Wednesday, September 19, 2012

Recenzie: Aripi de Aprilynne Pike

Descriere: ”Laurel privea fascinată chestiile acelea deschise. Erau înspăimântător de frumoase – o frumusete imposibil de exprimat în cuvinte. Se întoarse din nou spre oglindă și privi de-o parte și de alta a capului. Păreau ca niște aripi...”


Laurel crede că este o liceană ca oricare alta, dar are câteva particularități pe care nu și le poate explica. Nu suportă soarele, nu-i este frig niciodată și preferă să-și petreacă timpul în aer liber. Până când se întâmplă ceva cu adevărat straniu: o floare cu petale ca niște aripi îi înflorește pe... spate. Laurel nu este o ființă omenească, nimic din viața ei nu este ceea ce pare, iar extraordinara ei metamorfoză este inevitabilă. Tulburată de afecţiunea pe care o simte pentru David, colegul săritor şi amabil, şi Tamani, paznicul ei vigilent şi pasional din lumea zânelor, Laurel se vede pusă în fața unei noi încercări: pentru a-şi păstra identitatea, casa şi familia şi pentru a proteja tărâmul zânelor, Avalon, trebuie să înfrunte un inamic puternic.
***
Parerea mea: Am citit de curând Aripi de Aprilynne Pike  și pot să spun că m-a impresionat într-un mod foarte plăcut pentru că mi-a adus aminte de basmele copilăriei. E o poveste atât de ușor de citit, dar în același timp și destul de complexă, încât nu ai cum să nu te îndrăgostești de ea încă de la primele pagini.
Trebuie să vă spun că îmi plac foarte mult poveștile cu zâne, probabil și pentru că nu sunt atât de multe cărti apărute în România cu acest subiect. Încă un motiv pentru care mă simt atrasă de aceste povești, este faptul că ele permit modelarea lor în fel și chip. Așa se întâmplă și în Aripi, nici nu o să vă vină să credeti ce i-a putut trece autoarei prin cap! Zânele astea sunt superbe, fragile, vegetariene…  și cu un ciclu de înflorire. Da, un ciclu de înflorire care depinde doar de anotimpul în care au fost născute.
Personajele sunt foarte bine conturare și fiecare va fi îndrăgit de voi, mai ales Laurel. Fata are o fire puternică deși a fost protejată excesiv de părinti,  fiind educată  acasă pâna la vârsta de 15 ani. Dar la începutul clasei a 9-a, aceștia decid că este timpul să mergă la o școală normală. Perspectiva vietii de adolescent în colectivitate este destul de înfricoșătoare pentru o fată care nu a ieșit niciodată de sub ochii părintilor, însă frica de școală este cea mai mică dintre problemele lui Laurel, atunci când descoperă că pe spate i-au apărut aripi ca niște petale de flori. 

Dacă hainele tale sunt un motiv suficient de bun să îndepărteze niște posibili prieteni, atunci nu sunt genul de prieteni pe care ti i-ai dori.
Sfat tipic pentru o mamă. Drăgut, sincer și absolut inutil.

David, băiatul care s-a dovedit a-i fi un prieten foarte bun încă de când s-au cunoscut, este singurul care îi știe secretul. El este alături de Laurel în permanentă, chiar dacă de multe ori nici nu știe ce pericole îl pândesc. 

-          Laurel, David? Vreti să împărtășiti gluma și cu restul clasei? Întrebă el cu o mână dusă la șoldul lui schilod.
-          Nu, domnule, spuse David. Dar multumesc c-ati întrebat. 
Elevii din jurul lor râseră, însă domnul James nu părea încântat. După câteva momente de râsete oftă și se întoarse cu fata la tablă. Laurel se lăsă pe spate și rânji. David: un punct. Profesorul care și-ar dori să fie la fel de deștept ca David? Zero puncte.

Dar atunci când îl întâlnește pe Tamani, acesta se poartă de parcă ar cunoaște-o de mult timp, chiar dacă aparent se știu doar de două zile. Tamani îi vorbește despre un tărâm secret și despre zâne, iar Laurel începe să înteleagă cine este ea cu adevărat. 
Odată cu aripile, noua școală și noii prieteni, apare și pericolul. Niște bărbati necunoscuti vor să cumpere proprietatea părintilor, iar tatăl ei este lovit de o boală ciudată. 
Și dacă vă întrebati de partea romantică a acestei cărti, sunt convinsă că deja ai observat triunghiul amoros, doi băieti pentru o fata. Și ce mai băieti! În special Tamani, da sunt Team Tamani și sper să nu fiu dezamăgită la sfârșitul acestei serii.
 
-          Mă voi gândi la tine, așa cum am promis.
-          Și eu mă voi gândi la tine, așa cum am făcut-o în fiecare zi, spuse Tamani.

Cartea are de la mine 4 stele și pot să spun că aștept cu nerăbdare volumul doi.
 Multumesc Editurii LITERA pentru ocazia de a citi aceasta carte.

Bonnie





7 comments:

Unknown said...

Pare draguta si ma tenteaza pentru o lectura asa, ``de-o seara`` :D

Christyna_BM said...

E foarte draguta, incearc-o :)

Jacqline said...

Bonnie, se pare ca tocmai m-ai facut sa-mi cumpar cartea :D 10+ pt recenzie !

Cristinab said...

foarte buna recenzia Bonnie! imi doresc sa citesc cartea cat de curand!

Michikit said...

Excelenta recenzia. Nu am citit niciodata un roman care sa aiba la baza zanele. Am auzit de multe titluri, iar asta pare chiar interesant.

andra lavander said...

carti cu zane am mai citit, desigur fiecare percepe zanele diferit, la fel cum si povestile cu vampiri, varcolaci sau ingeri cazuti sunt contruite dieferit de autori. pare interesanta povestea, o lectura de seara, eu asa o vad

Maria said...

Eu nu am citit nici o carte cu zane pana acum:)).Sincer,pe mine nu ma prea atrag cartile cu zane...

Si soarele e o stea

Bloguri, Bloggeri si Cititori