Sunday, February 24, 2013

Books to Movies: “Atlasul norilor” de David Mitchell

Roman castigator al British Book Literary Fiction Award si nominalizat la Booker Prize, Nebula Award si Arthur C. Clarke Award

Romanul Atlasul norilor traseaza o harta la scara mare a pasiunilor omenesti, survolate intr-un periplu halucinant, care porneste din Pacificul de Sud, aflat sub spectrul colonizarii in secolul al XIX-lea, si ajunge in viitorul postapocaliptic. Sase povestitori secreta tot atatea universuri despartite de timp si spatiu, insa nu etanse, pentru ca le leaga noduri vitale. Un notar american care exploreaza insulele proaspat colonizate din Marile Sudului; un muzician care incearca sa-si inspire maestrul in scopuri nu tocmai nobile; o jurnalista care salveaza lumea de la dezastru nuclear; un editor care descopera un bestseller periculos; o clona creata in sistemul sclavagismului modern -- toti acesti povestitori savurosi creeaza cercuri narative in jurul dramaticei istorii orale a unei insule postapocaliptice. Planurile se intretaie in puncte nevralgice care sunt de fapt marile teme ale romanului: vointa de putere, canibalismul civilizatiei, felul in care trecutul e mereu rescris de catre cei care stapanesc prezentul. Dens, dar translucid, grav, dar colorat, Atlasul norilor exploreaza violenta mai multor lumi care o alcatuiesc pe-a noastra, pornind de la ideea ca "orice credinta e un camp de batalie".


Despre autor:
Scriitorul englez DAVID MITCHELL s-a născut în 1969, la Southport, Lancashire. Îşi face studiile de literatură engleză şi americană la University of Kent, urmând apoi un masterat de literatură comparată. Se mută în Sicilia şi apoi în Japonia, la Hiroshima, unde ţine cursuri de limba engleză timp de opt ani. Debutează cu romanul Ghostwritten (1999), câştigător al John Llewellyn Rhys Prize şi nominalizat la Guardian First Book Award, căruia îi urmează number9dream (2001), nominalizat la Booker Prize, Atlasul norilor (Cloud Atlas, 2004), roman câştigător al British Book Literary Fiction Award şi nominalizat la Booker Prize, Nebula Award şi Arthur C. Clarke Award, Black Swan Green (2006) şi The Thousand Autumns of Jacob de Zoet (2010), roman nominalizat la Booker Prize şi distins cu Commonwealth Writer's Prize. În 2003, David Mitchell apare în antologia Granta a celor mai importanţi tineri scriitori englezi, iar în 2007 este inclus de Time Magazine în topul celor mai influente o sută de personalităţi din lume.


Cartea este aparuta in Romania la Editura Humanitas.

***

Atlasul Norilor - Cloud Atlas (2012)


Unul din cele mai aşteptate filme ale finalului lui 2012 este ATLASUL NORILOR, rezultat al muncii de echipă a reputaţilor cineaşti Lana Wachowski, Tom Tykwer şi Andy Wachowski. O dramă intensă şi impresionantă, ATLASUL NORILOR explorează impactul consecinţelor pe care le au asupra oamenilor acţiunile lor, de-a lungul trecutului, prezentului şi viitorului.

Povestea urmăreşte evoluţia unui suflet care se transformă de-a lungul câtorva secole dintr-un ucigaş într-un erou, modelându-se prin acţiune, mister, dramă şi romantism. O singură faptă bună reverberează pentru a provoca o revoluţie la sute de ani distanţă în viitor.

Un film cu: Tom Hanks, Halle Berry, Hugo Weaving, Jim Sturgess
Genul Filmului: Dramă, Mister, SF
Durata: 176 minute

Movie Trailer: 





8 comments:

Anonymous said...

atlasul norilor ..hm imi doresc sa o citesc si eu candva.

Unknown said...

am auzit de multe ori de ea. ma atrage cartea si imi place titlul

Bonnie Ithil said...

Sincer si pe mine ma atrage, tocmai din motivul asta am facut acest post, ca sa vad cui mai place. Eu cartea o am o sa o citesc in curand si dupa am sa vad si filmul.

Alexandra Ioana said...

am auzit multe despre acest film,dar,nu este unul pentru gustul meu :-??

Unknown said...

am sa astept parerea ta bonnie ca sa stiu daca mi-o cumpar si eu

Anonymous said...

recenzii cand va fi timpul ...

Unknown said...

normal. off timpul asta e o reala problema

Anonymous said...

sa stii ca pentru cei lenesi ca mine timpul chiar e o problema ..si cand ma gandesc ca tre sa fac un lucru ei bine ..realizez ca nu am timp

Si soarele e o stea

Bloguri, Bloggeri si Cititori