Wednesday, May 16, 2012

CUPA CARTILOR - Etapa 1 - Runda 11 - Ingerul noptii VS Naluca si Naucul

 Îngerul Nopții de Becca Fitzpatrick

Număr volume: 3 (serie incompletă)
Număr volume apărute la noi: 2
An apariție: 2010
Editura: LITERA


Acelaşi liceu obişnuit şi acelaşi profesor inventiv care schimbă ordinea în bănci. Deși începutul acestei serii pare a fi un pic cliche, nu este cazul să vă lăsați înșelați de aparențe. Bineînţeles că noua ordine precum şi noua sarcină de lucru îi vor pune în legătură pe el şi ea. Şi cam aici se termină obişnuitul. Ce începe e o poveste la care toţi cititorii vor rămâne să viseze cu ochii deschişi.
Ea - Nora nu este liceeana tipică, deși își dorește sa ajungă la Yale și are o familie cu mici probleme. Este deja oarecum independentă pentru vârsta ei, mama călătorind mult de când tatăl ei a murit. Prietena ei cea mai buna, Vee, este preocupată de toate lucrurile pe care ea nu le apreciază: băieți, cumpărături și drame. Cuminte și inteligentă, multe dintre fete se pot regăsi în personajul ei. Asta până când îl întâlneşte, bineînţeles pe El. Un El care, tot bineînţeles, o enervează şi atrage în acelaşi timp.
El – este întruchiparea băiatului rău – atrăgător, întunecat, misterios și extrem de încrezut. Tipic pentru cărţile YA Fantasy, dar autoarea reuşeşte să nu exagereze, păstrându-l într-un plan tangibil. Patch este un personaj masculin pe care ori îl iubești, ori îl urăști, ori îl urăști atât de mult încât îl iubești.
Totul se precipită. Întâlniri şi accidente ciudate, urmăriri agasante, capcane şi pericole presărate la fiecare pas. Cititorul nu are timp să-şi formeze o părere că apare ceva ce schimbă datele problemei. Tot mai mulţi devin implicaţi şi tot mai mulţi par vinovaţi de ceva sau... suficient de nevinovaţi. Deznădejdi şi speranţe vechi de pe vremea alungării lui Adam şi Eva, deznădejdi şi speranţe medievale, deznădejdi şi speranţe moderne toate converg şi tind să fie împlinite acum. Iar un rol important îl joacă Nora, care habar nu are de tot acest complot general al cărui pion principal este. Pe măsură ce începe să dezlege misterele din jurul ei, în condiţiile în care legăturile de sânge par a nu conta deloc, bunătatea şi puritatea ei o vor determina să facă unele alegeri extreme. Ce îi vor aduce acestea? Nu se ştie cu siguranţă pentru că ea nu este ceea ce credea, nici Patch nu este chiar atât de întunecat (sau poate că da), iar răul mai puternic e acolo unde nu te aşteptai. Prietenia poate avea un înţeles diferit. Ce te face s-o respecţi, ce te face s-o respingi sau s-o foloseşti depinde de fiecare.
Povestea are câte un pic din toate: o prietenă grozavă pe care oricine și-ar dori-o, viață de liceu condimentată cu drame desigur, mister, suspans și un personaj masculin pe gustul oricărei fete. Evoluţia personajelor, principale şi nu numai, surprinde într-un mod plăcut. Pe toţi îi veţi regăsi un pic schimbaţi, mult mai stăpâni pe ei şi mai maturi la începutul fiecărui volum.

De ce s-o votaţi? Pentru că Îngerul Nopții este o serie care creează dependență. Există ceva – și nu-ți poți da seama cu certitudine ce – care te face să-ți dorești mai mult. Autoarea se descurcă excelent în construirea caracterelor, în redarea acțiunii și în tot acest timp reușește să mențină alert interesul cititorului.
(Bibliophile Mystery)


*** 


Năluca și Năucul de Stacey Kade

Număr volume: 3 (serie completă)
Număr volume apărute la noi: 1
An apariție: 2012
Editura: LEDA


Mulți dintre voi probabil așteptau să apară și la noi romanele foarte amuzante care au împânzit piața străină. Ei bine, primul pas a fost făcut. Năluca și năucul este exact cum vă așteptați: alertă, amuzantă și cu o poveste antrenantă, care intrigă şi care vă va ține lipiți de ea până la ultima pagină.
Alona Dare, este în clasa a 12-a, co-căpitan al echipei de majorete, aleasă Regină a Balului trei ani la rând, frumoasă, cu părul blond și mătăsos și cu un simț ascuțit a ceea ce lumea NU ar trebui să poarte. Este genul de fată după care suspină toți băieții și pe care o invidiază toate fetele, perfectă din toate punctele de vedere – asta dacă poți trece peste faptul că e moartă.
Ca și cum acest lucru nu ar fi fost destul de rău, Alona nu vede lumina și este forțată să rămână pe pământ, printre cunoscuții ei care, desigur, nu o pot vedea sau auzi. Așa descoperă că prietenii nu o iubeau atât de mult, ba chiar o vorbesc de rău sau o uită foarte repede, iar iubitul ei o înșela cu nimeni alta decât cea mai bună prietenă a ei.
Cu adevărat interesant – și nou - este calitatea Alonei de „Barbie”, de fată rea, mai rar întâlnită la un personaj principal. Deși, de obicei “Domnișoarele Perfecțiune” nu sunt foarte agreabile, ea ne arată de-a lungul poveștii că nu totul este – sau era - roz în viața ei. În afară de încercările pe care le face pentru a descoperi viața de apoi, Alona se va strădui să afle adevărul şi despre viaţa pe care a avut-o.
Singura ei speranță este Will Killian, ciudatul școlii, care – dintr-un motiv sau altul – se pare că o vede. Fire extrem de ambițioasă dintotdeauna, Alona este hotărâtă să-l determine pe Killian să o ajute (deși este un ratat și un fraier TOTAL iar cercul ei de prieteni ar fi scandalizat dacă ar vedea-o vorbind cu el).
Will este un băiat cu probleme. Probleme la școală, unde directorul nu îl are deloc la suflet, probleme acasă, unde biata lui mamă îl plimbă de la un psihiatru la altul, iar mai nou, un nor întunecat îi amenință viața. În concluzie a avut de-a face de-a lungul vietii sale numai cu lucruri rele. Și toate astea pentru că, de când se știe, poate vedea, auzi și atinge fantome – în concluzie și pe Alona.
Deși refuză să o ajute, fata este perseverentă, îl urmărește peste tot și singura soluție pentru a scăpa de ea este să ajungă la o înțelegere, cumva. De altfel, are anumite calități care lui i-ar folosi.
Răsturnările de situație sunt surprinzătoare și antrenante. De asemenea, contrar așteptărilor, veți descoperi și o parte întunecată a poveștii, pe care amatorii de mistere o vor aprecia cu siguranță. Personajele se dezvoltă încet, dar realist. Este uimitor modul în care Stacey Kade reuşeşte să scrie din perspectiva unor adolescenți – și chiar să pară unul – fără a depune mult efort. Năluca și Năucul este scrisă alternativ când din punctul de vedere al Alonei, când din cel al lui Will – un lucru indrăzneț, dar care i-a reușit pe deplin autoarei.

Trebuie să votați Năluca și Năucul Pentru ca aduce o notă de prospețime în lumea fantomelor și buna dispoziție e garantată. Personajele sunt simpatice și bine construite, iar surprizele se țin lanț.
 (Bibliophile Mystery)

Puteți vota până pe 18 mai la ora 24.00
Pentru a afla rezultatele rundelor anterioare intrați AICI 

*CUPA CĂRȚILOR este parte a campaniei Viața Cărților - susțineți poața de carte din România


10 comments:

Mirela said...

mai omorat la runda asta cristina ;(((((

Alexandra Ioana said...

asa.i :)))
greu de ales de aici x_X
valeuu =)))

Izabela said...

Mama ce greu e. Aleg insa "Ingerul noptii".

Cristinab said...

in weekend am terminat de citit Naluca si Naucul (primita de la voi) si m-a relaxat la maxim!
votul meu merge la Will si Alona ;))

Georgiana Serban said...

Ingerul Noptii este votil meu.
Mult mai interesanta ca poveste,mai mult suspans si actiune,si sa nu uitam de poveste de dragoste ,care nici nu se compara cu cea din Naluca si Naucul.
Naluca si Naucul este amuzanta, doar atat.Sincer este o poveste pt copii,amuzanta si foarte bine scrisa.
Asa ca votez Ingerul noptii.

Bonnie Ithil said...

Le-am citit pe amundoua si sincer imi e foarte greu sa aleg dar avand in vedere ca din Hush hush am citit 3 volume care mi-au si placut foarte mult votul meu merge la Ingerul noptii :D

Stephany said...

Am votat Ingerul noptii , deoarece ... nu stiu - mi se pare un clasic . Naluca si Naucul este interesanta , insa ... nu poti sa o compari . parerea mea !

Simona said...

Am votat si eu :D Sunt curioasa care iese castigatoare ^^

andra lavander said...

am votat!

Unknown said...

Becca are un talent nemaipomenit de a te captiva doar prin cateva glume si putin mister, pana cand nu mai poti lasa cartea ei jos din mana. Momentan citesc a doua carte din aceasta serie, si este la fel de geniala ca si prima. O recomand cu placere!

Si soarele e o stea

Bloguri, Bloggeri si Cititori