Monday, September 10, 2012

Recenzie: Vecinul de Lisa Gardner

O casă perfectă. O familie perfectă. Un secret mortal...
O tânără mamă, blondă şi drăguţă, dispare din casa ei din South Boston, lăsând în urmă un singur martor – fiica de patru ani – şi un soţ chipeş şi secretos.
Din clipa în care detectivul D.D. Warren intră în confortabila casă a familiei Jones, instinctul îi spune că ceva nu este în regulă la imaginea de ansamblu pe care cuplul s-a străduit atât de mult să o creeze.
În timp ce viaţa unei femei dispărute se află în pericol și o furtună amenință să izbucnească în presă, D.D. trebuie să-şi dea rapid seama dacă Jason Jones este vinovat sau doar încearcă să ascundă ceva. Prioritatea ei numărul unu devine aceea de a sta în calea potenţialului ucigaş şi de a apăra noua posibilă victimă, un copil nevinovat, care a văzut – poate – prea multe.




Parerea mea: 
M-am întrebat mereu ce simt oamenii în ultimele lor ore de viață. Știu ei oare că va urma ceva îngrozitor? Presimt tragedia care plutește în aer și îi adună în jurul lor pe cei dragi? Sau este unul dintre acele lucruri care, pur și simplu, se întâmplă?
Aceasta este povestea unei  familii perfecte. Aparent. 

În casa familiei Jones totul pare liniștit. Sandra, Jason și fiica lor de patru ani, Ree, duc o viață normală, fericită. Până în seara în care Jason se întoarce de la lucru și nu-și mai găsește soția. În urma ei au rămas doar o veioză spartă și așternutul lipsă, ca singure semne a unui eveniment tragic.

Imediat ce sergentul D. D. Warren și partenerul ei, Brian Miller, ajung la fața locului constată că viața familiei Jones este un pic cam „prea” normală pentru simțurile lor. Principalul suspect este soțul, care pare mult mai interesat să-și șteargă urmele decât să-și găsească soția. Însă acest caz nu este nici pe departe atât de simplu. Suspecții încep să răsară unul după altul: Aiden Brewster, vecin cu victima; studentul Ethan Hastings, pasionat de calculatoare, care o ajută pe Sandra cu diverse lucruri legate de computer și care este îndrăgostit de ea; unchiul lui Ethan, Wayne, care lucrează pentru Poliție și este și el îndrăgostit de ea; și tatăl ei, exclus din viața fiicei sale după ce aceasta s-a căsătorit.
În clipa aceea mi-am disprețuit soțul. L-am urât pentru că mă luase de acasă, dar nu mă salvase. L-am urât pentru că îmi arăta respect, dar nu mă făcea să mă sint dorită. L-am urât pentru tăcerile lui lungi, și pentru secretele lui, și pentru acea unică fotografie alb-negru, obsedantă, a unui băiețel înspăimântat.
Oare ce s-a întâmplat cu Sandra? De ce soțul ei este atât de pasiv, parcă neinteresat în a-și dovedi nevinovăția și a o găsi? Ce încearcă să ascundă de poliție? Este posibil să i se fi înscenat această tragedie? Mi-am tot pus aceste întrebări pe tot parcursul lecturii, însă finalul m-a lăsat de-a dreptul uimită. Toate scenariile pe care le-am construit au fost cu mult departe de adevăr.

Vecinul este un roman excelent. Un pic trist, un pic amuzant și extrem de palpitant. Are foarte multe răsturnări de situație și momente pline de tensiune,  lucru destul de rar întâlnit la cărțile din ziua de azi. Fiecare personaj ascunde câte ceva, chiar și Ree, fetița de patru ani a celor doi soți. Oare a fost ea martoră la răpirea mamei ei? A fost Sandra într-adevar răpită sau a plecat de bunăvoie?
Ce înseamnă familia?
E o întrebare la care am meditat aproape toată viața.
Sunt curioasă ce părere veți avea voi despre această poveste.

Mulțimesc editurii LITERA pentru ocazia de a citi această carte.



12 comments:

IRLover said...

Mai este o carte in genul asta, tot la Litera.Vreau neaparat sa o citesc:) Recenzia e reusita >:D<

Bonnie Ithil said...

5 stele de la mn pentru recenzie :D. Nu stiam de carte dar pare foarte interesanta :D

rosia_lady said...

wow recenzia e superba, iubesc cartile palpitante/

Jacqline said...

Pare scenariul perfect pt un film :)
Imi place recenzia :D
Nu stiu cum reusesti, dar ne faci intotdeauna sa ne dorim sa cititm cartile prezentate de tine.

Michikit said...

Asta imi aminteste ca nu am mai citit de mult un roman politist. Mi-ai deschis apetitul pentru gen. De asta nu e bine sa iti citesc recenziile, ma faci sa vreau sa citesc carti pe care nu le am in casa.

Christyna_BM said...

:)) Multumesc fetelor. Nici eu nu mai citisem politiste de mult timp. Dar acum tocmai am terminat ceva excelent, combinatie intre politist si paranormal :D

Michikit said...

Deci nu se poate pune ca pauza de la fantasy, nu? Poate numai pe jumatate. :P

Christyna_BM said...

Nu prea se poate numi pauza de la fantasy :))

Cristinab said...

super buna recenzia! m-ai facut curioasa in privinta finalului!
o trec pe lista de lectura.

andra lavander said...

ador cartile politiste, chiar mi se par geniale si Vecinul mi-a atras clar atentia dupa ce am citit recenzia

Unknown said...

Seamana cu Gone Girl putin sau mi se pare mie? Oricumm interesanta recenzie! Si cartea cred ca e la fel!

Maria said...

Nu prea citesc carti politiste dar dupa ce ti-am citit recenzia am sa-i dau o sansa acestei carti.Pare interesanta.

Si soarele e o stea

Bloguri, Bloggeri si Cititori