Thursday, June 7, 2012

Parerea mea Obsidian (Lux#1) de Jennifer L. Armentrout

Parerea mea:


Vi s-a întâmplat vreodată să citiți o carte pentru care apoi să vă lăsați prinşi într-un vârtej armageddonic gen Daemon Invasion? Ei bine, mie mi-a făcut-o Obsidian. În mod normal ar fi trebuit să stau cuminte şi să las tineretul să se dezlănțuie. Dar aflați că „slăbiciunea” mea e scuzabilă. Motivele sunt câteva. Unul ar fi că m-am distrat. Al doilea este firea Cristinei de a nu slăbi hățurile, dar cel mai important este că mi-a plăcut Obsidian.
Obsidian e (foarte) amuzantă. Are personaje pe care le îndrăgeşti. Ce nu e de plăcut la Katy? La început te gândeşti... hmm altă adolescentă strămutată, cu o „cronică suferință acută” cauzată de pierderea tatălui şi imposibilitatea oarecare a mamei de a trece hopul. O altă adolescentă care trebuie să facă față unei noi „lumi”. Personal mi se pare cam exagerată problema adaptării la nou care se regăseşte în mai toate cărțile şi spre liniştea şi bucuria inimii mele de cititoare young adult, pentru Katy asta e o falsă problemă.
Fată deşteaptă, mândră (aşa cum şade bine) şi cu limbă ascuțită se descurcă de minune în orice situație. O fată pe gustul meu. Deşteaptă şi norocoasă deoarece scapă nevătămată atunci când îşi face ambiția, ia decizii greşite, se lasă ispitită şi atrasă în unele situații ce pot deveni delicate. Mda, se bucură din plin de steaua norocoasă care veghează asupra ei.
„To Daemon, my arrival was the beginning of the end. The apocalypse. Kat-mageddon.”
Aşadar, Katy trebuie să se adapteze la: orăşel nou, vecini noi, şcoală nouă, casă nouă, vecini noi, colegi noi, posibil pretendent al mamei, vecini noi... aici e aici.
“You know what they say about boys next door...”
În ciuda faptului că Daemon încă de la început face tot posibilul să-l deteşti nu-i reuşeşte. Este acel tip de băiat (superb şi arogant, deştept fără discuție) care imploră să fie îmblânzit.
“Beautiful face. Beautiful body. Horrible attitude. It was the holy trinity of hot boys.”
Personajele secundare, cu tipologii şi tabere diferite, explică şi creează motive şi condiții pentru comportamentul lui Daemon şi pentru întâmplările/pericolele ce o să vină.
Nimic nou spuneți? Vă înşelați! Dialogurile sunt amuzante şi acide, replicile sunt inteligente, reacțiile neprevăzute şi mortale.
Remind me," he paused, drawing in a stuttered gasp, "to never piss you off again. Christ, are you secretly a ninja?”
Veți avea un zâmbet larg şi vă va durea mâna de câte citate ați subliniat. Şi asta nu e tot! Autoarea ne oferă o miză şi mai mare. Împleteşte povestea celor doi (nu e dragoste pentru că teoretic nu se pot suporta) cu acțiune curată.
“Swimming was the last thing I wanted to do. Drowning him? Maybe.”
Băieții buni luptă cu cei diabolici şi nu se ştie dacă în final câştigă. Mistere şi dispariții încurcă şi mai rău lucrurile. Feriți-vă, Ei sunt aici!
Will you show me what you really look like? You don't sparkle, do you?”
Dacă vreți umor şi amor cu năbădăi, fluturi în stomac, lucruri şi întâmplări care curg natural şi sunt bine legate, pericol şi trăiri la limită puteți alege Obsidian. Dar să nu spuneți că nu v-am avertizat! Există un risc major (99%) de a deveni dependenți. Aşa că citiți şi amuzați-vă pe îndelete pentru că mai e ceva de aşteptat pănă la volumul doi: Onyx.
Once I got home, though, and saw several packages on my front porch, all the crap from the day disappeared. A few had smiley faces on them. Squealing, I grabbed the boxes. Books were inside-- new release books I'd preordered weeks ago.”
PS: Bucuria cea mare este ca LEDA a contractat drepturile de publicare in Romania a seriei Lux!

15 comments:

Jo.hanna said...

Atat de mult ati vorbit de bine cartea asta, incat gata... m-am decis! Vara aceasta o citesc si eu! :D Nu astept traducerea in romana, sunt deja prea curioasa.

Deea said...

Super carte, super recenzie!:D Si foarte bine alese citatele (mai ales ca stiu ce multe sunt si ce greu e de ales). Si subscriu, Daemon... Pardon, Obsidian chiar creaaza dependenta!:D

Simona said...

Eu voi astepta sa apara in Romania :D Abia astept!
Mi-au placut citatele ca deobicei :D Cred ca fiecare pagina a cartii este plina de fraze interesante :))

georgiana serban said...

Sunt tare indecisa....daca cumpar carte in engleza-mi satisfac curiozitatea,daca nu am rabdare-mi stric placerea de a citi cartea atuni cand va fi lansata la Leda....
Nu stiu...mai revizuim bugetul,ma mai gandesc si la celalte acizitii planificate...si poate,poate...
Este foarte greu ,pt ca tot ce au recomandat fetele astea doua,si am citit,a fost de nota 20.
Nu pot sa uit seria FEVER,cu care m-au intocsicat,si de care am devenit OBSEDATA pana la ultima pagina.
Asa ca,pe viitor voi tine cont de recenziile lor ,si de parerile lor,pt ca merita(o spun din propria experienta,si nu este una singulara)

Izabela said...

Din nefericire nu o pot citi in engleza, asa ca va trebui sa astept varianta in romana :( . Sper totusi sa pastreze copertile originale.

andra lavander said...

eu cred ca o voi citit in engleza, nu am rabdare pana la aparitia in romania

Cristinab said...

abia astept sa apara si la noi!!!
cu siguranta voi reciti cartea si in romana :)

Bonnie Ithil said...

hihi super recenzia !!! si eu recitesc cartea nu m-am putut abtine :)
imi place repetitia '' vecini noi'' :)) initial nu am stiut ce se intampla, dar da bine zis asa !!! si ce mai vecin!!! :))=))
iar la faza asta ''care imploră să fie îmblânzit'' mi-a venit in cap imaginea lui Daemon stand in genunchi in fata lui Katy si implorand sa fie ''imblanzit'' =))=))

CCAM said...

@ Deea si Bonnie - Ma bucur ca v-a placut cartea si... "recenzia". Vecinii - in cazul asta - greu cu ei dar mai greu fara :))

@ daca v-a zgandarit curiozitatea e foarte bine; engleza sau romana ar putea sa nu conteze. Leda are niste traducatori buni care pot prinde/reda atmosfera

giddusadik said...

Super recenzia, chiar mi-a placut! Citatele alese sunt foarte amuzante si daca nu eram prea sigura, acum m-am convins! Sigur voi citi Lux cat mai curand :D

Mirela said...

minunata recenzie, imi pare bine ca va aparea si la noi

Flori said...

Este foarte frumoasa cartea ,ar trebui sa cititi si cealalt vol. 2 Onix, dar stiti cumva cand scoate si celalte volume in romana?sau daca o sa le scoata?

Christyna_BM said...

Draga Flori, daca te uiti in pagina de recenzii, ai sa mai gasesti cateva pentru seria lux, fie in eromana, fie in engleza. Noi am citit toata seria LUX. Nu stio exact cand vor aparea restul volumelor la noi, dar vor aparea cu siguranta! Lectura placuta!

Maria said...

Cartea este suuuper.Este una din seriile mele favorite <3.Cartea m-a facut sa-l urasc pe Daemon pentru comportamentul lui rautacios dar sa-l si indragesc pentru ca este un tip dragut.

Georgiana said...

Si asta a fost o carte super1 Mi-a placut asa mult de Daemon <3
Am citit si Onix, asa ca trebuie sa pun curand mana si pe Opal caci mor de nerabdare sa vad prin ce aventuri vor mai trece cei doi protagonisti

Si soarele e o stea

Bloguri, Bloggeri si Cititori