Tuesday, March 26, 2013

Recenzie: Captiv in Labirint de James Dashner

 Când Thomas se trezește într-un loc necunoscut, nu-și amintește decât cum îl cheamă. Mintea îi este ca o foaie albă. În jurul lui se află mai mulți băieți, care îi urează bun-venit în Poiană – un loc înconjurat de ziduri de piatră. La fel ca Thomas, Poienarii nu au nici o idee despre felul în care au ajuns acolo și nici din ce motiv. Tot ceea ce știu este că, în fiecare dimineață, porțile de piatră către labirintul care îi înconjoară se deschid și că în fiecare seară se închid la loc. Și, la fiecare treizeci de zile, un nou băiat apare acolo, adus cu un lift. Așadar, Thomas era așteptat. Cu totul neașteptat, a doua zi este trimisă acolo și o fată – prima fată din grup. Și mai surprinzător decât sosirea ei este mesajul pe care îl aduce. Thomas ar putea fi mai important decât ar fi crezut vreodată. Numai de-ar putea să scoată la iveală secretele întunecate îngropate înăuntrul minții sale. Fanii seriei Jocurile foamei sau ai romanului Împăratul muştelor vor fi încântaţi să descopere o nouă aventură. Palpitant! Nu pierde continuarea! În curând, volumul al doilea al seriei, Încercările focului!


Parerea mea: Îmi plac distopiile, sunt genul de cărți care mă fac să îmi pun o mulțime de întrebări. Fiind un fan înfocat al seriilor „Jocurile Foamei” și „Divergent”, chiar îmi doream să citesc ceva care să se apropie măcar de stilul lor și de modul în care acestea m-au făcut să mă simt. „Captiv în labirint” chiar are calitățile pe care le caut în general la un roman distopic: stilul folosit de autor este nemaipomenit, iar lumea imaginată este vie, întunecată și plină de mister.
 
Thomas nu își aduce aminte nimic despre viața lui dinainte de a intra în Poiană. Tot ce știe este că s-a trezit într-o mini-comunitate aflată în mijlocul unui labirint uriaș. Restul băieților care locuiesc aici nu sunt deloc prietenoși și nici nu par a deține vreo informație utilă, ci sunt la fel de confuzi și speriați ca el. Ei fac tot posibilul să găsească o cale de ieșire și încearcă diverse modalități de a supraviețui și de a menține disciplina în comunitate, însă pericolele îi pândesc la tot pasul.

Newt era îngrozit de labirint.
Indiferent ce se întâmplase cu el acolo – având poate legătură cu glezna rănită – fusese ceva cu adevărat îngrozitor.

Sentimentele de neajutorare, de confuzie și haos din aceastăpoveste sunt palpabile, extrem de realist descrise. Totul în jur este nou. Personajele învață să se adapteze la un nou mod de viață, plin de pericole. Încă din primele pagini ești atras de mister și te întrebi ce urmează să se întâmple, cum au ajuns acolo și de ce, dacă vor găsi sau nu o cale de a evada, dacă vor supraviețui sau vor muri cu toții și ce teroare îi mai așteaptă după colț (la propriu).

Am reușit să mă atașez de toate personajele acestei cărți, deși au fost momente în care nu le-am înțeles deciziile și nu am fost de acord cu acțiunile lor. Le-am înțeles, în schimb, groaza, confuzia și lipsa de control asupra situației în care se aflau. Am simțit, parcă pe propria piele, frustrarea și tensiunea la care au fost supuși și am fost mândră de ei pentru că, deși speranțele de reușită scădeau, continuau să lupte. 

Veniți după mine și fugiți ca și cum viața voastră ar depinde de asta. Pentru că depinde de asta.

Fanii distopiilor nu trebuie să rateze sub nicio formă„Captiv în labirint”. Pe mine m-a ținut în tensiune cu fiecare pagină, prin acțiune și suspans. Nu ezitați s-o achiziționați! Și pentru că la editura LITERA a apărut deja volumul 2, voi face tot posibilul să-l citesc numaidecât!

„Noi doi am fost, Tom. Noi le-am făcut asta. Noi ne-am făcut asta.”

Lectură plăcută!

Photobucket
 



Multumesc Editurii Litera pentru sansa de a citi aceasta superba carte.

Photobucket

8 comments:

Unknown said...

foarte buna si compleza recenzia felicitiari bonnie

Anonymous said...

e cea mai buna si complexa recenzie la cartea asta felicitari pentru realizarea ei ...

Crina|| booktwist_ said...

Mi-a placut foarte mult cartea si abia astept sa-mi soseasca urmatorul volum ca sa continui povestea.

Anonymous said...

al doilea volum e cel cu focul nu ?...

andra lavander said...

nu am citit cartea, dar ultimul citat m-a facut cu adevarat curioasa

Bonnie Ithil said...

Da, al doilea volum se numeste "Incercarile focului".

Anonymous said...

multumesc bonnie , banuiam eu ceva ..dar ai reusit sa il achizitionezi?....

Unknown said...

Am citit de câteva saptamani toata trilogia. Mi-a placut foarte mult, chiar dacă inițial am cumpărat-o pentru coperțile geniale. Pana acum nu am mai citit nimic asemanator, dar o sa o fac cu mare drag. <3

Si soarele e o stea

Bloguri, Bloggeri si Cititori