Thursday, May 10, 2012

CUPA CARTILOR - Etapa 1 - Runda 9 - ...si la sfarsit a mai ramas COSMARUL VS Cantec de gheata si foc

...și la sfârșit a mai ramas COȘMARUL de Oliviu Crâznic
 
Numar volume:1
An apariție: 2010

Editura: VREMEA  



Prezentării acestei cărţi i se potriveşte un citat chiar din ea:  
„… omul e învăţat să tragă concluzii din informaţiile pe care le are. În vreme ce adevărul se află, de cele mai multe ori, în informaţiile care lipsesc…”
Coşmarul este o carte scrisă cu şi din pasiune. Asta e evident la fiecare rând.
Este o carte documentată. S-a născut dintr-o asiduă căutare prin documentele ce stau să se sfărâme sub greutatea timpului. Autorul s-a inspirat din scriptele evului întunecat care menţionează fenomene considerate ciudate atunci şi care au rămas neexplicate în prezent deşi, nu-i aşa, se presupune că am evoluat cumva. Citind cartea, veţi descoperi că suntem frământaţi şi atraşi deopotrivă de aceleaşi temeri, de aceleaşi speranţe ca şi aceia care au trăit cu sute de ani înaintea noastră.
Povestea este o combinaţie extraordinară de supranatural şi normal, întuneric şi lumină, bine şi rău. Fire de istorie reală sunt inserate cu har în această broderie dându-i valoare.
Personajele, introduse treptat şi din ce în ce mai multe, au propria istorie care le va determina în final rolul în coşmar. Sunt oameni normali pe care îi separă şi unesc ranguri şi valori sociale, ranguri şi valori umane. Manipulate de forţe necunoscute, unele reuşesc să se comporte exemplar până la capăt, iar altele vor deveni prada propriilor slăbiciuni. Toate personajele însă evoluează (sau involuează), toate se transformă sub presiunea evenimentelor. Locul fiecăruia odată stabilit va fi schimbat cum nici nu te aştepţi. Veţi îndrăgi multe dintre aceste personaje şi veţi recunoaşte că soarta care le-a fost dată este cea mai onorabilă pentru ei, după fapta şi inima lor.
Veţi tremura alături de personaje, veţi spera alături de ei. Veţi crede că aţi rezolvat odată cu ei misterul şi veţi urla de deznădejde împreună cu ei.
Într-o lume din ce în ce mai întunecată şi mai rece, unde tragicul atinge ireparabil totul, găsim acea poveste pură de dragoste visată de la începutul lumii de fiecare.
Momentele de „groază” vă vor zburli probabil pielea dar veţi şti că a fost necesar. Nimic nu este de prisos, nimic nu e risipit.
Totul e atât cât trebuie şi unde trebuie. Asta caracterizează volumul, inclusiv în ceea ce priveşte folosirea figurilor de stil. Autorul nu se fereşte să le folosească şi ele reprezintă un punct forte al cărţii.
Oliviu Crâznic vă va introduce fără să simţiţi într-un decor care este el însuşi un personaj ce se transformă, ține pasul şi trasează liniile povestirii. Lumea şi natura se schimbă împreună pe măsură ce se desfăşoară acţiunea. Castelul, ce se dovedeşte scăparea dar şi capcana în care sunt prinşi protagoniştii, are ziduri ce mustesc de mistere şi pericol. Camerele şi coridoarele sale sunt pline de trădare, disperare, dragoste şi speranţă.
Finalul va aduce liniştea dată de un nou răsărit.
Este evident că ... Şi la sfârşit am mai rămas Coşmarul se adresează tuturor. Vă va plăcea acest volum chiar dacă nu sunteţi pasionaţi de fantasy, romance, gothic. Indiferent care vă este stilul preferat veţi găsi ceea ce căutaţi şi veţi pune cartea pe raftul cu cărţile de recitit.
De ce să votaţi cartea? Pentru că este o carte gothică foarte bine scrisă şi care va încânta cu siguranţă. Este o carte care zgândăre inima şi cele mai ascunse trăiri ale cititorului satisfăcându-i în acelaşi timp pofta de aventură şi suspans. Va induce frica şi teroarea şi va aduce liniştea şi speranţa. Este una din cărţile despre care poţi spune liniştit că se citeşte cu sufletul la gură.
(Bibliophile Mystery)

*** 

Cântec de gheață și foc de George R. R. Martin 
 
Numar Volume: 5 (serie incompleta)
Numar volume aparute la noi: 5
An aparitie: 2007
Editura: NEMIRA



“Vine iarna.”

Cu mult timp în urmă, într-o vreme demult uitată, echilibrul dintre anotimpuri a fost destrămat. Într-un ţinut în care verile pot dura zeci de ani şi iernile o eternitate, se apropie greutăţile. Frigul se întoarce, iar în marginile îngheţate din nordul Winterfell, forţe supranaturale sinistre se adună dincolo de zidul protector al regatului. În centrul conflictului este familia Stark de Winterfell, la fel de dură şi de nezdruncinat, ca şi meleagurile pe care s-au născut.
Trecând de la un regat învăluit de geruri cumplite la un altul de vară, plin de bogaţii epicuriene, Cântec de Gheaţă şi Foc este o poveste despre prinţi şi prinţese, ostaşi şi vrăjitori, asasini şi bastarzi, ce trăiesc într-o vreme a profeţiilor cumplite. O ceată de războinici enigmatici poartă săbii dintr-un metal necunoscut; un trib de sălbatici aduc oamenii în pragul nebuniei; un prinţ dragon plin de cruzime işi vinde sora pentru a-şi recâştiga coroana şi o femeie hotărâtă porneşte în cea mai înşelătoare călătorie.
În mijlocul uneltirilor şi contra-uneltirilor, a tragediilor şi trădărilor, soarta familiei Stark, precum şi aceea a aliaţilor şi duşmanilor lor atârnă de un fir de păr pe măsură ce fiecare dintre ei râvneşte la câştigarea celui mai mortal dintre conflicte: urzeala tronurilor.
Majoritatea personajelor sunt umane, dar sunt introduse și alte rase, cum ar fi recii și periculoșii Ceilalți din nordul extrem și dragonii care scuipă foc din est, ambele rase fiind considerate dispărute de către oamenii poveștii.
Seria conţine o armată de personaje bune, rele sau indiferente, dar toate extrem de interesante, iar caracterele lor sunt atât de diferite încât cu siguranţă există unul pe placul oricărui cititor. De asemenea, au un aspect tridimensional: vă veţi îndrăgosti de unele, le veţi detesta pe majoritatea. Cu toate acestea, chiar şi acele care provoacă la început doar repulsie, se dezvoltă pe parcurs, trec prin schimbări radicale, pentru ca în final să ajungă demne de admirat. O fantezie epică excepţională ce conţine toate tipologiile de personaje pe care te aştepţi să le întâlneşti într-o astfel de operă: eroul, idealistul, regele războinic, regina frumoasă, bufonii...dar niciunul dintre aceştia nu este chiar normal şi devin din ce în ce mai controversaţi pe măsura ce firul poveştii se dezvoltă. George R. R. Martin nu se teme să-ţi frângă inima, adoră să-i ucida pe cei pe care îi iubeşti şi te forţează să îi îndrăgeşti pe cei pe care la început îi urai.
Cântec de gheaţă şi foc este un amestec perfect de dramă, intrigă, umor şi romantism. Totul este pus la îndoială. Ceea ce crezi că va urma, nu se va întâmpla. Riscul suprem este întâlnit în toate cărţile, însă se ştie că în final eroul nu poate muri şi totul se va termina cu bine. Aici nu te poţi baza pe acest principiu. Această serie înalţă pericolul la un alt nivel. Toţi sunt pe picior de egalitate, asigurându-te că lucruri teribile se pot întâmpla şi celor buni, şi celor răi deopotrivă.
Deşi este în esenţă medievală, oferă mult mai mult! Imaginaţia autorului este absolut fantastică! Descrierile sunt atât de detaliate încât vă veţi simţi parte din cele şapte regate.
Trebuie să votaţi Cântec de gheaţă şi foc pentru că este un „must – read” pentru toţi fanii genului, ba chiar sşi pentru cei care de obicei se feresc de luptele pentru putere. Este total diferită de orice altă serie. Mai mult decât o cronică politică, opera lui Martin este plină de mister şi trădări, iubire şi prietenie, dezamăgire şi tragedie, împletite cu personaje supranaturale necunoscute.
O minte are nevoie de cărţi, precum o sabie are nevoie să fie ascuţită...
Tyrion Lannister
(Bibliophile Mystery)

Puteti vota pana pe 12 mai la ora 24.00
Pentru a afla rezultatul rundelor anterioare intrati AICI

*CUPA CARTILOR este parte a campaniei Viata Cartilor - Sustineti piata de carte din Romania



24 comments:

Unknown said...

Ma doare inima ca sunt pusa in situatia de a alege una din doua carti/serii fenomenale, ambele sunt superbe... Dar totusi, ''Cantec de gheata si foc'' a primit prea multe laude si va mai primi. In schimb e necesar sa aducem publicului in vedere cartea scrisa de Oliviu Craznic si de aceea votez ''Cosmarul'', pentru ca e o carte foarte buna. :)

Jo.hanna said...

Cam ciudat cuplate cartile astea doua... e destul de clar care va iesi invingatoare. Totusi, votul meu se duce catre "Cosmarul" lui Oliviu Craznic. :)

Ghanda said...

Am citit descrierea de la Cantec de Gheata si Foc de vreo 2-3 ori, incercand sa-mi dau seama daca ori n-ai citit nicio carte din serie, ori a trecut mult timp sau ai citit multe alte carti de-atunci si ti s-a estompat complet din minte...

Tot nu m-am lamurit, dar in adancul sufletului, sper sa fie prima varianta. (Ca idee, e seria mea de suflet, nu cred ca exista vreo carte pe care sa o iubesc asa. De asta s-ar putea sa fiu putin cam dura pe alocuri in cele ce urmeaza.)

Incep cu inceputul: Nu e vorba de niciun cataclism si de niciun "cu mult timp in urma". Totul se petrece in alta lume, in alta parte. Iernile si verile care dureaza atat de mult nu sunt rezultatul vreunei incalziri globale si actiunile n-au loc dupa vreo apocalipsa. E alta lume care n-are nicio legatura cu a noastra.

Apoi - si asta mi-a ridicat cele mai multe semne de intrebare - sa spui ca personajele sunt "bune, rele sau indiferente" e... nu are nicio legatura cu seria despr ecare vorbeai. Nu exista personaje bune sau rele si categoric nu exista personaje indiferente. Personajele sunt umane, sunt exact ca noi. Nu ucid pentru ca sunt "rai", ucid pentru ca au un scop sau sunt nebuni (adica efectiv bolnavi mintal care nu au discernamant). Nu se sacrifica pentru ca sunt "buni", ci pentru ca au un set de lucruri in care cred si o constiinta. Si nu devin "buni/rai", ci doar ti se dezvaluie motivatiile lor, si cunoscandu-i putin mai bine iti schimbi parerea. Cat despre indiferenti... te rog da-mi exemplu de un personaj indiferent, pentru ca eu nu ma pot gandi la niciunul (si sunt sute de personaje in carte).

Asadar, e clar pentru cine am votat, dar ceea ce vreu sa spun e ca nu mi se pare ca descrierea face cinste seriei. Pe alocuri, nici nu mi se pare ca te referi la serie... si regret asta, pentru ca sunt niste carti superbe...

Inchei prin a spune ca sper sa nu consideri ceea ce am scris mai sus drept un atac la persoana, pentru ca nu este, e doar parerea unui alt fan despre descrierea ta.

Christyna_BM said...

Asta e toata frumusetea lecturii ca iti da posibilitatea de a-ti inchipui totul asa cum vrei.
Da, am vrut si nu imi poti spune sa nu fac asta, sa mi-o inchipui nu doar o alta lume ci o lume straveche care s-ar potrivi foarte bine si lumii noastre. Mai ales ca mituri cu dragoni exista si aici. In ceea ce priveşte anotimpurile, nu cred ca ai dreptate asa cum spui ca „atat dureaza”. Personal consider ca iarna care vine are o alta semnificatie, legata in primul rand de naruirea pacii dintre regate şi a armistițiilor mai mult sau mai putin fragile. A unui pericol care ii va ameninta pe toti.
Personajele bune sau rele sau indiferente sunt, de asemenea, asa cum le-am perceput eu. Nu imi poti spune ca nu pot clasifica un persoanj ca rau pentru ca e nebum. Il clasific rau pentru ca ceea ce face, indiferent de motiv sau motivatie, ii prejudiciaza pe cei din jur. Motivatiile nu scuza niciodata mijloacele, intotdeauna poti alege sa faci bine sau macar sa nu faci rau altora.
Nu am pretentia ca ma pricep sa fac cele mai bune prezentari dar le fac sincer in functie de modul in care am perceput eu seria; altfel ar fi fost suficient sa copiez din alta parte o prezentare si gata.
Fiecare e liber sa gandeasca cum vrea si sa interpreze cum doreşte.
Nu consider atac la persoana dar totusi consider nepotrivit tonul tau.
Te mai asteptam.

Izabela said...

Si votul meu se duce la..."Cosmarul" de Oliviu Craznic. Felicitari pentru toata munca depusa pana acum, sunteti grozavi :D

CCAM said...

@Jo.hanna - Ciudat cuplate... hmm... Mi s-ar fi parut ciudat cuplul Cosmarul / Academia sau Cantecul / Twilight. Ambele carti de azi sunt,dupa parerea mea, din alta liga. In ceea ce priveste cine castiga nu se stie niciodata – asa se zicea si de Mandrie si Prejudecata sau GK ca sunt sigur castigatoare.

In rest ma bucur ca, in sfarsit, s-au agitat apele si ca exista reactii la cupa :)))

Unknown said...

Eu cred ca fiecare persoana are dreptul la o parere si la o viziune proprie, fie ca ne place, fie ca nu. Nu trebuie sa fim rai acum, pentru ca, sa recunoastem, nimeni nu-i perfect. E imposibil sa placa tuturor ceva, intotdeauna se va gasi cineva care va critica munca depusa.

"Cititorul este cel care da viata unei carti, compunand imagini care vor crea lumea imaginara in care evolueaza personajele. El isi insuseste personajele facandu-le sa traiasca in mintea lui. Uneori interpreteaza in felul lui anumite pasaje, dandu-le un sens."

Jo.hanna said...

@CCAM - Da, posibilele "cupluri" mentionate de tine suna intr-adevar ciudat. :) Nu stiu, cred ca pur si simplu ma gandesc ca seria lui Martin eclipseaza cam orice si nu mi-ar placea sa se intample asta tocmai cu "Cosmarul". Insa sunt foarte curioasa de rezultat. Cine stie... poate avem o surpriza... :)

Anonymous said...

Foarte frumoase amandoua cartile, dar cum actiunea lui Martin are portiuni mari in care lancezeste, in timp ce "...cosmarul" este de la prima pana la ultima pagina numai suspans, o votez pe a doua. Daca Martin si-ar fi concentrat mai mult povestea si ar fi renuntat la unele pasaje, mi-ar fi fost mai greu sa aleg, mai ales ca-mi plac mult nuvelele lui. Infruntarea cartilor e bine aleasa, amandoua sunt mai dark si mai tragice decat toate celelalte din Cupa. Bine ca avem si noi un roman in competitie :) Gibby

ank said...

Sper sa apuce GRRRRRRRRRRM :) sa scrie si urmatoarele volume, nu de alta, dar are o varsta si acum e foarte ocupat cu ecranizarea. Daca ne lasa cu... ochii in soare, credeti ca se incumeta cineva sa-i continue opera?

Anonymous said...

Ank, GRRM a interzis expres sa ii continue cineva opera, desi asistentul lui ar fi putut, fiind el insusi un mare scriitor (citeste Leviathan Wakes!!).
Votul - Cosmarul, desigur!! Imi place mult Martin, l-am cumparat in original, dar e una din seriile "umflate" de moda, sunt totusi cel putin 10 carti fantasy mai bune ca a lui in acest moment, Turnul intunecat, Taisul sabiei, etc, si il avem si noi pe Oliviu al nostru cu Cosmarul. Daca si-ar publica cartea afara (ar trebui s-o traduca!!) si daca ar avea parte si de promovare, ar da lovitura sigur! Iar un serial dupa Cosmar ar fi superb!!
Motivarea deciziei, simpla. Personajele lui Oliviu sunt mai veridice si mai apropiate de sufletul meu, fiind oameni obisnuiti pusi in situatii deosebite. Mai ales, Cosmarul e plina de surprize adevarate, la care nu te-ai astepta niciodata! De cel putin 5 ori am fost sigura ca mi-am dat seama incotro se indreapta actiunea, si m-am inselat de fiecare data teribil, iar explicatia a fost logica si credibila, si spectaculoasa de fiecare data...
Recunosc, sunt o mare fana a lui Oliviu, am fost la toate lansarile lui, si abia astept urmatorul roman. E un scriitor care chiar poate fi competitiv, inclusiv cu cei de afara.
- Adina Tatar

Stefan Bolea said...

Craznic este un potential Martin si ar trebui sa ne mandrim cu el. Intr-un fel, Martin ar trebui sa-l invidieze pe Craznic, pentru ca el are posibilitatea sa scrie o saga mult mai buna!

mariana romonti said...

Te-am votat din tot sufletul.Oliviu iti doresc MULT SUCCES ,in continuare !!!

Unknown said...

ador seria lui Martin si e prima data cand am emotii, sper sa se califice mai departe :)
Mi-a placut citatul ales!

Unknown said...

nu-mi merge linkul de la rezultatele rundelor anterioare :( Voi puteti sa-l accesati?

georgiana serban said...

Toti avem dreptul la vot ,si la o parere ,ca doar de asta "si-au batut capul" fetele asta(FELICITARI cea mai inedita idee din blogosfra romaneasca),dar tin sa mantionez ca de data aceasta sunt in ceata totala.
Nu am citit nici Cosmarul dar nici Cantece de ghiata si foc.
Cred ca abele sunt bune ,tinand cont de descrierile facute de voi,dar ca sa fiu corecta nu voi vota in baza caestor pareri(asta ar insemna sa trisrz).
O carte trebuie citita ,chiar analizata ,ca apoi sa vi si sa-ti faci o parere,sau chiar sa o recomanzi cuiva.
Citesc recezi,ininte de a acizitiona o carte,pt ca daca nu asi face acest lucru nu ma-si mai respecta pe mine ,si banii pe care-i invectesc in carti.Si tocmai pt ca mi-a placut descrierea facuta de voi la Cosmarul , am trecut-o pe lista mea de cumparaturi de la Bookfest.
P.S runda aceasta zic pas...

Maria Avramescu said...

E mai frumoasa Si la sfarsit a mai ramas cosmarul... Povestea de dragoste e sensibila, nu are nimic vulgar, toate personajele sunt minunate, mai ales Arthur si Adriana... In plus, e cu vampiri, iar eu prefer cartile cu vampiri! Si din cauza actiunii continue si a misterului tot mai adanc, se citeste cu sufletul la gura...

A.I.R said...

Si la sfarsit a mai ramas cosmarul este mult mai buna. Suspansul este pretutindeni in roman. GRR Martin e bun, dar este putin cam comercial pentru mine...
:)

Ioana D said...

Votez "... si la sfarsit a mai ramas Cosmarul", intrucat consider ca promite mai multe :)

Ghanda said...

Imi cer scuze daca tonul meu ti s-a parut nepotrivit si rautaciuos si te apreciez pentru ca n-ai sters comentariul meu, desi ai fi putut-o face.

Inteleg faptul ca tu ai preferat sa-ti imaginezi acea lume ca fiind a noastra si inteleg ca ai preferat sa vezi personajele in alb si negru.

Totusi, parerea mea este ca aceasta prezentare are rolul de a oferi unor oameni nefamiliarizati cu seria o descriere a acesteia care - eventual - sa-i convinga s-o voteze, ori din punctul meu de vedere, aceasta descriere ar trebui sa fie obiectiva, neinfluentata de parerile si alegerile personale. Asa ca mi s-ar fi parut corect si cinstit fata de cititorii blogului tau sa le spui ca Westeros este o alta lume, nu batranul Pamant post-cataclism si sa ii anunti ca personajele se pot schimba, la fel ca oamenii din lumea reala (il dau exemplu pe Jaime, pe care toti l-au urat initial pentur ce i-a facut lui Bran, apoi, imediat ce au incpeut sa apara capitole cu punctul lui de vedere, multi l-au indragit si chiar iertat pentru faptele lui)

De asta am si spus ce am spus, pentru ca stiu ca e alegerea ta cum alegi sa intelegi ceea ce citesti, dar consider ca aici nu era cazul sa iti exprimi propriile opinii ca si cum ar fi fapte.

Cat despre iarna, da, normal ca in cadrul povestii, este folosita si ca metafora pentru "naruirea pacii dintre regate şi a armistițiilor mai mult sau mai putin fragile", dar nu e prima iarna de lunga durata care vine (vezi povestile batranei Nan), si in cadrul celorlalte n-a fost vorba de nicio naruire a pacii. Cat despre fragilitatea aliantelor, asta a fost starea de fapt din totdeauna, altfel Revolta lui Robert (care a avut loc vara) n-ar fi putut avea loc.

In final, vreau sa spun ca n-am zis nicaieri ca nu faci prezentari bune, ci doar ca aceasta nu face cinste seriei si ca uneori, chiar nu pare sa se refere la aceasta serie. Inteleg ca e ceea ce ai inteles tu din carti si ca poate fi diferit de ceea ce au inteles ceilalti cititori. De asemenea, te felicit pentru initiativa de a organiza aceasta Cupa, dar repet: as fi preferat o descriere obiectiva (nu copiata, ci doar care sa reflecte exact actiunea din carti). Si poate eu sunt cea care nu poate fi obiectiva, avand in vedere cat de mult iubesc aceasta serie.

andra lavander said...

un reultat neasteptat si totusi parca previzibil, ciudat

Oliviu Craznic said...

Va multumesc mult tuturor! Sunteti f draguti:) Si sunt mandru ca ma bucur de increderea si aprecierile voastre.

Mirela said...

oke oke recunosc...am votat cantec de gheata si foc...e singura dintre cele 2 care am citit-o

Unknown said...

Nu auzisem de Si la sfarsit a mai ramas Cosmarul, insa recenzia mi s-a parut foarte buna, m-a facut curioasa asa ca am trecut-o pe lista de carti de citit.
Urzeala Tronurilor este una din serile mele preferate, m-am indragostit de ea de la prima pagina. De recenzie am fost dezamagita. Am citit comentarile de mai sus, stiu ca fiecare percepe cartile in felul lui, dar mi se pare ca aici nu e vorba numai de perceptie. O sa dau un singur exemplu "Trecând de la un regat învăluit de geruri cumplite la un altul de vară, plin de bogaţii epicuriene..", in carte, la inceput, e vara peste tot, chiar daca in nord asta inseamna si ninsori de vara si zapezi de vara.
Inteleg ca fiecare are dreptul la o opinie dar cred ca faptele descrise de autor au prioritate. Si mai cred ca, daca expui public o opinie, trebuie sa accepti si posibilele critici, atat timp cat acestea sunt prezentate in mod civilizat.

Si soarele e o stea

Bloguri, Bloggeri si Cititori