Thursday, August 9, 2012

Parerea mea - Sacrificiul - Eve#2 de Anna Carey

 IUBIRE, AVENTURĂ ŞI SACRIFICIU ÎNTR-O LUME DEVASTATĂ

Pentru prima oară de când a evadat de la Şcoală, Eve şi-a găsit pacea.
Locuieşte în Califia, un paradis pentru femei, la adăpost de soarta îngrozitoare care le aşteaptă pe orfanele Noii Americi. Dar siguranţa ei are un preţ: a fost obligată să-l abandoneze pe Caleb, singur şi rănit, la porţile oraşului. Când aude că acesta se află în pericol, încearcă să-l salveze, însă e prinsă şi dusă în Oraşul de Nisip, capitala Noii Americi.
Captivă între zidurile Oraşului, Eve descoperă un secret cumplit despre trecutul ei şi e forţată să se confrunte cu o crudă realitate. Aflând că iubitul ei este în viaţă, ea încearcă să evadeze pentru a fi împreună – însă consecinţele ar putea fi tragice. Şi atunci, trebuie să facă o alegere disperată, altminteri riscă să-l piardă pe Caleb pentru totdeauna.

Mulţumim editurii LEDA pentru oferirea acestei cărţi blogului nostru.

 Parerea mea:
Am aşteptat cu oarecare nerăbdare volumul doi al seriei Eve. Nu este o carte rea, dar cumva nu se ridică la nivelul primei părţi.

Mă deranjează în principal faptul că Eve pare să nu fi învăţat din greşelile anterioare, că cei care au fost mereu cu capul pe umeri acum iau unele decizii discutabile aruncându-se cu capul înainte în situaţii care ţipă de-a dreptul: pericol!!! şi că autoarea nu a reuşit să mă convingă de necesitatea şi logica motivelor deciziilor politice ce stau la baza întregii poveşti.

Eve 2 ar putea fi considerat momentul de cotitură al seriei, momentul în care Eve se transformă, evenimentele din acest volum deschizând în final o nouă etapă în viaţa ei. Mă gândesc acum la „disputa” de pe blogul editurii LEDA (parcă) cu privire titlurile volumului/seriei. Da, aş putea spune – şi toată discuţia are loc în condiţiile în care nu ştim ce se va petrece în volumul 3 – că Eve Once Rise are o logică. Totuşi, Rise s-ar fi potrivit volumului doi, pentru că, aşa cum am zis, acum are loc evenimentul care o transformă. Având în vedere „intraductabilitatea” unor termeni, consider că opţiunea traducătorului şi a echipei Leda pentru titlul „Sacrificiul” este una foarte inspirată. Asta pentru că fiecare personaj are de făcut sau a făcut deja unul.

Alegerile ce trebuie făcute de fiecare nu sunt uşoare şi cer un sacrificiu; conducătoarele Califiei, regele, Eve, Caleb, Beatrice şi toţi ceilalţi trebuie să-l facă. Legat de aceasta, pot sesiza un plus al cărţii şi sper să-l sesizaţi şi voi şi să-l analizaţi. E vorba de punerea în paralel a două situaţii care au la bază aceeaşi dilemă: siguranţa şi supravieţuirea grupului faţă de sacrificarea unui individ. Până unde se poate merge şi ce contează de fapt?

Stilul nu este tot atât de vizual, totuşi autoarea reuşeşte foarte bine să dea senzaţia siguranţei, aparente sau nu, motivate sau nu, pe care o simt personajele principale. Personaje pe care, s-o zic în genul Geo, îţi vine să le dai cu capul de pereţi... o fi vârsta, o fi dragostea... dar deciziile şi neatenţia unora sunt de-a dreptul... o să vedeţi.

Alături de unele dintre personajele secundare din volumul anterior, sunt introduse personaje noi, cu privire la care, probabil, nu veţi şti din prima ce să simţiţi. Unele vă vor dezamăgi, altele vă vor intriga, iar pe altele le veţi compătimi sau poate toate la un loc. Aceste nuanţe de gri aduc consistenţă cărţii.

Există momente de suspans, există unele întorsături de situaţii care vă vor menţine atenţia şi interesul în ciuda unei oarecare predictibilităţi. 

Finalul este unul de-a dreptul teribil. Probabil vă veţi petrece aşteptarea volumului 3 rugându-vă să reziste firul de păr pe care, cu atâta bunăvoinţă (ha!ha!) autoarea l-a oferit pentru a vă agăţa miniscula speranţă că lucrurile vor putea fi îndreptate.


10 comments:

Geo. said...

Ar trebui s-o zici mai des in stilul Geo. Daca te-ai dezlantui cum o fac eu cateodata, poate ca s-ar zgudui BM din temelii.
=))
Mneah, uita asta. =))
Ca de obicei, ai o recenzie flawless. Nu dai prea multe indicii despre ce s-ar putea intampla.
De fapt, nu dai deloc indicii.
Vrei sa-ti dau si o nota?
Nota 5! Maxima! =))
5/5.
Kiddin/

CCAM said...

atata timp cat e nota maxima nu ramane decat sa ma consolez ca nu e cu felicitari... in rest totul bine :))

Geo. said...

Iti trimit si cele mai ( introdu adjectiv) felicitari!!!! >:D<

Jacqline said...

Am primit si eu acum cateva zile cartea si sunt f nerabdatoare sa o citesc :D
Mi-a fost putin teama sa citesc recenzia pentru ca nu vroiam sa aflu detalii, dar ai facut o treaba excelenta si nu numai ca nu ai dezvaluit ce s-ar putea intampla, dar m-ai facut si mai curioasa despre cum o sa fie.

Ştefana Alexandra said...

Îmi place cum scrii recenzii:-? Sunt interesante şi te fac să-ţi doreşti să citeşti cartea. sinceră să fiu n-am citit nici măcar volumul unu din Eve, dar m-ar tenta să o fac:-?

Bonnie Ithil said...

Si mie mi-a placut cartea. Intradevar am fost si dezamagita de ea sper ca volumul urmator sa apara cat mai repede si sa fie mult mai bun:D

CCAM said...

Va multumesc pentru comentarii si aprecieri.

@Jacqline- BM are drept "politica" nedezvaluirea detaliilor sau a ceea ce se intampla in carti. Daca am fi nevoite totusi sa divulgam cate ceva, am pune un avertisment la inceputul recenziei. Asadar, poti citi linistita oricare dintre parerile noastre.

andra lavander said...

am citit primul volum, dar am decis sa nu incep vol2 decat dupa ce apare si vol3. unele serii nu pot fi citite decat atunci cand ai toate volumele pe masa. detesc finalurile tensionate, pentru ca te fac sa vrei urmatorul volum pe care trebuie sa il astepti luni intregi. si asteptatrea nu este tocmai punctul meu forte

Cristinab said...

o sa ma acuc sa citesc vol 1.
nici mie nu imi place cand o carte se termina brusc si trebuie sa astept cu nerabdare urmatorul vol.
dar din cate am observat scriitorii obisnuiesc sa faca asta intre vol 2 si 3 cand seria este o trilogie.

mayabijoux said...

Din nefericire mie nu prea mi-a placut cartea, nici acest volum, nici primul. Mi s-au parut cam sarace, din toate punctele de vedere. Si in stilul lui Geo., pe Eve as cam da-o rau de tot cu capul de pereti...

Si soarele e o stea

Bloguri, Bloggeri si Cititori