IRLover said...

Ai scris foarte frumos si ai "prins" tot esentialul.Bravo ! :)

Si soarele e o stea

Bloguri, Bloggeri si Cititori