Friday, May 4, 2012

CUPA CARTILOR - Etapa 1 - Runda 7 - Cele 13 motive VS Mandrie si prejudecata


 Cele 13 motive de Jay Asher

Numar volume: 1  
An apariție: 2012
Editură: LEDA
Sper că sunteţi gata, pentru că sunt pe cale să vă spun povestea vieţii mele. Mai exact, de ce s-a sfârşit viaţa mea. Şi dacă asculţi casetele astea, atunci eşti şi tu unul dintre motive.
Reacţionăm diferit la ideea sinuciderii. E uşor să spunem: „Hei! Eu nu gândesc aşa, nu pot accepta propria-mi anihilare ca soluţie. Cum să pot simţi această carte când însăşi premisa ei se opune tuturor convingerilor mele?” Dar stai aşa! Chiar ASTA e ideea!  Nu suntem la fel, cei din jur nu ne influenţează în aceeaşi măsură, nu aceleaşi lucruri au importanţă şi da, nu aceleaşi soluţii ni se par acceptabile. Nu sunt motivele mele sau ale tale, sunt motivele lui Hannah!

Cele treisprezece motive pleacă de la o situaţie fără ieşire. Nimic din ce-a fost nu mai poate fi reparat. Dar încă se poate controla şi preveni ce urmează să se întâmple. Altora.
Spus într-un mod brutal, e o carte care-ţi oferă motive pentru care să nu faci altora ce ţie nu ţi-ar plăcea să ţi se facă. Pentru că totul poate scăpa de sub control. Pentru că suntem diferiţi. Pentru că nimeni nu poate da timpul înapoi şi nimeni nu poate repara răul deja făcut. Pentru că e bine să ai curajul să arăţi ce simţi şi ce vrei. Poate dacă Clay ar fi făcut asta, deznădejdea lui Hannah nu ar fi câştigat.
Totuşi destinatarii casetelor merită oare povara pusă pe umerii lor de Hannah? E vorba de răzbunare, de necesitatea explicării gestului, de prevenirea altor victime? Veţi decide voi.
De admirat este faptul că autorul nu prezintă sinuciderea ca pe o soluţie, dimpotrivă. Dacă şi Hannah ar fi avut un pic de curaj, ar fi putut afla că sentimentele lui Clay sunt aproape. Că totul se poate rezolva. Că există şi alte soluţii.
Uitaţi ideea că o să vă placă cartea pentru că... nu e nimic de plăcut. Tot ce faci este să simţi. Să simţi ceea ce a simţit Hannah, să simţi ceea ce simte Clay. E o carte care te răscoleşte şi care-ţi frământă mintea şi inima deopotrivă.
Acum nu vă gândiţi că e o carte plictisitoare, pentru că nu e. Autorul prezintă alternativ trăirile şi punctele de vedere ale lui Hannah şi Clay şi astfel oferă mai multe faţete, mai multe percepţii, argumente şi contraargumente, punându-te în situaţia de a-ţi face propria analiză. Jay Asher reuşeşte să te ţină în priză, să te facă curios să afli totul. Nu poţi renunţa, trebuie să afli! E un carusel de sentimente în toate nuanţele posibile.

De ce s-o votaţi? Pentru că este o carte care pune probleme, care chinuie. Pentru că sunt atât de multe şi diferite reacţii la ea încât e clar că a atins o coardă sensibilă. Pentru că trimite un mesaj clar cu privire la cum ar trebui să ne purtăm, că faptele noastre pot avea consecinţe nebănuite, că trebuie să ne pese de cei din jur şi de sentimentele lor.
(Bibliophile Mystery) 

***


Mândrie și prejudecată de Jane Austen

Număr volume: 1
An apariție: n/a
Editura: LEDA



Este greu să descrii un roman clasic recunoscut la nivel mondial ca fiind una dintre cele mai bune poveşti de dragoste din literatura engleză. Ce s-ar putea scrie despre el pentru a-i evidenţia adevărata valoare? Cred că am să încep cu un citat.
N-aş putea să precizez nici ora, nici locul, nici prima privire, nici primul cuvânt. E mult de atunci. Când mi-am dat seama, era prea târziu.”
Acesta este răspunsul domnului Darcy la întrebarea domnişoarei Elizabeth Bennet când anume s-a îndrăgostit de ea.
Mândrie şi prejudecată este o lectură extraordinară, o paradă de maniere şi sentimente dar în aceeaşi măsură o etalare a prostiei şi suficienţei umane manifestate în societatea de la începutul anilor 1800. Autoarea s-a bucurat de un simţ ascuţit pentru descoperirea şi redarea într-un mod amuzant a ridicolului din oameni şi societate. Poate părea răutăcioasă, dar e şi corectă pentru că evidenţiază şi calităţile acestora, realizând în fapt o critică la adresa societăţii vremii.
Stilul este alert, descriptiv, amplu, într-un cuvânt excepţional. Povestea n-ar fi putut fi mai antrenantă. Nu găseşti nimic din stilul sau limbajul uneori greoi al textelor vechi, de care tinerii de obicei se sperie.
Adevărata valoare a acestei cărţi este dată de descrierea caracterelor. Personajele sunt magnifice, credibile în totalitate, umane prin capriciile, grijile, greşelile sau ciudăţeniile pe care le afişează. Acţiunea este special creată pentru a le surprinde aceste trăiri, iar percepţia autoarei asupra naturii umane este remarcabilă.
Elizabeth şi Darcy sunt amândoi inteligenţi, încrezători şi spirituali. Care dintre voi nu a fost măcar un pic atrasă de celebrul domn Darcy, mândru şi distant, chiar arogant? Personajul Lizzy are o mentalitate cu mult înaintea epocii ei. Interacţiunile dintre cei doi protagonişti nu sunt doar un simplu flirt, ci reprezintă un progres, o depăşire a situaţiei materiale, a convenienţelor vremii şi a părerilor proprii şi acelor din jur. Toate înţelegerile/neînţelegerile dintre ei sunt însoţite de un umor fin.
Eroinele lui Jane Austen sunt vestite pentru lupta pe care o poartă în permanenţă între sentimente şi avere şi au fost mereu criticate pentru capacitatea de a le primi pe amândouă la final. Rareori întâlnim, în opera clasică, poveşti cu final fericit.

Trebuie sa votaţi Mândrie şi prejudecată pentru că este pur şi simplu o plăcere să o citeşti, pentru că în cultura generală a fiecăruia dintre noi trebuie să se regăseasca şi un strop de literatură clasică, mai ales când aceasta este atât de fluentă şi plină de viaţă. 
(Bibliophile Mystery)

Puteti vota pana pe data de 6 mai la ora 24.00
Pentru a vedea rezultatele rundelor anterioare intrați AICI
 
*CUPA CĂRȚILOR este parte a campaniei Viața Cărților - Susțineți piața de carte din România 


17 comments:

Anonymous said...

Mandrie si Prejudecata Forever VS. Every Book!!!

georgiana serban said...

E uite inca o runda "incinsa" ca sa zic asa.
Voua vi se pare corect ?
Mandrie si prejudecata este o adevarata capodopera literara ,dar nici Cele 13 motive nu se lasa mai prejos.
Tinad cont ca in america este introdusa in programa scolara se poate ca peste 10-15 ani sa ajunga departe Jay Asher.Cine stie?
Geru de decis pt ca ambele sint minunate,dar si foarte diferite.

georgiana serban said...

Sa vedem ce ne pregatesc fetele in runda urmatoare.

CCAM said...

aici un zambet larg....

Cristinab said...

Mandria si prejidecata primeste votul meu!
cred ca Jane Austin va triumfa runda aceasta.

Krisz said...

E greu de ales intre doua capodopere. As vrea sa va spun ca jay asher e barbat, scrie si pe prima pagina din carte. Ati scris undeva in prezentare "autoarea..". Stiu ca probabil veti zice ca nu conteaza daca e barbat sau femeie, insa mie mi se pare minunat ca un barbat a reusit sa transmita asemenea emotii, ca a scris asa o poveste.

Christyna_BM said...

Stiam ca e barbat, ne-a scapat probabil din greseala. corectam imediat

CCAM said...

:)) e o vorba "cine se scuza se acuza", dar mai e una: "cine nu munceste nu greseste". Eu nu m-am mirat ca e un el, barbatii pot fi in stare de multa sensibilitate, dar din obisnuita a ajuns o ea. Se mai intampla! Bine ca ne-ati sesizat ca sa nu inducem lumea in eroare :))) Trebuie sa-mi revizuiesc comportamentul si sa ascult de sfaturile pe care i le dau fi-mii - mai multa atentie

Unknown said...

Mie mi se pare o alegere grea. Inca n-am citit Cele 13 motive, dar nu stiu ce sa zic. Mandrie si Prejudecata am citit si chiar este o opera ce nu o poti descrie in cuvinte. E superba...of, intotdeauna ma faceti sa ma indoiesc de ce vreau sa votez.
Nu va spun ce votez ::)

andra lavander said...

Cele 13 motive se afla pe lista mea de lectura obligatorie, dar sunt fana Jane Austen, iar Mandrie si prejudecata e una din cartile mele preferate, grea decizie, dar Austen e greu de invins

Unknown said...

''Mandrie si prejudecata'', clar. Nu am citit ''Cele treisprezece motive'', dar oricat de frumoasa ar fi cartea, nu cred ca poate intrece capodopera lui Jane Austen. :)

Bonnie Ithil said...

Eu am mers pe Mandrie si prejudecata de data asta. cartea este foarte buna si a meritat din plin sa fie citita, mai am si alte carti de la JA dar nu am apucat inca sa le citesc dar sper sa o fac pt ca imi place mult cum scrie :D

mayabijoux said...

eu Cele 13 motive am ales. cartea este pur si simplu... nu gasesc cuvantul potrivit... revelatoare!!!

Cristinab said...

nu credeam ca Cele 13 motive va castiga...
nu e genul meu dar daca a fost asa de votata cred ca ar trebui sa o citessc.

Stephany said...

Din pacate nu am citit niciuna din carti , desi am avut o tentativa cu Jane Austin :D

Mirela said...

era si normal sa castige cele 13 motive

Georgiana said...

Inca o carte care e pe lista mea deceva vreme :)) ma refer la cele 13 motive. Mi se pare o carte asa realista, mai ales ca aborda un subiect controversat in zilele noastre, sinuciderea. Cat despre Mandrie si prejudecata mi se pare interesanta si cea cu zombi :))

Si soarele e o stea

Bloguri, Bloggeri si Cititori